Last news in Fakti

29 Април, 2011 11:49 9 506 56

Тротоарите на ужасите

  • тротоари-
  • софия

София е уникален град. Нека видим само девиза й “Расте, но не старее”. Безспорно расте (покрайнините на града буквално бяха залети от строително цунами през последните 4-5 години), но е спорен въпросът дали не старее, особено като видим “сбръчканите” тротоари. Инвестират се милиони евро за изграждане на метро, дори се направи неуспешен опит да се поднови част от настилката на Цариградско шосе, която сред шофьорите стана известна като мястото, където човек може да хване морска болест от вълнообразно положения асфалт.

Тротоарите обаче
остават тема "табу"

А всеки от нас е пешеходец. Дори да си заклет шофьор, всеки ден ти се налага да минеш поне 300-400 метра пеша и тогава за съжаление ставаш пешеходец. За съжаление, защото тротоарната настилка в българската столица дори не е в плачевно, а направо в трагично състояние - няма единен стандарт за вида, цвета и големината на плочките в София.

Височината на бордюрите
също не е константна величина

Липсва и план за подновяване на настилката. Столична община стои със затворени очи и упорито отказва да се погрижи за собствеността си. Средствата, които се отделят годишно, са само за закърпване на най-изтър-бушените части от улиците и то тези, които са в центъра на София. За подмяна на настилката на един цял тротоар, например “Раковски”, “Дондуков”, “Граф Игнатиев” и дума не може да става.
Опитите на общината да направи тротоарите достъпни за пешеходците се оказаха пълен провал. Преди няколко години Столична община започна да скосява ъглите на всяка улица, за да могат майките с колички и инвалидите да преминават лесно от платното на тротоара. От тях обаче няма смисъл, тъй като на един метър по навътре има паркиран автомобил и количката не може да мине. Дори и да успее да се промуши, майката с количката или човекът в неравностойно положение трябва да има много добре развита мускулатура, за да може да премине по подвижните плочки и да преодолее зейналите дупки. Ъглите дори не са изработени добре. Това е пример от ъгъла на улиците “Московска” и “Раковски” - пет различни видове плочки и пет дупки до осемте шахти за телефони. (снимка 1).

сн. 1

Друг проблем е подмяната
на кабели и тръби

Топлофикация, ВиК и телекомуникационните оператори подменят това, което е необходимо и след това възстановяват настилката с друг вид плочки. Възстановяването обаче в много случаи е нахвърляне на плочки без дори да се циментират. Пример може да дадем с улица “Сан Стефано” в близост до Докторската градина (снимки 2, 3).

сн. 2

 

сн. 3

Търговците също играят много важна роля за облика на тротоара. Оказва се, че всеки наемател може да подмени тротоарната настилка пред търговския обект за своя сметка, стига да го е съгласувал със съответната районна администрация. От там явно нямат нищо против друг не само да им свърши работата, а и да си плати. Пред някои луксозни бутици обаче подмяната става с теракота, която се превръща в пързалка при дъжд и сняг и е опасна за пешеходците. Подмяната на плочките е плътно от единия край на обекта до другия. (снимки 4, 5, 6)

сн. 4

сн. 5

сн. 6

Дори местата, които са културни средища и се посещават от чужденци, като например Националната опера, приличат на вълни в бурно море и са с различни видове плочки (снимка 7).

сн. 7

Може ли да очакваме софийските катакомби, т.е. тротоари, за придобият скоро европейски вид? Едва ли, особено ако съдим по картината, която виждаме

пред Столична община
тротоарът отново е с пет вида плочки

плюс малко цимент до телефонните шахти (снимка 8). Пред самата “Московска” 33 се вижда, че преди години е правен опит да се изгради нещо като мотив от един вид плочки с два различни цвята, но тъй като не се поддържа, тротоарът отново е с доста спукани плочки и на вълни (снимки 9, 10, 11).

сн. 8

сн. 9

сн. 10

сн. 11

Коя настилка е най-подходяща?

