Last news in Fakti

15 Септември, 2021 10:56 8 230 17

Rivian пусна първия в света електрически пикап и изпревари Tesla

  • rivian-
  • пикап-
  • електромобили

Пикапът R1T най-накрая се появи на конвейера след няколко забавяния

Rivian пусна първия в света електрически пикап и изпревари Tesla - 1

Американската компания Rivian стартира серийния монтаж на електрическия пикап R1T. Според думи на основателя на марката, първият електрически пикап е слязъл от поточната линия във вторник сутринта в завода в Нормал, Илинойс. В близко бъдеще автомобилите ще започнат да се доставят на клиенти, които чакат своя R1T почти година. Така Rivian стана първата марка, която пусна електрически пикап, изпреварвайки Tesla, General Motors и други конкуренти в това отношение.

Не се уточнява броя на произведените R1T, но най-малко шест пикапа могат да се видят на изображенията от завода. Както бе съобщено по-рано, специалното първо издание ще е с най-високо оборудване.

Такъв пикап разполага с най-мощнния силов електрически тракт, състоящ се от четири електродвигателя, чиято системна мощност достига 765 конски сили и 1120 Нм въртящ момент. Ускорението от място до 100 километра в час е точно три секунди. Това е с 0,1 секунди повече, от времето за което ще се нуждае най -мощният тримоторен Tesla Cybertruck - поне според предварителните данни.

Rivian пусна първия в света електрически пикап и изпревари Tesla

Launch Edition не е версията с най-голяма батерия. Той е оборудван с батерия от 135 киловатчаса, осигуряваща до 480 километра пътуване без презареждане. Максималният запас от 645 километра ще получи версия с батерия от 180 киловатчаса, която ще започне да се продава през следващата година.

Rivian пусна поръчки за Launch Edition още през ноември миналата година, като оценява това първо изпълнение на 75 000 долара. До 2022 г. новият сегмент на електрическите пикапи ще расте, освен ако производителите не започнат да обявяват нови забавяния. Още тази есен General Motors ще пусне пикапа Hummer EV, а догодина ще започне сглобяването на електрическия Ford F-150 Lightning и чак след това - на Tesla Cybertruck.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 авиатор

    10 14 Отговор
    Не ни ги пробутвайте на нас тези ТЕСЛи!

    Коментиран от #4

  • 2 Komapak

    30 5 Отговор
    За един пикап е особено важно ускорението и телевизора по средата. 😀😀😀😀😀

    Коментиран от #5

  • 3 Шматарок

    19 3 Отговор
    немците па ги нема никъде само обещания
  • 4 реалиста

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "авиатор":

    друго си е руската инженерна мисъл
  • 5 гост

    17 8 Отговор

    До коментар #2 от "Komapak":

    Ами всъщност по-важното е , че тоя и другите електрически влачат петролните такива като пиле домат , а още са само първите и далеч не най-добрите електрически ! Не са показали и една трета от възможностите си , които скоро ще включват плуване и независимо зареждане от слънцето примерно ! Да не говорим за завиване на място и независимо задвижване на всяко колело , което за петролите е невъзможна мечта ! Само след 4-5 годинки просто никой няма и да си помисля за кюмбе и то първо точно при пикапите !

    Коментиран от #7

  • 6 Behemoth

    10 5 Отговор
    Гледам и в БГ се прихвърлиха от жипуви на пикапи селяците...ама няма сено отзад само мозъка им се лашка напред назад..
  • 7 Дизела

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Грешиш.Пак ще си купя Кади ,само че на метан.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    6 9 Отговор

    До коментар #7 от "Дизела":

    Ша си купиш , ама ако някой ти го предложи ! А любимия ти Фолксваген обяви , че до 20230 минава ИЗЦЯЛО на ток !! В Европа може и по-скоро ! Даже и втората употреба дотогава най-вероятно ще е заминала за джамахириите ! Да не говорим , че от 2030 в ЕС се забранява използването на природен газ за отопление и производство на ток , тоест и да го има по метанстанциите , ще е най-вероятно по-скъп от бензина и дизела !! За справка в момента биометана , дето се продава на запад е ПО-СКЪП от нафтата !

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Затова ли построиха Северен поток 2 и Турски поток, защото ще забраняват природния газ?

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Ми чети бе , експертен , недей да чакаш на опорки от Кремъл само ! Кой ги построи , да не би европейците ? И като са ги построили какво ? Немския регулатор каза МИНИМИМ 4 месеца срок за РАЗГЛЕЖДАНЕ на документите , за да реши дали изобщо ще го допусне до сертификация , а отделно дали ще има кой да я прави , като автоматично попада под санкциите на САЩ !! А след месец са изборите и зелените казаха , че първата им работа в парламента е да пратят тоя поток за скрап !! А турския ти още по-зле , той не може събра и тия 50 процента , дето са му позволени , да не говорим до 100 ! След като и Унгария падна от 10 млд куб на 3,5 , а ние и Сърбия сме на 1,5 и то засега , смятай какво го чака потока , дето щеше 15,5 да прекарва , хахаха !

    Коментиран от #15

  • 12 Кико

    1 4 Отговор
    Когато Москва направи скоростна кутия(собствен) тогава коментирайте русофили Това могат другите,това правят,не плачете на чужди гробища!
  • 13 Plameni

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ти пък какво се напъваш толкова, до 2030г си с колелото
  • 14 Рос

    8 3 Отговор
    И тези електрички с ПРЪДНЯ ли ще ги зареждаме?То сега Ел. енергията не стига та ако за 2години ако имаме пари и си купим Електрички ......Щи пърдим в батериите ли? Смах ....та даже сълзи ме напират.
  • 15 Грета Тунберг

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Не харесвам Ривиан,искам Тесла.Обичам те скъпи.
  • 16 Пръдльо

    2 5 Отговор
    Какъв проблем видя с електроенергията? Ако караш електромобил 1000 коня и минаваш с него по 20 хиляди км годишно ще ти трябват едни смешни 5 мегаватчаса енергия. Това лято цената на тока на едро стигна до колосалните 400 лв за мегаватчас, без ДДС, без такса пренос и останалите такси, защото имаше недостиг на енергия, когато всички включиха климатиците. Дори при тези цени, зареждането ще ти струва 2500 лв.


    В същото време, фотоволтаична централа с мощност 4kw осигурява годишно над пет мегаватчаса енергия има гаранция 25 години и струва 4000 лв.

    Следиш ли ми мисълта? Този недостиг на електрическа енергия няма да просъществува дълго, поне през лятото. Много по-вероятно е някой да извади 4000 лв да си сложи фотоволтаици на покрива, отколкото да извади 100-200 хиляди лв да си купи електромобил.
  • 17 Тефтонитъ

    0 1 Отговор
    Много е грозен, сякаш блъскаща количка в южния парк.