Last news in Fakti

29 Януари, 2023 04:03 2 073 44

29 януари 1886 г. Карл Бенц взема патент (ВИДЕО)

  • карл бенц-
  • бензинов двигател-
  • автомобил

През 1888 г. Карл Бенц демонстрира своите машини и на други международни автомобилни изложби

29 януари 1886 г. Карл Бенц взема патент (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

29 януари 1886 г. германският инженер Карл Бенц патентова първия автомобил с бензинов двигател.

Карл Бенц е роден на 25 ноември 1848 г. в Карлсруе, в семейството на локомотивен машинист. Баща му починал, когато Карл бил на две години. Въпреки, че била принудена да се справя с ограничени финансови средства, неговата майка успяла да осигури на своя син добро образование. Карл Бенц учил в гимназия, а след това в Политехническия университет в Карлсруе. След това завършил двугодишна практическа специализация в машиностроителната компания Maschinenbau-Gesellschaft в Карлсруе. Той започнал работа като чертожник и конструктор във фабрика за кантари в Манхайм. Той загубил работата си през 1868 г. и бил назначен в строителна компания, специализирана в строителството на мостове.

След това той заминал за Виена, където за кратко време работил в компания за железни конструкции.

Преди да стигне до работещ бензинов двигател, Бенц осъществява първия си патент още през 1879 г. През 1885 г. той създава „Моторваген” - първият автомобил, задвижван от бензинов двигател. Бенц изобретява и карбуратора, система за регулиране на скоростта, запалване чрез искри от акумулатора, водния радиатор и др. През 1893 г. Карл Бенц въвежда за първи път кормилната система с шарнирен механизъм. През 1896 г. той разработил и т.нар. „контра-двигател”, предшественик на съвременните двигатели със срещуположно разположени цилиндри.

На 1 октомври 1883 г. основава компанията „Бенц и Ко. Райнише Газмоторен-Фабрик, Манхейм” заедно с бизнесмена Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер. С финансовата подкрепа от бизнесмените Бенц можел да съсредоточи цялата си енергия върху разработването на автомобилни двигатели.

Той започнал с разработването на цялостната конструкция на автомобил, в който да вгради четиритактовия си бензинов двигател. Неговият конкурент Даймлер от своя страна поставил първия си двигател върху шаси. През 1886 г. Карл Бенц получил патент за своя автомобил и представил пред публиката първата „патентована моторна кола на Бенц”.

Возилото с три колела е с двигател, разположен на задната ос, четиритактов и с един цилиндър. Мощността на агрегата е била едва 0,9 к.с. Максималната скорост на превозното средство от 19 в. е 16 км/ч.

Същата година по случай рожденият ден на жена си превръща един файтон в първия 4-колесен автомобил. Първият тест драйв на машината се е състоял на 3 юли 1886 г. в Манхайм. Берта Бенц и двамата и синове Евгений и Ричард тръгват в най-дългото пътешествие в дотогавашната автомобилна история. Тя използва патентованият автомобил на Бенц и пътува (90 км) от Манхайм до Пфорцхайм.

През 1887 г. първият в света автомобил е показан на изложба в Париж. От този модел да произведени едва три броя, два от които са изчезнали безследно (най-вероятно са откраднати). Оцелелият е сега сред най-ценните експонати на Германския музей в Мюнхен, при това състоянието му е много добро и се предполага, че може да се движи.

През 1888 г. Карл Бенц демонстрира своите машини и на други международни автомобилни изложби. През 1893 г. той създава четириколесния автомобил „Виктория”, като патентова своя система за управление на колелата, при която те се въртят по отделно, а не цялата предна ос като при каруците, и това е принципно ново техническо решение. Колата има мощен трилитров мотор с мощност 3 к.с. Този модел укрепва финансовото състояние на фирмата.

Бенц обаче се връща към първия си автомобил, през 1894 г. го преработва в четириколесен под името „Вело” и през следващите три години продава от него 381 броя. Счита се, че това е първият сериен автомобил.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    8 11 Отговор
    Автомобила е бил ЕВРО 7!