В почти всички европейски столици няма да видите плочки. Тротоарите са асфалтирани. Това не само е най-евтиният вариант, а се оказва и най-ефикасен - няма дупки и е лесен за поддържане. През дъждовния период водата се оттича към платното и няма начин да се намокрите. Асфалтът е по-едър и през зимата снегът се топи бързо. През тази година обаче от Столична община залагат на подмяната на счупените плочки с нови. Асфалтирането остава на заден план. “Предвиждаме да започнем цялостно възстановяване на тротоарните настилки в Идеалния център, като ремонтът поетапно ще продължи и през следващите години”, каза в отговор на наш въпрос Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта. За тази година са отделени 2 млн. лева за ремонт на тротоарите в София. “Приоритетно ще ремонтираме настилките по улиците на масовия градски транспорт и тези с важно обществено значение на база подадените разчети от районните администрации”, обясни Христов. Близо 25 000 кв.м настилки ще бъдат ремонтирани през 2011-а.
Преди време плочките в София бяха наречени “плюещи”. Определението е много точно и явно ще продължи да се използва, тъй като

липсва ясна концепция и дългосрочен план
за генерално решение на проблема

с тротоарите в София. Столичани и нейните гости ще продължат да ходят с наведени глави не толкова, защото са ги налегнали проблемите на икономическата криза, колкото за да не се пребият по софийските улици. Крайно време е Столична община да избере фирма, която да изработи цялостна дългосрочна концепция за подмяната и поддържането на тротоарите. Важно е избраната компания да има право да възстановява след ремонт, извършван от комунални фирми като ВиК, Топлофикация и телекомуникационни компании, настилката като съответната компания плаща за това, а не сама да се опитва да възстанови тротоара с различни видове плочки. Нека Столична община избере компания, която си разбира от работата, да са заеме с решаването на този колосален за столичани проблем и да се опитаме поне малко да придадем европейски облик на София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стойка

    4 42 Отговор
    Да вземат да ги асвалтират така хем всичко ще е еднакво пък и като си карам по тротоарите няма да си троша джипа.

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Ghost_Town

    38 0 Отговор

    До коментар #1 от "стойка":

    Като има като тебе които карат по тротоарите няма как да са хубави!!!

    "Българинът е най-големият шофьор бияч и пияч...за това сме на това дередже....от всичко разбираме но нищо не можем...
    240 хиени ни правят на балами...
  • 3 БГ

    34 0 Отговор
    Oхх да беше само София...
    В София е добре, я вижте какво става по останалата България, където разни местни бейове крадат като за последно
  • 4 IzRoDqK

    21 4 Отговор
    Тротоарната настилка била в плачевн състояние. Тротоарна настилка ли ? Каква настилка ? Защото аз не виждам да има подобно нещо... Еми така ще е като ни оправляват хора които строят магистрали, през това време образованието и околната среда затъва, все повече... Не може някои дето до вчера е ял филия с мас, днес да ръководи цяла държава ...
  • 5 Kolio

    10 3 Отговор
    Tragedia
  • 6 niksata

    22 0 Отговор
    в перник като спреш на Тротоа е 30 лева глода и вече никой не спира
  • 7 депутат

    0 16 Отговор
    стойка е права ама най добре като ги асвалтират да разрешът да се кара одгоре щот на пешехотците закво са им толкова широки тротоари 50 см. им стигат.

    Коментиран от #20

  • 8 Жоро

    8 2 Отговор
    КРАЙНО НАБОЛЯЛ ПРОБЛЕМ! Жалко само, че няма статискита колко хора са се контузили в следствие на лошите настилки - особено възрастни и деца! Това е безобразие на центъра на столицата до паметници на културата и тротоарите да са като все едно е минал танк! Време е и това да се оправи и ДА, асфалтът е трайното решение на проблема!
  • 9 skimata

    17 0 Отговор
    Колеги в Поморие нямаме представа как изглеждат тротоарите.Тук тротоар означава паркомясто.Децата от малки се учат да вървят възможно най плътно до паркираните коли - няма смисал да им се говори за тротоари.Хората си леят бетон пред магазините за да не им блокират входовете.Който няма пари за бетон слага 10 литрови туби пълни с вода.Общо взето най свестните граждани тук са мутрите - те си спират в лявата лента и вобще не им пука ,но поне мислят за пешеходците :)
  • 10 hmm...

