Last news in Fakti

1 Август, 2023 09:59 4 144 10

Продават изгоряла каросерия на Ferrari на цената на пет апартамента в центъра на София

  • ferrari-
  • 500 mondial-
  • spider

Изгорялото Ferrari е модел 500 Mondial Spider от 1954 година

Продават изгоряла каросерия на Ferrari на цената на пет апартамента в центъра на София - 1

Каросерия с номер 0406 MD е второто Ferrari 500 Mondial, създавано някога. Само 13 броя са произведени от Pininfarina - и това е едно от тях. Експертът по класически автомобили Марсел Масини и копия от заводските спецификации потвърждават, че това Ferrari е произведено през март 1954 година. От завода то е боядисано в цвят Rosso Corsa, а интериорът е завършен в Similpelle beige.

Продават изгоряла каросерия на Ferrari на цената на пет апартамента в центъра на София

През април 1954-а Енцо Ферари го продава на Франко Корначия, дилър на спортни коли от Милано. Същия месец бившият пилот Франко Кортезе и навигаторът Перучини завършват 19-ти в общото класиране и втори в класа си на състезание за Купата на Тоскана. В документите като собственик е посочен Кортезе. Най-вероятно Корначия го е купил специално за Кортезе, за да го използва в състезания.

Името на Кортезе е свързано с началото на историята на моторния спорт на Ferrari. Именно той извежда Ferrari до първата победа през 1947 г. по време на Гран При на Рим. След това кара новия болид 125 S. Следват още три победи същата година.

Продават изгоряла каросерия на Ferrari на цената на пет апартамента в центъра на София

През май 1954 г. той и Перучини завършват четвърти в класа и общо 14-ти в Mille Miglia с това Ferrari 500 Mondial. Година по-късно, през юни 1955 г., Корначия поверява Ferrari Mondial, тогава боядисано в бяло с трицветна ивица на капака, на Жоао Резенде дос Сантос. Но поради механичен проблем колата трябва да напусне състезанието. Но историята с изкачването на хълма Болцано-Мендола през юли е по-успешна. И екипът завършва четвърти.

Юли 1955 г. е месецът, в който Корначия продава Ferrari-то на Анджело Бенцони от Милано. На следващата година, през март, Бенцони стартира Vigorelli Trofeo в Монца и завършва шести. В края на юни 1956 г. той решава да продаде Ferrari-то на сицилианския си навигатор Доменико Трамонтана.

Колата стъпва за първи път на американска земя през 1958 г. През 1962 г. R.W. Devereaux я продава на Хал Рудол, но Ferrari-то не остава дълго при него. Година по-късно той го продава на Стенли Съридж. Съридж заменя оригиналния двигател с американски V8. През следващите години колата преживява много. Катастрофира и каросерията пострадва сериозно от пожар. Това е началото на края на този Mondial.

Продават изгоряла каросерия на Ferrari на цената на пет апартамента в центъра на София

Колата, изгоряла до основи и в много лошо състояние, е закупена в началото на 70-те години от Ед Найлс. Той обаче не намира време да я реставрира и я продава - този път без двигател. През 1978 г. колата се озовава в ръцете на Уолтър Медлин. Следват 45 години затишие. Последният собственик обаче пази грижливо изгорялата каросерия, както и основни детайли, като например скоростната кутия.

Сега тази каросерия отива на търг, но по-странна е цената, която организаторите очакват да вземат за нея. Очаква се тя да бъде продадена за от 1.2 до 1.6 милиона долара. Да, това е просто ламарина, изгоряла до основи. Но фактът, че това е един от само 13 подобни автомобила, създавани някога от Ferrari, го прави уникален. През май 2021 г. аукционната къща RM Sotheby's продаде още един от 13-те Pininfarina Ferrari Mondials за 4 милиона долара.

Продават изгоряла каросерия на Ferrari на цената на пет апартамента в центъра на София


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайрсъзина

    22 3 Отговор
    Не се чудете.Имат много мангизи,дават ги за купчина непотребна ламарина.

    Коментиран от #3

  • 2 Ами да

    11 3 Отговор
    Само Борисов може да го купи!

    Коментиран от #4

  • 3 ретро

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хайрсъзина":

    Дават ги за шасито и номера с цел печалба😉 Ще го изградят отново в някое ателие за милион и после, ще го продадат за три😉 Бизнес!

    Коментиран от #5

  • 4 Гласове от зайчарника в Банкя

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ами да":

    НЕ, акгивиста му Динко от Ямбол, той движи на Бацо скрапа!
    Бацо не си цапа ръцете!
  • 5 Хайрсъзина

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ретро":

    Прав си.Имат свобода да правят бизнес.

    Коментиран от #7

  • 6 Бай Пеню

    16 2 Отговор
    Ако беше Москвич, барем кокошките щеха да мътят у него па то тва и за кокошарник не става!
  • 7 Асд

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хайрсъзина":

    Не е само свободата, трябват и много умения и знания за този бизнес.
    Никой няма да плати милиони за нещо закърпено с кит и грунд
  • 8 Българин

    2 0 Отговор
    Това и за скраб не става.
  • 9 Интересно

    1 3 Отговор
    Колко би струвал масквич в същото състояние

    Коментиран от #10

  • 10 алфа стомана

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно":

    Остави това колко струва Москвич-а в същото състояние, помисли над това колко още километра ще извърви Москвич-а в същото състояние, преди още да се е намерил купувач за Ферари-то.