    Коментиран от #4, #17

  • 2 Хората са правили автомобили

    25 7 Отговор
    А ние сме издишали под игото на цветущата османска империя! А точно в мига в който стъпват на балканите, най-напред нашите страни в света са именно България и Гърция! И напредничавата империя връща държавите 500 години назад!

    Коментиран от #3

  • 3 Нямам Срам

    7 15 Отговор

    До коментар #2 от "Хората са правили автомобили":

    Когато са почнали да правят България се съединява .. много си зле зле зле зле с историята и фактите..

    Коментиран от #7

  • 4 Няма такава държава

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    А евро 7 направо хибрид еврокови19 с соларни панели и реактивни вертикални двигатели способност да става джет совалка подводница
  • 5 невий

    18 11 Отговор
    Когато в Европа са правили изобретения , ние току що сме спряли да се кланяме на бейовете. Османската империя , от където и да е минала е спряла развитието на народите с векове както и на Балканите . Ама краварските тролове
    за да осквернят Русия скачат да защитават Османската Империя и с цялата си наглост , наричат хората , които наричат Русия Освободител-русороби. Видя се кой е роб с войната в Осрайна .....всички “цивилизовани държави“ на един синджир и солидарно лъжат като зомбирани .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ти си много напред

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "Нямам Срам":

    За 20 години се оправя държава дето е дърпана 500 години назад! Трябва да знаеш наизуст книгата "Алиса в страната на чудесата"!

    Коментиран от #8

  • 8 кралица Утка

    9 15 Отговор

    До коментар #7 от "Ти си много напред":

    За да направиш кола, трябва да има нещо в топката, която носиш на раменете си...... Защо не направи българска кола тогава, когато не беше османски роб,ами беше русоРоб ? Е,как да направиш, като в топката на раменете ти има само въздух. ..... Османската империя му била виновна,както сега му са виновни американците,че не може деца да прави.,.. Топката докато съдържа само въздух така ще е,ама това си е ген,така е кодиран българския ген. А иначе по време на двувековното Византийско робство само спортни коли сте произвеждали и все измислени от българските инжЬонЬори

    Коментиран от #9, #10, #44

  • 9 С тая топка на главата

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "кралица Утка":

    Българи откраднаха 600 милиона и Пентагона, и още ги търсят! А ти османски Роме, много си плитко обиден!

    Коментиран от #13

  • 10 Ушт бре

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "кралица Утка":

    Отивай да береш железу!

    Коментиран от #16

  • 11 Механик

    4 1 Отговор
    Дано Карл Бенц не прочете ТЕХНИЧЕСКИТЕ БЕЗУМИЯ, написани в тая статия!
    Вски път се моля на журналистите, които пишат на техническа тематика, да спрат да превеждат с гугъл, а да хванат да научат език и да се поограмотят по темата за която пишат.
    "система за регулиране на скоростта"- система за поддържане на минимални и ограничаване на максимални обороти.
    "кормилната система с шарнирен механизъм"- няма кормилна система на автомобил, където да няма шарнирни двойки.
    "двигател със срещуположно разположени цилиндри" - Това пък какво е?
    Карбуратора НЯМА изобретател, защото думата карбуратор е обобщаваща за устройствата които подгатвят гориво-въздушната смес, а тия устройства са много и различни. Все едно да кажете, че едикой си е изобретил велосипедното кормило.

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Глей ся?

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Туй ако го напишат шанса смее целия сайт! Тук 90% от аудиторията сме на ниво Факултето, така че с такава аудитория, така се пише! Ти имаш сервиз предполагам и поправяш автомобили! А у Факултето и ние тука казваме "Ша го карам БМВ- то на мастора да го лекува"! Чат ли си?
  • 13 кралица Утка

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "С тая топка на главата":

    Браво,голямо гордост да откраднеш. Е,и? Единици са добре,а милиони българи бедни.
  • 14 Гост

    3 1 Отговор
    Всички карате пушилници,но изливате помия върху всяка статия за петролни автомобили.По точно теслю многониковия с образованието си в ВИУ висше интернет училище, с хилядите си никове работи в неделя.
  • 15 За сметка на това

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    "запалване чрез искри от акумулатора" е измислена и патентована от Делко, а не от mercedes.
  • 16 кралица Утка

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ушт бре":

    Отивай да береш краставиците
  • 17 По онова време

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Само част от парите двигатели са изпълнявали евродирективите, десетки по години преди да ги въведат. Разбира се и дума не може да става за евро 7, но с голяма вероятността покривали изискванията поне на евро 1 или дори 2 и 3, защото горивото е изгаряло с голяма ефективност - много по-голяма от тогавашните двигатели с вътрешно горене.