    7 1 Отговор
    taq stoika pffff... nqma takava
  • 11 leila

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "стойка":

    Пипирудо ,щом ти се чупи джипа по тротоарите значи толкова е джип
  • 12 Дошо

    12 4 Отговор
    Ми това е заради ограниченото мислене на колмунягите.Явно толкова и са си вярвали, че ще има развитие след като не са си представили,че някога ще има толкова автомобили и съответно не са оставили площи за паркиране.
  • 13 стойка

    0 5 Отговор
    дискриминирати ма щот съм жина пък и ко ми са прайти на свитци и вии спирати пу трутуарити
  • 14 Димитър

    11 0 Отговор
    Проблема не е само в София.
    Всеки в България е с "мнение" и "визия" за нещата.
    За това и тротоарите са ни...."грамофон пее майка плаче"..
    То всъщност не са само тротоарите...
  • 15 baio

    10 1 Отговор
    На снимките е отразена малка часдт от Софииската действителност, всъщност гледката е далеч по зле...
  • 16 Иван

    16 2 Отговор
    Хора, научете първо българския език. Става въпрос най- вече за Стойка.
    Ето няколко примера за "стойка": Челна, Лицева и т.н..
    Имената се ПИШАТ с ГЛАВНИ БУКВИ.
    Ако всички научим българския език, може и да започнем да разбираме какво си говорим.
    По темата мога да добавя само - нямам думи за пътищата и тротоарите в България
  • 17 slim

    2 1 Отговор
    umri be selqnin,na selo ne vi trqbva asVVVValt,moje da gazite v kal kato praseta
  • 18 Диян Димов

    0 5 Отговор
    Посетете нашия сайт за кънки и ски обувки втора употреба.Можете да се възползвате от ниски цени и безплатна доставка-> http://wintersports.website.bg
  • 19 slim

    3 2 Отговор
    eeei,oburkah si i komentara,zaradi selqnina s koleloto (N1) ,koito razbral-razbral,a ti selqk s dojivotna zabrana da vlizash v teritoriqta na SO axaxxaaxax
  • 20 ???

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "депутат":

    Typ si. Sig kara6 Lada-ta na tate po polqnite. Na selo e taka. Kakto si nau4i6 govedoto to taka 6te se dyrji i misli !
  • 21 mp0w3r

    11 0 Отговор
    абе храниме улиците че били с дупки ама до сега сигурно малко са се замисляли за тротоарите .. да не кажа голяма дума,но са по зле и от улиците :х колко обувки скъсах по тия изкочили плочки , колко дрехи съсипах след дъжд,когато има вода под плочките , колко възрастни се изпотрошиха ... направо нямам думи ... а сме вече 4та година в ЕС ... :X:X
  • 22 footpower

    5 14 Отговор
    Абе к'во ме занимавате с тротоари бе тоя сайт се казава mobile.bg а не peshehodec.bg

    Коментиран от #24

  • 23 бо

    22 1 Отговор
    Бих искала само да коментирам тезата, че асфалтирането е за предпочитане пред плочките - нищо подобно. Асфалтът е лош избор за тротоар, тъй като се нагорещява през лятото, а при ремонт на инсталации или други повреди трябва да се "закърпи" - получават се неравности. Качествените бетонни тела са по-добър избор, тъй като са по-здрави, живеят по-дълго и когато се наложи ремонт могат да се извадят и положат обратно, а при евентуално счупване - да се подменят само засегнатите елементи.
  • 24 Николай Й.

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "footpower":

    Как няма да се занимават бре, момко?
    Нали колите се спират на тротоарите.

    Коментиран от #25

  • 25 footpowder

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Николай Й.":

    yess
  • 26 axxaaxax

    7 1 Отговор
    napulno sum saglasen s komentara na bo ;)
  • 27 стойка

    1 1 Отговор
    Абе ей МАРУДЕРатор кво лошо съм казал че ми махаш коментара,обиден съм ти тей да знаеш!
  • 28 nqma opraviq

    8 2 Отговор
    omg to da beha samo tretuarite EHAAAAAAAAAAAAAA! Boiko mushenik takuv
  • 29 User

    2 1 Отговор
    Dosho e модератор.
  • 30 DAAAMN

    0 5 Отговор
    DAMN WE ACHIEVED NOTHING.
  • 31 DAAAMN

    1 1 Отговор
    FOR FK SAKES COMMIES AND RUSSIANS ARE STILL RUNNING THIS COUNTRY.

