Last news in Fakti

26 Септември, 2020 12:00 6 563 35

Употребяваните коли у нас няма да поскъпнат

  • употребявани автомобили-
  • цени-
  • прогноза
Употребяваните коли у нас няма да поскъпнат - 1

Само преди десетина дни ви информирахме за факта, че Европейският пазар на употребявани автомобили е нараснал с 10,3% през август. Този растеж на пазара накара анализаторите да смятат, че има нова общоевропейска тенденция: търсенето на употребявани автомобили надминава предлагането. Сега обаче се появиха нови данни, касаещи продажбата на нови автомобили в Европа, които оборват доскорошното твърдение за поскъпване на употребяваните коли.

През седмицата няколко медии тиражираха информация за драстично поскъпване на употребяваните коли у нас, но прогнозите на специалистите в бранша вече съвсем не са такива. Употребяваните автомобили у нас няма да поскъпнат, като причините за това са основно две.

Първата е свързана с покупателната способност на българина, а тя през последните месеци е намаляла, а тенденциите са този спад да продължи още известно време. Поради тази причина няма как поскъпнат колите "втора ръка", защото ако това се случи, те просто няма да се продават.

Втората причина е следствие от динамиката на пазарите на нови автомобили в Германия и Италия. Там по време на карантината продажбите на нови коли силно намаляха и респективно хората не си продаваха употребяваните. Тази тенденция обаче бързо отмина, а статистиката сочи, че през последния месец продажбите на нови автомобили в Италия са намалели само с 0,43%, спрямо август 2019-а. В Германия дори има ръст, макар и минимален +0.2%.

Всичко това нормализира пазарите на употребявани автомобили, а както е добре известно основният внос на употребявани коли у нас е именно от Италия и Германия. Статистиците не предвиждат нов сериозен срив в продажбата на нови коли в Европа, което ще се отрази положително и на пазара на употребявани коли. Тоест те няма да поскъпнат и у нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 43 Отговор
    В Калифорния забраняват колите с двигатели с вътрешно горене.

    Коментиран от #4, #7, #10, #23

  • 2 Перо

    53 5 Отговор
    Колите са карани от монахини и баби вдовици само до лидъла
  • 3 Хотелиер

    56 4 Отговор
    И са на около 85000км. на 17години
  • 4 Калитко

    44 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ходи в Калифорния.
  • 5 Гъзар тънкач с А8 на гаС

    28 4 Отговор
    Че те поскъпнаха поне с 10-%
  • 6 Вносител

    31 15 Отговор
    В България всичко живо е автопрофесор, но повече от половината професори не знаят как да си отворят предния капак на колата
  • 7 един от стадото

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    карам една такава ''забранена''. Какво, Дачия ли да взема за същите пари
  • 8 Иво

    38 10 Отговор
    Реалната стойност на колите предлагани на вторичния пазар у нас е тази на метала в тях.Най често тези коли са с почти изчерпан ресурс защото ако бяха хубави нямаше да бъдат продавани от бившите собственици на 5-10% от цената им като нови.

    Коментиран от #13

  • 9 автоджамбаз

    29 5 Отговор
    Статията е подвеждаща ,пазара на секънд хенд коли в Италия ,Германия/Австрия ,Белгия и Холандия се е задръстил от евтини малолитражки от непрестижни марки ,но - в България ,те не се купуват , що става дума за премиум марките - там наистина има вакуум - държат цени и са малко предложенията ( а ,и километражът им е мнооого сериозен).

    Коментиран от #11, #12

  • 10 цецо апартамента

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Забраняват ги,да,ама от кога?От 2035година...
  • 11 Демек

    22 5 Отговор

    До коментар #9 от "автоджамбаз":

    и там вехтите BMW-та са символ на "престиж",така ли?

    Коментиран от #14, #30

  • 12 внос от Белгия

    47 2 Отговор

    До коментар #9 от "автоджамбаз":

    Подкрепям! Има Пежа ,Рена ,Кии ,Ситроенчета ,Хюндай ,Хонда ,Шевролетчета ,Фиатчета и Опели хем на малко километри (щото са градски коли) ,хем на малко години ,хем в отлично състояние и на добри цени ,ама как да ги купим ,като тук висят в мобилето и никой не се обажда ,наш Ганя иска да е баровец с дърти и изпърдели БМВ ,Мерцедес и Ауди. Манталитет.

    Коментиран от #22, #34

  • 13 един от стадото

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    при 5-6 основни производители там и 50-60 от целия свят какво чакаш. Колата не е инвестиция отдавна, разход е, дори по документи в данъчното. Или ти си първия дето се оплаква от колата си, че не струва. ''Моята кола е най- хубава и евтина'' за теб не важи ли

    Коментиран от #19

  • 14 автоджамбаз

    27 7 Отговор

    До коментар #11 от "Демек":

    Не внасям коли по стари от 10 г. и да - и там (тук) е по престижно да се кара 7-ма серия на БМВ на десет години ,отколкото пет годишен Ситроен или КИА.
  • 15 Поука

    16 7 Отговор
    От Тея стари бараки вече не се диша!
  • 16 Арол

    11 11 Отговор
    Само да споменен, че в момента дилърите на нови автомобили правят много добри отстъпки заради коронакризата, така че ще има бараки за нашите земи 😁. Оделно търсенето на електромобили силно се увеличава заради предимствата които предлагат развитите страни.да не говорим че Франция дава помощи за закупуване на електромобили.

