Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 10:21 3 428 5

Hyundai разработва конкурент на Dacia Spring

  • hyundai-
  • dacia-
  • spring-
  • евтин електромобил
Hyundai разработва конкурент на Dacia Spring - 1

Hyundai разработва нов компактен електрически кросоувър, който ще се конкурира с Dacia Spring в Европа. Дизайнерите на испанското издание Motor.es показаха тази новост в рендерно изображение.

Шефовете на компанията Hyundai, както, очевидно, ръководителите на други автомобилни производители, бяха впечатлени от огромния успех на електрическия автомобил Dacia Spring в Европа.

В момента Dacia Spring е един от най-евтините и популярни електрически автомобили на Стария континент. Продажбите в Европа започнаха през 2021 година, като оттогава европейците са закупили повече от 120 000 електрически коли Spring.

Hyundai разработва конкурент на Dacia Spring

Интересно е още, че 93% от купувачите на евтината Dacia са закупили електрическа кола за първи път. Ето защо не е изненадващо, че други производители на автомобили искат да имат същия успешен градски електрически автомобил в своята моделна линия.

Hyundai разработва новия си градски електрически автомобил, базиран на субкомпактния кросоувър Hyundai Casper. Последният се продава в някои азиатски страни, а сега фотошпиони забелязаха тази новост по време на пътни тестове в Европа.

Първоначално се очакваше компанията Hyundai да създаде нов малък електрически автомобил за Европа на базата на Hyundai i10. Но след това стана известно, че това ще е кросоувър, а не i10.

Hyundai разработва конкурент на Dacia Spring

Успехът на електрическия кросоувър Casper до голяма степен ще зависи от неговия силов тракт. Това е много важно, особено като се има предвид, че Casper е по-малък от Spring. Според някои съобщения в медиите, електрическият Casper ще има същото електрическо задвижване като наскоро актуализирания Kia Ray EV.

То се състои от електродвигател с мощност 87 к.с. и литиево-йонна батерия с капацитет 35.2 kWh. Новият Ray EV има пробег от 205 км. В градски цикъл - 233 км. Очаква се електрическият кросоувър Casper да има същата електрическа система, тоест съизмерима с тази на Dacia Spring.

Все още не е известно колко ще струва електрическият Hyundai Casper. Но ако трябва да се конкурира с Dacia Spring, то тогава цените им ще бъдат приблизително еднакви. В Европа Spring сега струва 20 800 евро, а у нас цената стартира от 43 100 лв за версията Cargo и 46 000 лева за пътническия вариант Extreme. Цените за България са с ДДС.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон

    4 6 Отговор
    Карам всекидневно споделена Дачия Спринг и съм много доволен.

    Коментиран от #4

  • 2 Българин

    4 5 Отговор
    Копирали са Лада Нива
  • 3 Кано

    12 1 Отговор
    Тея много дигнаха цените и не може една кона да е на цената на една тесла.
    Като си оправят ценовата политика, ще им дръпнат и продажбите.
  • 4 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Джон":

    Дачия Спринг няма и не може да има конкуренция. Или поне в България. Купуваш си я за 13К EUR от Букурещ, с приспадната субсидия. Караш си я с румънски номера 18 месеца и после прехвърляш на български. Те така за 25К лв имаш чисто нов електрически автомобил с реален пробег 200-250 км и обичайните екстри за съвременните бюджетни коли. Вътрешен обем колкото на Тойота Ярис, Пежо 208 и подобните.

    Коментиран от #5

  • 5 Електрик

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Хората не ги интересува България а Европа. Ние сме най бедни ЕС обаче субсидии за електромобили няма. Е кой ще извади 40 К за малка градска кола с пробег София - Пловдив? Евтиния ток също е мит - евтин е вкъщи. Демек ако нямаш гараж или паркомясто с битов ток отиваш на 1 лев киловата. Или 15 лв на 100 км средно