    200 USD PER MONTH SALARIES WTF.????
  • 32 sofia hater

    16 9 Отговор
    София,София и пак София-омръзна ми да слушам и чета за проблемите на "софиянци",сякаш само там е така!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 33 123

    16 2 Отговор
    Ти или си мега прост човек или за теб черното е бяло! Комунягите били проблема! Ако не бяха те сега всички квартали щяха да приличат на "Лозенец" с неговите безброй парко места безкрайни зелени площи, необятни паркинги, огромни тротоари и огромното жизнино пространство! Този еталон на демократично развиващия се урбанизъм течащ последните 21-а години ! Добре ,че бяха лошите комуняги да ни покажат що е това градоустройство и булевард с 3-и ленти в посока! Колко ограничени са били тия комуняги ,че са ни направили подлези и надлези ,а не като днешните демократи гении които решават проблемите със задръстванията с по един светофар на всеки новоизлюпил се магазин! И пак смотаните комуняги как пък така ограничено и метро ни направиха за да може видния демократ Софиянски да му резне лентата след 10 години! Вобще само недомислици тия комуняги да им се невиди!
    А сега сериозно ако имаше поне един некорумпиран главен архитект на тази столица след 89` който да спазва "лошия" градоустройствен план на "малоумните" комуняги, сега тя щеше да бъде по-добро място за живот ! И не е зле да се гледат фактите ,а не на изуст да си приказваме кой бил ограничен!

    Коментиран от #34

  • 34 ahaha

    2 10 Отговор

    До коментар #33 от "123":

    Kogato v sofia sa karali karu4ki i faitoni - v London metroto e bilo na 6 niva i sa mislili kak da napravqt kompiutar moeto dete! Ne mi govori polojitelno za komuniagi, aide idi jivei v komunisti4esko be, 6to ne kara6 moscvich? iaj sol i hliab s edna kru6ka na tavana i 4erno-bial televizor a?

    Коментиран от #37, #39

  • 35 asd

    4 3 Отговор
    в Цяла БГ е зле, ходете по другите градове, по малките градове има и неасвалтирани улици даже в кварталите с къщи, това е масово, пък ще обсъждаме плочките дали са от 1 вид на даден тротоар, това е смешно и глупаво - тоя дето е писал статията откровено има насъбрана злоба да храни нещо с цел да си избие комплекса, не да констатира проблем,
  • 36 цензор

    4 0 Отговор
    а улиците по женския пазар нямат тротоари които е минавал знае
  • 37 asd

    4 8 Отговор

    До коментар #34 от "ahaha":

    компютъра е измислен от Българин бе, българина е измислил е подкарал и кола на вода, както е и измислил автомчатичната скоростна кутия, кво ми хавалиш англичаните! а и когато в софия са карали каручки, да не би да в твоя град или село от където си да са карали нещо по различно, в софия тогава е имало по хубави каручки от тия в твойто село
  • 38 asd

    6 0 Отговор
    и тоя пич е прав за комюнягите, защото и сега москва е много по добре от лондон, и да ти кажа още за лондон, че София е по стар град от лондон, вземи изгледай документалния филм - "СОФИА- столицата на европа" и тогава давай пример за лондон
  • 39 asd

    16 0 Отговор

    До коментар #34 от "ahaha":

    и точно англия и "великите сели" са виновни за положението в България, тяхните масони унижожиха БГ с убийствена политика, за лондон ще говори за мръсните англичани дето ни развалиха икономиката и всичко! прочети малко за масоните, плана ра-нът , унищожението на БГ и т,н, не се опитвай да кажеш нешо , лондон какво били правели и тука в софия какво било, СОФИЯ КАТО Е БИЛ КРЕПОСТЕН ГРАД ПРЕДИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ, ЛОНДОН НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛ БЕ! ГЛЕДАЙ ФИЛМА ЗА СОФИЯ - ДОКУМЕНТАЛЕН Е!
  • 40 ///AMG

    7 0 Отговор
    Това не е нищо в сравнение със Сливен, вие поне имате плочки ние нямаме :D ,не ми се вярва да имате и повече дупки от нас без коментар !
  • 41 bai ganio

    5 10 Отговор
    taka e v smotanata sofia

    Коментиран от #42

  • 42 Гецо

    11 4 Отговор

    До коментар #41 от "bai ganio":

    Така е в смотаната София, защото има прекалено много смотани селяни вече. На които въобще не им пука за нищо, нито за София, нито за България, само как да крадат повече. И после да карат смотаните мерцедеси, по смотаните улици...
  • 43 Иван

