Last news in Fakti

2 Януари, 2023 13:09 11 971 59

Как изглежда моторно масло на 60 хиляди километра (ВИДЕО)

  • seat-
  • leon-
  • двигател-
  • масло-
  • моторно масло

Защо е важно да обслужваме колите си

Как изглежда моторно масло на 60 хиляди километра (ВИДЕО) - 1

Моторното масло е един от основните компоненти за поддръжката на двигателите в добро функциониращо състояние и именно за това повечето производители препоръчват смяна в период от година или около 12 хиляди километри. Напоследък се появиха и така наречените Long Life програми при които смяната на маслото се осъществява след около 20 до 30 хиляди километра.

Мнозина не са фенове на този тип технологии и препоръчват да спазват по-малкия интервал на смяна. Не такъв е случая при този Seat Leon, който можем да видим във видеото на потребител с името cundo110 в TikTok. Негови кадри показват как точно изглежда моторно масло след 60 хиляди километра.

@cundo110 60k km on oil 🤮🤮 #fy #worklife #work #mechanic #cars #fypシ #foryoupage ♬ som original - racasdecaes89

Колата, която се е движила с тази кремообразна смес е Seat Leon с 1.8-литров бензинов двигател. Собственикът се появил в сервиза поради светнала лампа за проверка на двигателя, а от сервиза били изненадани, когато решили да проверят подробно състоянието на двигателя. Не се споменава дали в маслото са открити и други течности или добавки, но това определено е добър начин да ви напомним да прегледате състоянието на своя двигател и как точно биха изглеждали последиците от пропуска на това.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    22 5 Отговор
    Аз видео не видех
  • 2 Яяя

    29 17 Отговор
    Long life измислици ,тавана е 9-10000 кмра, в най- добрия случай и оптимална работа на мотора 8К
    Този Сеат никога не е сменял масло , а само е доливано. НЯМА такива масло ,което да издържи 20-30 000 ,да не говорим ако е и турбинирян мотор бензин

    Коментиран от #8, #11, #13, #25, #39

  • 3 Гостенин

    42 1 Отговор
    Ако все пак някой още не е разбрал, маслото в статията не е сменяно 96 560 километра. Да бяхте послушали малко какво се говори във видеото или поне да бяхте погледнали заглавието - 60 000 мили! Как може пък толкова да не поглеждате какво публикувате, а само да копирате и поставяте на готово. Ония от аутокомедия същата работа, кой от кого преписа...

    Коментиран от #4

  • 4 Капитализъм

    17 21 Отговор

    До коментар #3 от "Гостенин":

    ...в действие!!! Карайте със съветското М-10-Г1!!! И сменяйте на 5000 км. Всичко друго е маркетингов трик с цел да ви вземат парите!!!

    Коментиран от #59

  • 5 Адам Хилтън

    12 2 Отговор
    Явно е по-добре от двигателя на една Тойота Корола в Тексас, дето я карали 120 хиляди километра без смана на масло. Собственика вика че откакто я взел нова, понеже пътувал постоянно и навъртал 10 хиляди километра на месец не му се занимавало всеки месец да сменя масло. Вече като стигнала 40 хиляди започнала да му гори масло, и той само доливал от тогава.
  • 6 От 26г

    17 9 Отговор
    Все Мобил 1 фул синтетик и смяна на 8000км или една година.
    Автомобилното масло е смес от компоненти някои от които стареят след първия старт на двигателя.
    Не се лъжете с реклами за масла за много километри.

    Коментиран от #7, #36

  • 7 Азз

    16 12 Отговор

    До коментар #6 от "От 26г":

    Чисто нов бус Мерцедес, на 9 км го взех, смяна на масло 60000 км. На 400к шефа ги продаде, но двигателя пееше като птичка
  • 8 Азз

    15 12 Отговор

    До коментар #2 от "Яяя":

    И на теб да кажа - чисто нов бус Мерцедес, на 9 км го взех, обслужване на 60000 км в Мерцедес.
    Изкара до 400к, но шефа ги продаде
    Мотора беше бетон, и то с 2 турбини.