    Такъв парен двигател има три пъти по голям въртящ момент от bugatti veyron и е само въпрос на шанс, че ford е започнал серийно производство на автомобил с ДВГ, а не на парен автомобил и е наложил автомобилите си заради ниската цена, а не защото двигателя с вътрешно горене е бил по-добър от парния.

    Коментиран от #19, #39

  • 18 Смех 😆🤡🤣

    1 2 Отговор
    На Карл Бенз ясно ли му е че двг умре

    Коментиран от #22

  • 19 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "По онова време":

    Кпд на парен двигател 10%.За екология да не говорим,завършилия ВИУ.

    Коментиран от #20, #21, #25

  • 20 Факт

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Кпд не движи колата

    Коментиран от #38

  • 21 Смех

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Как го сметна да са посмейме
  • 22 Не бързай да се радваш

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Смех 😆🤡🤣":

    Всички знаят че аз съм най-големият привърженик на електромобилите тук, но самият аз никога не съм си позволявал да казвам че ДВГ ще умре някога. Дори редовно разсейвам опасенията на привържениците на ДВГ, че някой ще им забрани скоро да ползват такива двигатели както в автомобили така и при други приложения.

    Само със забрани няма как да стане, ако няма алтернативи. Както виждаш забраняваха въглищата, но при нужда рестартираха въгличните централи в Германия и дори бутнаха няколко вятърни генератора, които бяха инсталирани върху стара въглища мина, за да копаят въглища отново, когато няма алтернатива.

    Електрическите двигатели ще се наложат единствено и само, ако клиентите ги изберат доброволно в свободен избор.


    В началото на предишния век, електромобилите парните двигатели и двигателите с вътрешно горене са имали приблизително еднакъв пазарен дял и нито един не се е наложил, защото всеки вид е имал своите предимства и недостатъци.

    Двигателите с вътрешно горене са били най-смотаната технология с най-много недостатъци и най-малко предимства и са се управлявали най-трудно, защото за да ги запалиш е трябвало да въртиш с манивелата няколко минути. След това е трябвало да знаеш как да ползваш съединител и скоростна кутия, които са били абсолютно ненужни при електромобилите и парните двигатели заради високия им въртящ момент. При студено време, освен че трябва да въртиш манивелата 10 минути, за да запали двигателя, заради студеното време маслото

    Коментиран от #24

  • 23 Не бързай да се радваш

    1 3 Отговор
    При студено време, освен че трябва да въртиш манивелата 10 минути, за да запали двигателя, заради студеното време маслото в съединителя ставало гъсто и съединителя увличал, като имало случай след запалване на двигателя, автомобила да прегази собственика си, който върти манивелата пред него.

    Да не говорим че дори при изправен автомобил, ако не можеш да работиш с манивелата правилно, след запалване на двигателя тя се завърта и ако те удари ти чупи нещо. Така е загинал и близък приятел на собственика на Делко. Бил е ударен по главата от манивелата и е загинал на място. Затова от Делко изобретяват стартера, което премахва един от основните недостатъци на двигателите с вътрешно горене.

    Но в крайна сметка клиентите избират ДВГ, защото ford е избрал такъв двигател за поточната си линия, която сваля цените на автомобилите в пъти и клиентите ги избират заради цената, а не заради качествата им.

    Точно това е и пътят на електромобилите - ще станат масови само, когато станат по-евтини от ДВГ, но не и по-рано, колкото и забрани да правят на ДВГ.
  • 24 Смех 😆🤡🤣

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Не бързай да се радваш":

    Как така доброволно не знаеш ли че ще има рестрикции за замърсявяне тогавя как доброволно ще избереш двг.Примерно на новите Евростандарти ще отговарят само двг на мотопед 50цц

    Коментиран от #26

  • 25 Сега разбрах какво си завършил

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    ВИУ - Висш Интернет Университет

    Но вероятно току-що си се записал и следваш, защото дори от интернет нямаш знания.

