Last news in Fakti

8 Септември, 2022 12:48 2 271 2

iPhone 14 и Apple Watch могат да спасяват шофьори при инцидент

  • iphone-
  • apple-
  • катастрофа
iPhone 14 и Apple Watch могат да спасяват шофьори при инцидент - 1

Както вече ви информирахме, Apple представи новите поколения iPhone и Apple Watches, които, наред с други неща, получиха важна функция за шофьорите - те разпознават автомобилна катастрофа и сами се обаждат на спешните служби.

Става дума за устройствата iPhone 14 и 14 Plus (и новите Pro версии), както и Apple Watch Series 8, бюджетния модел Watch SE и титаниевата версия за спортисти Series 8 Ultra. Всички тези устройства получиха функцията Crash Detection, която позволява на електронната джаджа да определи, че собственикът е претърпял сериозна катастрофа.

Apple започна да внедрява нещо подобно в часовници и преди, но решението беше далеч по-примитивно: предишният Apple Watch има функция за „откриване на падане“, която открива силен удар и пита потребителя дали всичко е наред. Ако той не реагира, часовникът ще се обади на службите за спешна помощ.

iPhone 14 и Apple Watch могат да спасяват шофьори при инцидент

Сега е направена крачка напред специално за разпознаването на автомобилни злополуки. Системата използва данни от нов двуядрен акселерометър, жироскоп и GPS. Apple прави серия от краш тестове , а разработчиците също анализират 10 милиона потенциално опасни инцидента, за да настроят системата за най-точно разпознаване на случаите, когато е необходимо автоматично да се докладва за инцидент.

За целта компанията използва и анонимни данни, събрани от действително използвани iPhone и Apple Watches по време на катастрофи. В резултат на това алгоритмите на устройството са се научили да откриват различни видове автомобилни сблъсъци. Устройствата са в състояние, да речем, да разберат, че колата се е обърнала. Сензори фиксират претоварвания до 256 G.

След като установи, че се е случил инцидент, устройството автоматично се свързва със спасителните служби и им изпраща местоположението и звука от микрофона (между другото, iPhone-ите получават и функция за спешна сателитна комуникация, която работи там, където няма покритие на мобилните оператори).


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 геландеваген

    4 5 Отговор
    А също така, може да се свържеш чрез сателит, ако нямаш покритие на мобилната мрежа и да подадеш сигнал за инцидент... НО .... как си представяте това да работи в България ??? Въпросът е риторичен.

    Коментиран от #2

  • 2 Цвятко

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "геландеваген":

    Важното е да се каже, че айфон е зле, китайските са по-яки, хвала на Путин и бай Дън да си сменя памперса.

    Сипвам си ракийка и наздраве.