    Така,че не пишете неподготвени
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Факт

    12 1 Отговор
    Маслото на италианските автомобили се сменя когато..... колата дойде в автоморгите (автокъшите) у нас. А може и да се сменя на 30 хиляди, но не трябва да се кара с гориво от лукойла. А у нас има само такова
  • 11 Никси

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Яяя":

    абе има , ама не на леките автомобили , то твоита логика тировете тировете все ще си висят за семена на маслото през седмица по сервизите , сменя се често маслото по Арабските държави заради горещините, там са ми казвали у Ирак и Кувейт маслото направо кипи в картера , Българи дето са работили там !!!.

    Коментиран от #14

  • 12 Милен ганевич

    7 3 Отговор
    Аз не съм разбирач. Знам само , че независимо от колометрите, всяка година през октомври сменям маслото. И досега , въпреки разбирачите , нямам проблем с едно удивително за мен вехто, тромаво, презряно от някои, но желязно Рено Канго.
  • 13 Деций

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Яяя":

    Човече,не можеш да спреш влака в глава,а и армията им е толкова голяма,че е кауза пердута!Остави ги да тънат в невежество,те "знаят" и превеждат примери.Това е политика ,която вече дава плодове.Те дори не знаят как да подберат маслото за автомобила си,не знаят кое масло е синтетика и прочие.Къпят ги с хирокрек,че даже и с филтрувани отработки.Обаче са убедени ,че щом на тубата пише Фул синтетик,значи маслото е синтетично.Те дори повечето маслари са неграмотници,и не знаят нищо.То ако всички са отворени кой ще купува хидрокрекинга,сервизите и те семейства хранят,търговците на части и те.Света се крепи на простотията и невежеството,в противен случай всичко ще рухне.

    Коментиран от #27

  • 14 Деций

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Никси":

    Сравнението е неуместно,да не кажа глупаво.Колко оборота прави мотора на камиона,и колко на лекият автомобил? Отделно Тира кара извънградско,и при този режим маслото издържа доста повече, близо 40%.

    Коментиран от #15

  • 15 Никси

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Деций":

    е какво искаш да кажеш че това масло се сменя по често ли на камьона , колко оборота прави камьона а колко товар носи , това зададе ли си и този въпрос , то така ако се сменя на тира на 10хил .км като на колите кво правим тогава почти всяка седмица да дреме за смяна на масло , явно ме вадиш из акъл че все едно не съм карал товарен автомобил , много е важно и пътната обстановка , един камьон като работи в рудник или в мина на табан , по често му се сменя маслото от камьон който работи на шосе или особено тировете ,заради тежките условия и прахуляка който натрупва във въздушните филтри , както и при някои леки автомобили с двигатели 4-цилиндровите V-8илиV-10,12там по рядко се сменя и защото са по издръжливи и карат с точно определено масло с точка на висок вискозитет !!!.

    Коментиран от #20

  • 16 Готин

    7 7 Отговор
    Имам опит само с японски автомобили, Honda, Nissan, и Toyota. Използувам само синтетично масло Castrol, сменям го между 6000-7500км. Но по препоръка на всички производители от горе споменатите, ако автомобила няма пробег от 8000км за 6 месеца, маслото трябва да бъде сменено. Или иначе казано, дори да не използувате автомобила, маслото трябва да се сменя на всеки шест месеца. Явно обаче българските стандарти са различни от японските

    Коментиран от #18, #22

  • 17 Валентин

    3 6 Отговор
    Ма големи сте професори на камиона ми го сменят на 100 000 и няма проблеми ,познавам човек с рено лагуна от 3 години само долива 70 000 км е минала колата и си върви
  • 18 Никси

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Готин":

    е така де , колко го по третираш един автомобил толкова по често сменяш и маслото , но пак трябва да се гледат километрите и се спазват предписанията от завода производител при положение че колата не е втора употреба , карах самосвал чисто нов 4-осен и на определени километри които те ми зануляваха механиците в Балкан Стар тогава , се сменяше маслото и отделно обслужването на антифриз ,други масла ,филтри и дехидратор ,фреон за климатика и т.н но камьона беше чисто нов в гаранция още , при НАЗ беше смесено карането , при изкопи в кариерата вътре и на шосе с асвалт или инертни матреяли !!!.
  • 19 Никси

    8 1 Отговор
    има например някои КАМЬОНИ дето му се сменя маслото в двигателя на мото часове и на километри , Бетон Помпа и Автокран щото работят повече на място!!!.