    3 1 Отговор
    Не ги асфалтират, защото после трябва да режат асфалта за да разкопаят и оправят спукана тръба или каквато и да е повреда...
  • 44 golvaastik

    2 5 Отговор
    Tova e smotanata bulgariq :)
  • 45 optimista

    1 1 Отговор
    ТОВА Е СМОТАНАТА БЪЛГАРИЯ,АМА ПЕРНИК Е ПО ЗЛЕ ДЕБА И ТЕЯ СЕЛЯНИ ПЕРНИШКИ
  • 46 mdaa

    8 0 Отговор
    Е какво в тая държава е наред , та сте се хванали за тротоарите ? Кметовете реват , че няма пари , а се возят в мерцедеси за по 250 000 лева . Справка - Варна и Аксаково .После това били успешни кметове . Абе Бойко , кьорав ли си ?
  • 47 Kurti

    5 1 Отговор
    Както се казва, да ама не. Основната причина тротоарите да изглеждат така е че рогачите с МПС-та, бусове и т.н. паркират отгоре им и естествено плочките да се чупят - те са направени за пешеходци, не за тон и кусур маса да им се качва отгоре и да прай маневри
  • 48 Bulgaria hater

    1 2 Отговор
    България, България, България, писна ми да чета само за проблемите на България, все едно само тук има проблеми. Румъния е сто пъти по-хубава държава и по-развита!
  • 49 BOBOTO

    3 0 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ВСИЧКИ ДА ЗАПОЧНАТ ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА,ИНАЧЕ ДЕРЕДЖЕТО ГО ВИЖДАМЕ.ХОРАТА ЗА 15 ГОДИНИ ПРАВЯТ ДЪРЖАВА ,А НИЕ.....НАПРАВО МИ СЕ ПОВДИГА ОТ КАТО ГЛЕДАМ НА КАКВО Е ЗАПРИЛИЧАЛА БЪЛГАРИЯ:НАГЛИ И КОРУМПИРАНИ ДЕПУТАТИ,ИНСТИТУЦИИ И ЛОШОТО Е ,ЧЕ ХОРАТА ВЕЧЕ УСВИРИПЯХА,КАТО ВИЖДАТ ЧЕ ВСЕКИ СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА И ЗА НИКОЙ НЯМА ПОСЛЕДСТВИЯ.А ЗА ТРОТОАРИТЕ ,ТЕ СА КАПКА В МОРЕТО.ПРОСТО НЯМА ВОЛЯ И ЖЕЛАНИЕ ДОСЕГА ОТ ВСИЧКИ ,КОИТО БЯХА НА ВЛАСТ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОПРАВИ,А НИ Е ТОЛКОВА КРАСИВА ДЪРЖАВАТА
  • 50 бургазлия

    7 1 Отговор
    Румъния може и да е земетръсна, обаче е много по-уредена държава от България. Бях възхитен! Констанца е много по-красив град от мръсната и досадна Варна с вечно гледащите на криво гагази, а пък Букурещ прилича на европейска столица и е по-хубав от София. Освен това заплатите им са по-високи от нашите, нашите са най-ниските в Европейския съюз.
  • 51 niki

    4 1 Отговор
    всички градове големи са така и Варна е сьща та това ни докара демокрация та селяните да си знаят нивите така е като селянина мисли че е на нивата................
  • 52 gsdfgdsf

    0 0 Отговор
    gdsg
  • 53 още

    1 2 Отговор
    Не е лошо да се повдигне този проблем, но състоянието на тротоарите в провинцията е дори още по зле! Българските тротоари едва ли имат аналог в друга държава, те са разбити, пропаднали, по тях трудно се ходи без да се спънеш, но друга отличителна черта са и многобройните автомобили по тях!!! Живея до полицейско управление и полицаите редовно си паркирват колите по тротоарите, а пешеходците трябва да вървят по тясната уличка. Друга основна черта, която сте пропуснали е, че българските тротоари са НЕПРЕВЗЕМАЕМИ със своите огромни павета, трудно е а бъдат превзети с детска количка, а какво да говорим за инвалидна.Също при паркирване често може човек да си отърка тасовете на автомобила.За улиците просто е излишен всякакъв коментар, пълни са с дупки и от години вместо асфалт познават само ПЯСЪК който се набива в дупките временно, докато не го измие пороя, така регулярно кметовете могат да крадат пари от бюджета на общините, защото никой не им води на отчет колко дупки са запълнили и на каква цена. В момента ситуацията е меко казана смешна, Бойко тръби навсякъде, че строи магистрали, а пък в населените места, където шофираме ежедневно вече почти не е останал здрав асфалт, наистина положението е критично. За мен специално е по добре да се оправят тротоарите и улиците ПЪРВО в населените места и след това да се правят магистрали, по които пътувам 1 , 2 пъти годишно като ходя на море или планина.
  • 54 ТРОШАЧА

