Last news in Fakti

16 Август, 2022 10:36 3 575 6

4х4 колите губят популярност

  • 4х4-
  • suv-
  • кросоувъри

Те са по-скъпи за закупуване, за експлоатация и за поддръжка

4х4 колите губят популярност - 1

Нарастващото търсене на кросоувъри е световна тенденция от няколко години насам. През първата половина на тази година тези превозни средства вече представляват 50% от регистрациите в Европа, 53% в САЩ и 47% в Китай. Популярността на кросоувърите е очевидна, като основните причини за нея са: висока позиция на седене, голям избор от модели, практичност и по-добре проходимост.

Кросоувърите от класове B и C (субкомпактни и компактни) бързо завладяха пазарите на Европа и Китай. Това са евтини и сравнително икономични градски автомобили. Ключовите думи тук са „икономичен“ и „евтин“. В основата (и някои модели в горните нива на оборудване) те не са оборудвани със системи за задвижване на всички колела - тези 4х4 системи са безполезни за т.нар. "икономични" купувачи, които са болшинство. Оказва се, че хората са по-склонни да предпочетат познатото и предвидимо предно предаване.

Ето и графика, показваща ни съотношението на кросоувърите с предно задвижване, задвижване на задните колела и задвижване на всички колела в Европа през различни години.

4х4 колите губят популярност

Друго доказателство за намаляването на популярността на кросоувърите с 4х4 системи е проучването на JATO Dynamics, според което само 23% от кросоувърите, продадени в Китай от януари до юни 2022 г., имат задвижване на всички колела. А от графиката по-горе се вижда, че в В Европа са купени само 36% такива коли.

Тоест кросоувърите с предно задвижване дължат популярността си преди всичко на цената. Второ, на практичността. Повечето шофьори рядко напускат асфалтови или черни пътища. Така че защо да плащат повече за система, която е малко вероятно да използват?


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    36 5 Отговор
    4х4 колите губят популярност
    Това не е вярно.
    За нашите пътища само това помага.
  • 2 Зевс

    24 8 Отговор
    Стана модерно да се карат коли, които само приличат на джипки, иначе са едни паркетници. Нормална кола със същия вътрешен обем може да е много по-лека и икономична, ама не, всички искат да са модерни.
  • 3 Смешник

    8 0 Отговор
    Защо си затъмнил в легендата срещу колите на какво отговарят сивото и оранжевото квадратче? Мързвло те е да в изготвиш на български?
  • 4 БКП

    12 3 Отговор
    Повече джендъре в Европа, повече с предна дирекция и отопление на седалището!
  • 5 ...

    11 0 Отговор
    жендърите искат вдигнати коли, не офроуд машини
  • 6 Кракра

    6 2 Отговор
    Няма такова безумие като кросоувъра.
    Голям, тежък, висок, затова пък вътре тесен и с малък багажник.
    4х4 изобщо не ти е нужно в 99% от случаите, да не говорим, че приповечето кросоувъри 4х4 или липсва, или е спънато. Но и да не е - кой ще тръгне с лъскавата нова кола из шубраците и камънаците?
    Паркетни джипове. Тотална глупост.