    Коментиран от #23

  • 20 Деций

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Никси":

    Може да си карал камион но това не те прави знаещ.Естествено ,че условията в които се експлоатира са важни и определящи.Ставаше въпрос за Тир ,а те масово са по белите пътища.Тира сменя на 20/30 хиляди,но той работи на 2000 оборота,изминава стотици километри на ден,а това е благоприятен режим за маслото.Съвсем различно е в град в натоварено движение,светофари и задръствания,там маслото си отива бързо,или пак идваме до моточасовете.Турбините също скъсяват живота на маслото.Много са факторите.Много е важно маслото да бъде правилно подбрано не само по вискозитет,има и други параметри,с които трябва да се съобразиш.Всичко зависи от системите на автомобила.На кола с ДПФ не бива да ползваш масло А3/В4,там в присадките цинка и фосфора са в по големи количества,а те убиват ДПФ а,при тези коли трябва масло С3/С4/С5 с орязан пакет присадки.Както каза един познат "Това е проста работа,но не е за прости хора"А в България тези неща са табу,или ги знаят доста тесен кръг хора.Всеки е свободен да си кара колата с каквото реши,и плюсовете и минусите от това са за него.Сменяйте си маслата на 7000 хиляди и всичко ще е ок.

    Коментиран от #24, #47, #53

  • 21 Деций

    9 1 Отговор
    От доста време нещата са в ръцете на маркетолози и счетоводители, инжинерите и конструкторите нямат думата!По света има много Оил клипове ,които правят лабораторни анализи на отработки и публикуват резултати,там най добре се вижда ,че теориите за Лонг Лайф са измама.И най качествените масла нямат живот от 20000 км при лек автомобил.Това са илюзии,в които вярват наивници.Да не говорим ,че 90/100 от колите се карат с минералки и хидрокрек добре опаковани в туби с надпис Фул синтетик.
  • 22 Знаех си аз, че сте заблудени

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "Готин":

    Ама чак пък толкова, дори и не предполагах! Затова ли са ви толкова издържливи, качествени и надеждни японските автомобили? Защото на всеки 6000 км или 6 месеца, което се случи първо, сте в сервиза за обслужване.

    Има тук един Дизела, който минава с баничарката 100 000км годишно. Ако беше от вашата секта, трябва да сменя масло 17 пъти годишно. По веднъж на всеки 3 седмици.

    Коментиран от #28, #30

  • 23 Деций

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Никси":

    Ето това е истината!
  • 24 Никси

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Деций":

    има вече и от новите тирове като новия Актрос , маслото му се сменя до 120хил. Км , за тировете спецйялно говорим !!!.

    Коментиран от #37

  • 25 Реалист

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Яяя":

    Сменям на 30 хиляди турбина дизел:) никви грижи.

    Коментиран от #51

  • 26 ПЕНСИОНЕР

    2 3 Отговор
    През соца в дапа го сменяхме на 2000 -2500км! По навик го сменям често ( 5-5500) ,не смятам че икономия от масло и филтри е разумно решение!

    Коментиран от #48

  • 27 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Деций":

    Купуваш фукс шмиерштофе по тяхна препоръка точно за твоята кола и двигател масло, и не ги мислиш.