    Така и не си научил, че за да говориш за кпд и ефективност, трябва да уточниш за коя част от машината става въпрос и от кой до кой процес.

    Защото вредните емисии при изгаряне на дадено гориво не зависят от ефективността от горивото до колелата или поне до коляновия вал, а от ефективността на изгаряне на горивото, което при ДВГ е около 60%, а добрите котли работят с над 90% ефективност
  • 26 Правиш ли разлика

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Смех 😆🤡🤣":

    Между забрана за производство и продажба на нови автомобили, за които се отнасят забраните за което говориш ти и забрана за ползване и или покупка на стари автомобили за които ти говоря аз.


    Дори да приемем, че тези забрани за производство и продажба влязат през 2035 година, тези автомобили ще се ползват поне още 20 години в белите държави което означава 2055 година, а чак тогава ще дойдат нов внос в България да се ползват още десетки години. Дотогава ДВГ ще си живее живота и е рано да го обявяваш за мъртъв.

    Пак ти казвам, че аз съм най-големия привърженик на електромобилите тук, но не си позволявам подобни изказвания за смъртта на ДВГ. За всяка технология си има място под слънцето и не бива да ги зачеркваме с лека ръка. Всяка от тях си има както предимства така и недостатъци.

    Коментиран от #27

  • 27 Смех 😆🤡🤣

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Правиш ли разлика":

    Реално двг ще е мъртъв тотялно един ден изкопаемите горива с доказан Биогенен произход ще се изчерпат на над 50-60% в рамките на 100-200 години а добиват от останалите ще е все по нерентабилен.А без такива горива двг си отива.Да не говорим че на други планети бяма такива залежи следователно двг си отива при всички положения.

    Коментиран от #28

  • 28 Пълни глупости

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Смех 😆🤡🤣":

    Двигателя с вътрешно горене може да работи с всякакви горива, които не е задължително да бъдат изкопаеми. Дизелов двигател може да работи дори с използвано олио от фритюрници в едната крайност, до синтетични горива, произведени чрез улавяне на въглероден диоксид съчетан с зелен водород произведен чрез електролиза от възобновяеми източници в другата крайност с много нюанси по средата, включително горене на чист водород.


    Всичко това щеше да има смисъл, ако излизаше по-евтино от използване на електромобил, но това няма как да се случи и именно това ще е причината за "смъртта" на ДВГ.

    Toyota до скоро се надяваше да продава автомобили с ДВГ в третия свят, но очевидно дори там няма да ги купуват, ако са по-скъпи от електромобилите, въпреки че няма никакви изисквания за емисии. Нали точно затова изхвърлиха Акио Тойода от шефското място и ще разработват напълно нова платформа за електромобили, защото на настоящата не могат да предложат по-евтин електромобил, който да могат да продават дори в третия свят вместо сегашните автомобили с ДВГ.


    С това си действие, дори toyota признава хегемонията на електромобилите и мъртво родената водородна технология.

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Смех 😆🤡🤣

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Пълни глупости":

    И закакво ми е тоя дизелов двг с кпф 40% каро ел мотор ми дава 99% кпд.И какво ще чакам да пържа картофки че да си напълня колата и да мина с нея 5км.
    А бе оръфлък възхода на двг се дължи на достъпността на петрола а не на фритюрника

    Коментиран от #31

  • 30 Факт

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пълни глупости":

    Енергията за електролиза ще отива за пречистване на вода обезсолявянето и от океаните а не за ненужен водород

    Коментиран от #32

  • 31 И защо реши така?

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Смех 😆🤡🤣":

    Какво предимство дава цената на петрола на двигателите с вътрешно горене, пред парните двигатели например, при положение че парните двигатели по онова време са имали много по-голямо КПД от бензиновите и дизеловите? Сам си противоречиш.

    Истината е една единствена - клиентите не се интересуват от екология и КПД. Клиентът го интересува цената на автомобила и колко ще му струва да стигне от точка а до точка б.

