Last news in Fakti

14 Август, 2020 11:26 3 276 8

Луксозните автомобили със стабилно търсене по време на пандемията

  • porsche-
  • пандемия-
  • европа-
  • печалби-
  • автомобилни компании

Porsche се превърна в най-печелившата автомобилна компания в Европа

Луксозните автомобили със стабилно търсене по време на пандемията  - 1

Купувачите на Porsche са по-малко засегнати от кризи, отколкото купувачите на други марки. Това става ясно от резултатите от първата половина на 2020 година, като от нея е видно още, че само три европейски производителя на автомобили показват печалба.

Един от тях работи за т.нар. масов пазар. Това е френската група PSA, която обяви оперативна печалба от 517 милиона евро. Но оперативният марж на самия автомобилен бизнес е 3.7%.

От друга страна, италианският Ferrari отчете оперативна печалба от 243 милиона евро (оперативен марж от 16.2%), докато Porsche, които са подразделение на Volkswagen Group, отчете оперативна печалба от 10% с отчетена оперативна печалба от 1.23 милиарда евро.

В същото време ръководството на компанията не е доволно, че не може да постигне предварително обещаната доходност от 15%. За сравнение: Mercedes понесе 620 милиона евро оперативни загуби през първата половина на годината, Audi - 640 милиона евро, BMW - 1,33 милиарда евро, Volkswagen (леки автомобили) - 2,1 милиарда евро.

За първи път в историята Porsche стана лидер по рентабилност в европейската автомобилна индустрия. Разбира се, изпълнителният директор на Porsche Оливър Блум твърди, че е помогнал неговият "системен подход" за справяне с кризата, което включва внимателно намаляване на разходите.

Въпросната доходност беше подкрепена и от пускането на Taycan, първият електрически модел на Porsche, малко преди началото на пандемията в Европа. Но като цяло, според анализатора на автомобилния сектор от NordLB Франк Швоп, богатите купувачи на Porsche са по-малко засегнати от кризи, отколкото купувачите на други марки.

И уж премиум марки като Audi, BMW и Mercedes все повече се ориентират към автомобили от масовия сегмент и следователно са на червено поради пандемията. Подобна картина може да се види в сектора на яхтите. От май американските брокери и продавачи отбелязват безпрецедентно увеличение на търсенето на луксозен воден транспорт.

Автомобилните производители започнаха да рестартират фабриките си в Европа, но предприятията все още произвеждат автомобили в ограничени количества, включително поради срив в търсенето. 

Прави впечатление, че за разлика от свръхпремиум автомобилите, премиум брандовете от други сфери не се търсят по време на пандемията. Така обемът на продажбите на Capri Holdings, който притежава Версаче, Майкъл Корс и Джими Чо, през второто тримесечие на 2020 г. падна с 33.4% до $ 451 млн.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ивайло

    19 3 Отговор
    Айде ще го напиша така, за да не ме изтрият пак - който си има пари, му дреме на шапката за някаква измислена пандемия!!! ;)))
  • 3 Гост

    17 0 Отговор
    По време на чума, лешоядите пируват. Само обикновените хора страдат.
  • 4 мда

    8 2 Отговор
    много ясно, веднъж се живее. А след короната вече не е ясно на кой колко му остава, та ако си кътал кинтите под юргана развързваш кесията като за последно..
  • 5 пилот на Ферари

    9 3 Отговор
    Не им слушайте простотиите. По времето на кризата 2008 година , производителите сваляха цените с по над 22% !
    Да не мисли някой обаче че са били на загуба ?
    20% печалба за дилъра .
    20% печалба за завода производител.
    Прибавете и ДДС .
    Колко излиза производствената цена на един автомобил ??!!
    По малко от половината.
  • 6 Бум

    2 1 Отговор
    Производителят на спортни автомобили Porsche излезе на червено. Това обаче се дължи и на загубата на VW Group от милиарди. Porsche Holding отчете нетна загуба от 329 милиона евро през първите шест месеца на 2020 година. През 2019 г. Porsche SE отчете печалба от почти 2,4 милиарда евро за същия период.

    Предистория - Porsche SE (PSE), контролиран от семействата Porsche и Piech, притежава 53 процента от обикновените акции на Volkswagen. PSE леко увеличи дела си през пролетта на 2020 г. Поради тази причина нетната ликвидност спадна от 553 на 505 милиона евро.

    За 2020 г. като цяло Porsche SE не дава конкретна перспектива с оглед на финансовата несигурност в коронакризата, но казва че има перспектива за печалба. Volkswagen вече обяви "сериозен спад" в оперативния си резултат за 2020 г., но не очаква загуба. По отношение на нетната ликвидност, Porsche SE все още се стреми към стойност между 400 и 900 милиона евро за цялата година.
  • 7 гост

    3 4 Отговор
    Ма точно Тайкан със продадени 1060 броя в Европа и 815 в Америка ги направи печеливши , хахахах !!! Ми то средно по 300 броя на месец , ако чакаха на него досега да са фалирали пет пъти !!

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    От Тайкан засега Порше са на пълна загуба , не могат си плати само рекламите с "печалбите " от досега продадените бройки , да не говорим за повече !! А трябваше тази и миналата година да са най-силните му като нов модел !! Следващите години ще е само по-зле , щото излизат нови модели с много по-добри показатели на половината от цената му , че и по-малко !! Още до края на следващата година дори Модел 3 ще го бие по всички показатели , че и китайците също !!