    Коментиран от #29, #31, #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Това

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Реалист":

    Руско производство лие ,понеже имам Москвич и го сменям всеки месец
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Деций

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Реалист":

    За мен,лично ако ще е Фукс,трябва да е Силколин.Всъщност човек трябва да се ръководи от това кои фирми са производители на базови масла и имат рафинерии,а те се броят на пръсти.На първо място е Екън Мобил,след него е Шел,BP,Тотал,Ени, Лукойл,и т.н.Повечето брандове са под шапката на тези гиганти.Всичко останали са блендерни заводи,купуват база,после присадките и забъркват маджата.Половин България кара с Кастрол,но ако погледнат състава и свойствата никога няма посегнат към него.Дори и топовата им серия EDGE е много зле.Лъжат ги с надписи Титан и кълват здраво,а титана е 28/1000 като състав.Обикновен Хидрокрек,масло от трета група,което се продава за синтетично.В Германия на тубите не пише Фул синтетик,а Синт Тенолоджи,щото там съда не си поплюва.Това са две различни понятия.Vollsynthetik ,това е надписа за синтетично масло,и ако го има това е гаранция че маслото е или на Поли алфа олефинова основа,или естерна.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 12345

    9 1 Отговор
    Минералните масла се сменят на 5 хил.км., полусинтетиката на 10 хил.км, а пълната синтетика на 15 хил. Това при нормално каране. Всичко друго е просто престараване. При камионите е друго. Там маслата се сменят на 60 - 80 хиляди километра.
  • 34 Нещо не е така

    8 0 Отговор
    До 30 000 км вярвам да издържи особено ако е 0 W 30 или с някакви подобни характеристики пълна синтетика. Ама 60 000 и чак тогава да светне лампата, ай са, а !? И ние коли караме де ! На подобни серии масла даже и най "смелите" производители препоръчват смяна на 15 000 км. като знаят че ще идържи и 20 000. Ама 60000 !?
    Лично аз на гаранционните ми коли сменям при ТО - задължително е за валидността на гаранцията. На тези с минали 5 години (изтекла гаранция) гледам да сменям на 10 - 12 000 максимум. За 100 - 150 лева не ми се скапват колите. На производителя му дреме и ти препоръчва като знае че все в петте години и километрите за гаранция няма как да не издържи двигателя, а после те пак печелят от теб защото си съсипал практически много неща от двигателя. Даже един такъв "професор" приемчик се ядоса, че съм отишъл за смяна след 10 000 и преди да изтече годината ! Разцвърка се като .... - Ние ще го сменим ама не е нужно ! :)) поне 10 пъти ми го повтори за час и половина докато чаках за смяната.
    Изтече ли ви гаранцията лично аз ви съветвам - 10 max 12 000 за да си нямате проблеми даже и след 300 000 на двигателя. Както казах лично мнение, знам че ще има и други, но това си е тяхна работа !

    На всички желая да сте живи и здрави и безаварийна година !!!
  • 35 Истинското масло

    2 0 Отговор
    Единственото автомобилно масло, внасяно в България, което покрива и дори надвишава заложените спецификации е бутиковото PAKELO, разработка на италианска супер лаборатория. В сайта им им ще намерите подходящото за Вас!

    Коментиран от #38, #41, #56

  • 36 Чук

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "От 26г":

    Както и от "фул синтетик"😂
  • 37 Чук

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Никси":

    Мчи кък те са с има няма 3-4 литра масло😂

    Коментиран от #40

  • 38 Хих

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Истинското масло":

    Айдяяяяя утиди коня в Люлин....😂
  • 39 Маслов

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Яяя":

    21000 Форд рейнджър първа смяна другата май ми се видя в книжката след 30000.

    Коментиран от #50

  • 40 Никси

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Чук":

    не са 3 или 4 литра а е около 30 литра 6 цилиндров редови мотор , старите Актроси бяха сV-образен мотор като на маз (Мамо Аз Загивам)и скоростите са му на обратно на МамоАзЗагивам , ходих до Бели Извор за цимент и до Поцърненци Пернишко за каменно брашно , като види дупка на 10 метра преди него , сам почва да подскача целия , а на Мечока скоростите с шамар и на темпомат само свири турбината на 8-ма бърза !!!.