    Коментиран от #33

  • 32 Парáта прави борбата

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Факт":

    Излишната възобновяема енергия ще се използва за неща от които могат да се изкарват пари. Така е било, така е и така ще бъде и за в бъдеще. Ще се обезсолява вода само, ако е икономически оправдано. Има и десетки други начини за добив на вода, включително в пустинята.

    Коментиран от #34

  • 33 Смех 😆🤡🤣

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "И защо реши така?":

    Първо научи какво е парен двигател и какво гориво му е нужно къде седи и тн.Отиди в музея и виж парен локомотив и се запитай защо фнеска не се използват.

    Коментиран от #35, #37

  • 34 Факт

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Парáта прави борбата":

    Чак десетки не са още по малкото в пустинята🤣

    Коментиран от #36

  • 35 Още не си завършил дори ВИУ

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Смех 😆🤡🤣":

    Спокойно можеше да провериш в google с какво се задвижват парните двигатели.

    Но за да не губиш време можеш да попиташ Гост или Турбо, защото те са завършили специалност ДВГ и няма как в университета да не са изучавали историята на двигателите, въпреки че доказаха че или са бягали или са спали в тези часове, но още си пазят учебниците и могат да прочетат оттам.

    И между другото дори климатикът и телефонът ти се задвижват от парен двигател, независимо дали го знаеш или искаш да го признаеш. Знанието или незнанието не променя фактите и те съществуват дори да не знаеш за тях.
  • 36 Само така си мислиш

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Факт":

    Топлата вода може да е открита преди векове, но все още се откриват нови и нови начини за затопляне на водата чрез всякакви комбинации от вече известни методи и принципи.

    Същото е и с добива на вода. Най-лесния начин е, копаш дупка, пускаш помпа, черпиш вода. Единственият проблем е че в пустинята ще ти трябва удължител хиляда километра за да си пуснеш помпата и тук вече идват десетките начини да я захраниш.

    Другият принцип е кондензация на водните пари от въздуха за които също има десетки начини за постигане на ефекта. Тоест пак стигаме до изборът на най-рентабилния и ефективен метод за всеки конкретен случай.

    Ако океана е наблизо обезсоляването може да е по-рентабилно. Не може да се генерализира кое е най-добрия вариант за всякакви случай.
  • 37 Правиш ли разлика

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Смех 😆🤡🤣":

    Между парен локомотив и парен лек автомобил?

    Знаеш ли, че заради огромния си въртящ момент, първият автомобил който е преодолял границата от 200 км в час е бил парен автомобил?
  • 38 Какво стана?

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    "Кпд на парен двигател 10%.За екология да не говорим,завършилия ВИУ."


    Прочете ли си в учебниците, че парните двигатели имат КПД над 60% и още преди век Двг е имал най-ниското КПД измежду всички автомобилни двигатели, което продължава да е така и до днес?

    Колко пъти трябва да ти натяквам, че всяко споменаване на КПД от вашата дружинка винаги води до групова излагация в големи мащаби и е редно за в бъдеще да забравите тази дума?

    Коментиран от #41

  • 39 Тодор

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "По онова време":

    Това за Бугати го има в уики,ясно от къде ти информацията и образованието.

    Коментиран от #40

  • 40 Това не е важно

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Тодор":

    Информация можеш да научиш отвсякъде, включително и от дете от детската градина.

    Важното е да имаш критично мислене, за да разбереш дали е вярна.

    Ти как мислиш? Вярна ли е?
  • 41 Бай Добри

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Какво стана?":

    Преди век парните бутални машини са имали до 8 процента кпд.Съвременните турбинни електроцентрали имат кпд около 60 процента.Чети внимателно и с разбиране.В Уикипедия пишат разни ентусиасти които често са далеч от истината.

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Дай пример?

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бай Добри":

    Кой двигател имаш предвид? С какво гориво се е движил и къде отиват тези 92% загуби?
  • 43 И другото не е вярно

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бай Добри":

    Няма парна турбина с 60% КПД на изхода! 40 теоретично и около 33% реално.
  • 44 Умньооо

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "кралица Утка":

    100 години са нищо, след като си бил 500 в застой - това е едно към пет - все едно един да учи за инженер една година, друг да учиш пет години. познай кой ще сътвори кола??