    Коментиран от #18

  • 17 Нашмурлан Нашмъркаев

    18 5 Отговор
    Купих си Крайслер Ню Йорк, че нямах много пари за кола. Сега разбрах какво е глезотия на возене, и какво значи хубави анатомични кожени седалки.
    А вътре е огромнааа. Страааашна глезотия. А когато поискам си е звяр, 3,5 двигател. И страшно устойчива на остри завои. Пу, пу,.
  • 18 Хе хе хееее

    5 11 Отговор

    До коментар #16 от "Арол":

    На - 10 ще видим електричката, кон боб яде ли.
    То и комшиите все гъзари и все нови коли дизели карат. Ама сега пак като дойде зимата пак до моят катерач опират. Да сте живи и здрави, само нови коли дизели да си купивате, че съм си харесал една клетка за безопасност. 20 лв. за 5 минути не е зле, а що викане настава като стане студено. За 3 дни съм събрал за направа на клетката.
    Ейй, само дизели да купувате, никакъв бензин.
  • 19 Иво

    25 5 Отговор

    До коментар #13 от "един от стадото":

    Карам кола каквато ми е по джоба без да се самозаблуждавам,че е по хубава от останалите на тази цена но и да имах възможност да си купя чисто нова едва ли щях да го направя защото последващите разходи(гаранционно обслужване,каско и данък) са високи.За мен най удачното решение кола върната от лизинг с доказана история и платена около 50% обезценка(от предишния собственик) но докато не мога да си позволя такава ще съм принуден да карам "уникати".
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 факт

    11 1 Отговор
    Правилно го написал автора. Няма да поскъпнат защото няма да има кой да ги купува. Същото както се случи и с probook.bg като няма интерес към него и го закриха
  • 22 От една година в бранша

    26 5 Отговор

    До коментар #12 от "внос от Белгия":

    За съжаление това е самата истина. Минава покрай хубави коли на малко километри в добро състояние, на добра цена, от не толкова прехвалени марки(все едно ги няма) и се насочва към някое BMW, AUDI,MB на поне 300 хил. км. И после пита на реални км ли е. Абе ти километраж ли си тръгнал да си купуваш или кола. Като нямаш пари за BMW на малко км. ще си вземеш Опел, Пежо, Киа Хюндай. Ама как Селянина прост от градски тип ще кара непрестижна марка нали трябва да го мислят за голяма работа.

    Коментиран от #27

  • 23 Друг селянин

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Заминавай за Калифорния, вземи си навигация, да се не загубиш...
  • 24 Столичанин

    8 1 Отговор
    Купувайте дизели! Който има 2 да зима трети за щастие. У квартал Елизиум че ги катерите по дърветата. Ма то па нема дървета, само блок до блок
  • 25 Кокъл

    16 0 Отговор
    Колите втора ръка са поскъпнали доста, и това се вижда от всички. Лошото е че тук се вкарват възможно най-скапаните коли. Хубавите коли и във Италия струват пари, хубаво и евтино няма.
  • 26 Плам

    17 1 Отговор
    Не се заслужава за една ламарина нова човек да дава много пари, а и гаранционното обслужване тук е златно, каско също скъпо, уж караш нова кола, ама разходи по нея ненормални, и за какво?
  • 27 ГОСТ 26

    13 5 Отговор

    До коментар #22 от "От една година в бранша":

    Понеже разбирам от коли много пъти са ме взимали когато са купували кола втора употреба с бюджет 4000-4500лв.Всичките искат по нова кола bmw,audi,wv passat.А за тези пари има само тотално износени коли т.е купчина желязо.И от там идва мнението че немските коли са боклуци.
  • 28 Готин

    9 1 Отговор
    Автомобилите втора употреба за петнадесет години са поскъпнали в България с 50%, като само за последните две от тях поскъпването е над 10%.

    Коментиран от #35

  • 29 оня с коня

    9 1 Отговор
    Типично подвеждащо Заглавие,в което просто е пропусната думата "ОЩЕ" накрая!А ДОКОГА няма да поскъпват - до Другата седмица ли?А тия приказки на Автора на Статията че цените на употребяваните Коли зависели от броя Новозакупени в Италия и Германия - ДА,това е някакъв Фактор,но той е Краткотрайно действащ и единствено в Локално отношение.И нека не забравяме че Реалността се диктува от Световни Иконом. Закони действащи Независимо от Политиката на отделните Държави според които е Невъзможно Доходите на населението да растат,а Цените да не се увеличават със СЪЩИЯ ТЕМП.
  • 30 Мерджана

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Демек":

    Там не са чак такива боклуци като тук колите
  • 31 На късмет

    6 1 Отговор
    А аз си купих нова кола, която е стояла 7 г. само в гараж, че чак се е наложило да режат порастналото дърво пред вратата на гаража, за да я изкарат!
  • 32 Broker

    6 0 Отговор
    Няма да поскъпнат кошниците,защото тук са незнайно много.
  • 33 Иванов

    1 0 Отговор
    Как да поскъпнат тия изхвърлени отпадъци? Тва е невъзможно. Колите, които идват у нас, са най-големия отпадък и никой друг не ги иска.
  • 34 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "внос от Белгия":

    Как да отида на почивка с жената и 2-те деца , със Ситроен С2 -примерно. А кажи ми? Не ми трябва такова нещо, а за втора кола в семейството - нямам пари и го смятам за излишно. Карай си я ти С2 -ката.
  • 35 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Готин":

    Как стигна до тоя извод?
    А заплатите от 15 години до сега все същите числа ли са?
    Дай някой пример, да те разберем.