    Коментиран от #54

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Деций":

    това ми е пределно ясно , така е но я карай един камьон в кариерата и долен от дупката да ти натоварят скална маса 23 м2 и да го караш на върха на 10 километра байр с 3иши 4 предавка и нормата ти е примерно 15 курса на смяна , и всеки ден така , да видиш какво ще се получи д маслото в картера , едно че на високи обороти се загрява спрямо топло обменоста на самия двигател и второ на газ с високи обороти право на горе към баира , на шосе е окей как ,само че и там имаш зор в баир , примерно камьона ти тежи 16,400 тона празен но вместо да товариш тотал по 8 тона на ос , фирмата превозвач си е платила за претоварване и возиш 40тона асвалт у легена милеркипер квадратен леген с малкото капаче дето държи големия заден капак това е общо като тонаж 56тона общ товар или вземи една самосвална гондола , за да изкачиш примерно Боснек или Студена също трябват обороти и на по малка скорост , съотношението е доста по различно тъй като на шосе ползваш инерцията на камьона , а в кариерата у баир ползваш яко газ и за това рудничните КАМЬОНИ минават по малко километри но по бързо се износват двигателите !!!.
  • 48 Никси

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "ПЕНСИОНЕР":

    вие по едно време ги карахте Татрите и с. Горело масло от варел и само доливахте с пресно ,знам аз виждал съм ви !!!.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Яяя

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Маслов":

    Да разбирам и майсторите трябва да ядат бял хляб, сменяй и на 50
  • 51 Яяя

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Реалист":

    Мотора ти не в по различен от на Сеата горе , ама и майсторите трябва да ядат бял хляб , така че не се тревожи
  • 52 1.9 TDI Помпа Дюза

    4 0 Отговор
    Сменям на 1година, средно около 12-14000км. Турам Castrol Edge TruboDiesel, не LongLife 507.00 ами класическото 505.01. Само 3 години я карам тая талига, ама е на 295.000км и двигателя е най-здравото по нея.
  • 53 Бла

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Деций":

    Тира сменя на 20/30 хиляди,но той работи на 2000 оборота,изминава стотици километри на ден,а това е благоприятен режим за маслото.

    Нещо сте в грешка. Работя в транспортна фирма, шефовете взимат само Волво и Скания. Маслото се сменя на 100 000 к в оторизирани сервизи :)

    Коментиран от #55

  • 54 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Никси":

    исках да кажа че е същото разпределение V-образен 3х3 с турбо , и много по як мотора от мазо , новите мерджани да 6 цилиндров редови ,но претрупан с електроника даже няма външни огледала а с камери и два екрана като таблети , е това у моменти започнеш да връщаш на заден ремаркето и като изгорят кво става , отваряш вратата и с единия крак на степенката като стар текезесар , само че малко с тоя прицеп ще е трудно да му следиш борда на ремаркето !!!.🤣😃😂.
  • 55 Деций

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Бла":

    Аз пък имам приятел който работи във фирмата на дядо си,има три негови мерцедеса,а общо камионите са 64, и преобладават Актроси,имат и няколко Мана.Всички автомобили са бели.Стари коли няма,да са на 3/4 г.Имат си Тяхна бензиностанция и си купуват варели с масла от Германия.Максимум на 40000 маслото се хвърля.Имат модерен гараж,с хубави халета и апаратура.Дори по някога зареждам от тяхната нафта без ДДС.А Вие си сменяйте маслото на колкото Км искате.
  • 56 Деций

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Истинското масло":

    Изтеглих му спецификацията на 5w40.,Маслото е с поседствени параметри.Точка му течливост -36, Алкално число 7,което е хидрокрак,възможно е да има символично количество естери,но са под половин процент,Ноак 10,пламна точка 230 градуса.
  • 57 хехехе

    1 3 Отговор
    НА АВТОМОБИЛНИ ТЕМИ НЕ ПИША ЗАРАДИ РАЗБИРАЧИ ДЕТО ВСЕ ИМАТ ПОЗНАТИ ДЕТО ТОВА БИЛО ОНОВА БИЛО И НЯМА НАДДУМВАНЕ ХАХАХАХА БУНАЦИ ШОФЬОРИ И ПСЕВДО РАЗБИРАЧИ

    Коментиран от #58

  • 58 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "хехехе":

    а па ти кресливия дето пишеш с главни букви си много умен , връщаш влекач с полуремарке на заден ход между конусите на затворени очи с километри , такива професори сте ми ясни !!!.
  • 59 555

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Капитализъм":

    М10Д не е съветско,драги ми смехурко.