Last news in Fakti

30 Януари, 2024 16:23 4 287 10

Запознайте се с Dacia Sandrider

  • dacia-
  • sandrider-
  • дакар

Това е новата кола на румънската марка за рали Дакар 2025

Запознайте се с Dacia Sandrider - 1

Румънският производител на автомобили Dacia, член на френската група Renault, току-що представи Sandrider - своя чисто нов прототип, който ще се състезава в рали Дакар и Световния рали-рейд шампионат от 2025 г. Вдъхновен от концептуалния автомобил Manifesto, Sandrider ще бъде хомологиран за състезания в най-добрата категория Ultimate T1+.

Новият Sandrider "е проектиран да се фокусира върху най-важното в моторните спортове", казаха от компанията по време на представянето. Снабден е с минимални каросерийни панели, които се считат за абсолютно необходими, без декоративни или допълнителни части. Според Dacia акцентът е поставен върху аеродинамиката.

Запознайте се с Dacia Sandrider

Късият преден капак има изпъкнал дизайн, който обаче не пречи на видимоста на водача. Още нещо интересно е наличието на специална антирефлексната боя, използвана в горната част на арматурното табло, която според компанията е направена по технология, заимствана от авиационната индустрия. Тази опция също има за цел да оптимизира видимостта.

Автомобилът е подсилен с консолидирана подрама и специални брони, с карбонова каросерия, окачване с двойни напречни носачи и трансмисия 4x4, създадена за изтощителните изисквания на рали-рейд състезанията. А иновативна електрическа система поддържа оптимална мощност за всички аксесоари на борда, дори и при най-предизвикателните условия. Автомобилът е оборудван с гуми BF Goodrich от ново поколение.

Запознайте се с Dacia Sandrider

Тъй като инженерите са се фокусирали главно върху това да направят автомобила по-лек и да намалят разхода на гориво, теглото на Dacia Sandrider е намалено с около 15 кг. Това е направено чрез използване на по-леко тръбно шаси, премахване на всички допълнителни панели по каросерията и с използване на карбон за останалите, но също така и чрез премахване на всички декоративни елементи и използване на по-компактен и по-лек двигател.

Двигателят на Sandrider работи със синтетично гориво, доставено от Aramco, и Dacia казва, че рали Дакар е "идеалната тестова площадка за тази технология". Новият Sandrider сега ще започне дълга поредица от тестове в няколко страни. Неговият дебют в моторните спортове ще се състои на Rallye du Maroc 2024, мароканския етап от Световния рали-рейд шампионат (W2RC), между 5 и 11 октомври.

Запознайте се с Dacia Sandrider

Официалният отбор W2RC на Dacia, ще се състезава в първия си Дакар догодина, като зад волана ще седне френският рали пилот Себастиен Льоб, който печели Световния рали шампионат девет поредни пъти между 2004 и 2012 г.. Друго небезизвестно име сред пилотите на новата Dacia е рали пилотът Кристина Гутиерес Ереро. Не на последно място, списъкът включва Насър Ал-Атия, петкратен победител в Световната купа по крос-кънтри ралита и двукратен победител в Световния рали-рейд шампионат.

Автомобилът ще бъде показан на живо пред публика след броени дни, в рамките на тазгодишното изложение в Женева. Там, естествено, ще е наш екип, който ще ви направи съпричастни към всичко най-интересно от новостите на Renault и Dacia.

Запознайте се с Dacia Sandrider


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига бе

    2 2 Отговор
    Само 15 килограма свалено тегло?
  • 2 Някой

    4 5 Отговор
    А четвърти пилот ще е сектанта, по квотата за най-върл фен на марката! ;)

    Коментиран от #3

  • 3 Аз съм

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    ??? Добре ли си
  • 4 Последния Софиянец

    1 1 Отговор
    На 3-ти пост имам скара
  • 5 минзухар

    13 3 Отговор
    Супер е ! Румънците правят нещо , тук при нас дори гумите не можем да произведем (а можехме) .Като дойде някой инвеститор при нас , първо се нареждат корупционерите и после пропадат нещата

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 Русоробскu фронт

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "минзухар":

    Ми цялото оборудване на завода ,,Гуми Вида,, е изнесено в Сърбия....питай нашите управници докъде я докарахме.
    Сектанта трябва да седне на шофьорското място

    Коментиран от #9

  • 7 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "минзухар":

    Румънците не правят нищо , това е разработено до последния болт в Рено Спорт насред омразната ти Франция !! Въпроса е къде са любимите ти ватници и китайци ? Кога ще видим Лада или барем BYD на Дакар и не като Камаз с изцяло западни компоненти с ватнишка емблема отпред !!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.