    7 0 Отговор
    ЖИВЕЯ В КВ. ГОРУБЛЯНЕ БЛИЗО ДО АВТОБОРСАТА ! И ТУК ПОЛОЖЕНИЕТО Е ТРАГИЧНО ! ОТ 89Г. ДО СЕГА НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО А САМО СТАВА ПО - ЗЛЕ ! НЕ САМО ЧЕ ТРОТОАРИ ЛИПСВАТ ИЛИ ИМА ПСЕВДО ТАКИВА АМИ НА ДВЕ МЕСТА НА САМОКОВСКО ШОСЕ ЗАВАЛИ ЛИ СТАВАТ МОРЕТА ОТ ВОДА И КОЛИТЕ ИЛИ ПРЕМИНАВАТ С 10 КМ. ИЛИ УГАСВАТ ПО СРЕДАТА НА ВОДАТА И ШОФЬОРА СЕ ПРЕВРЪЩА В ,,МАЛКИЯ ГМУРЕЦ" . ПРОБЛЕМА ОБАЧЕ Е ХРОНИЧЕН И ОБХВАЩА ЦЯЛАТА НИ СКАПАНА И ОКРАДЕНА ДЪРЖАВА ! СОФИЯ Е ЕДНА ОТ НАЙ-КАЛНИТЕ ПРАШНИ И МРЪСНИ СТОЛИЦИ!!! ЗАВАЛИ ЛИ ВСИЧКО Е В КАЛ И ЛОКВИ ! АКО ЗАКАРАМ КОЛАТА СИ НА АВТОМИВКА СЛЕД НЯКОЛКО ЧАСА ОТНОВО Е ЗА МИЕНЕ !!! ПРИЧИНИТЕ СА ЯСНИ ! АЗ ЛИЧНО СМЯТАМ ЧЕ НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ В ТАЗИ ПОМИИНА ЯМА ! ЗА БЛИЗО 22 Г. НЕЩО СЛУЧИ ЛИ СЕ ЧЕ ДА КАЖЕМ : - ДА ИМА СМИСЪЛ ДА ИЗЖИВЕЯ ЖИВОТА СИ ТУК !? ХОРАТА ВМЕСТО ДА ЗАМОГВАТ ОБЕДНЯВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ ! МОГА МНОГО ДА ПИША И ОПИСВАМ ЗАЩОТО ПО МЛАДИТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКЪВ ГОРД И РАБОТЛИВ ЧОВЕК БЕШЕ БЪЛГАРИНА И С КАКЪВ СТАНДАРТ ЖИВЕЕШЕ ! ТЕ НЯМАХА ТОЗИ КЪСМЕТ И РАСТАТ БЕЗ ДЕТСТВО, БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ,БЕЗ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,БЕЗ НАДЕЖДА, А НЯКОИ И БЕЗ БЪДЕЩЕ ! ПРИ ПЪРВИ УДОБЕН СЛУЧАЙ ЩЕ СЕ РАЗКАРАМ ОТ ТУК! НИТО ИМАМ ПОВЕЧЕ НЕРВИ НИТО ТЪПЕНИЕ ЧЕ И ГОДИНИТЕ НАПРЕДВАТ!НАГЛЕДАХ СЕ НА ПРОСТОТИИ И БЪЛГАРСКИ СМОТАНИ ПОЛИТИЦИ-БОКЛУЦИ ! КОЙТО ИСКА ДА ИМ СЕ ДОВЕРЯВА!АЗ ПОВЕЧЕ НЕ МОГА!
  • 55 Зъботрошача

    1 2 Отговор
    Йорданке .. много си матерялна ..
  • 56 rd

    3 0 Отговор
    Живеем в кенеф, и НИЩО не може да се направи. Приемете реалността и спрете да си чешете езиците. Не нужник, щото от нужниците има нужда, а кенеф - кенефите само грозят и смърдят.