Last news in Fakti

9 Януари, 2014 08:30 2 082 2

Лондон измести Париж от второто място по продажба на коли

  • великобритания-
  • ес-
  • продажба-
  • коли

Германия, Великобритания и Франция са челната тройка по продажби през изминалата 2013 г.

Лондон измести Париж от второто място по продажба на коли - 1
Ford е най-продаваната марка на Острова. Снимка: АП/БТА

Великобритания измести Франция от второто място по продажба на коли за миналата 2013 г., съобщи Би Би Си

Британското общество на производителите и търговците на коли обяви, че

са продадени 2,26 млн. бройки за миналата година.

Декември ще е 22-ият последователен месец на растеж на продажбите.

Това е най-добрите данни от 2007 г. Продажбите показват ръст от 10.8% спрямо 2012 г. и едва 6% по-малко от рекордните 2,4 млн. бройки, продадени през 2007 г.

модел

бройки

Ford Fiesta:

121 929

Ford Focus

87 350

Vauxhall Corsa

84 275

Vauxhall Astra

68 070

Volkswagen Golf

64 951

Nissan Qashqai

50,211

Автомобилната индустрия на Острова е подкрепена от ниските лихви по кредитите и силните данни за доверието на потребителите.

Британските данни контрастират ярко на фона на Европа, където продажбите падат през последните години.

Според Европейската асоциация на автомобилните производители, за последните 11 месеца до ноември продажбите на коли на Стария континент са се свили с 2,8% до 11,4 млн. коли, което е спад за шеста поредна година. За 2012 г. спадът беше от 7,8% до 12,5 млн. бройки.

„Това е най-добрата година от преди рецесийната 2007-а. Британският пазар на нови

коли беше подпомогнат от икономическото възстановяване на страната“,

коментира изпълнителният директор на Британското общество на производителите и търговците на коли Майк Хейвс.

„Докато Европейският пазар е едва сега показва признаци на подобрение, Великобритания последователно надмина останалата част на Европа, с 22 последователни месеца на растеж. Увеличението през 2013 г. 10,8% отразяват атрактивните финансовите оферти, както и увеличаване на търсенето автомобили, в които са вложени по-технологично напреднали иновации. Очакваме новите регистрации на автомобили да останат стабилни през 2014 г., тъй като клиентите се връщат към по-редовен цикъл на замяна", прогнозира Майк Хейвс.

Анализатори отбелязват, че раздвижването на пазара се дължи на предлаганите нови финансови продукти. Три четвърти от продажбите за частни лица включват някаква схема на лизинг или потребителско кредитиране.

От своя страна икономическите данни показаха

стабилен ръст на индикатора доверие на потребителите.

Ford е най-продаваната марка на Острова (виж таблицата). Това се дължи на моделите Fiesta и Focus. След това се нарежда General Motors с моделите Vauxhall Corsa и Astra.

Данните показват, че една седма или 300 000 от колите, купени през миналата година, са били произведени във Великобритания. Много от произведените на Острова коли са били изнесени.

Британското общество на производителите и търговците на коли очаква 2013 г. да е рекордна в производството на автомобили, отбелязвайки шест годишен връх от над 1,5 млн. произведени коли. Това се дължи на пускане на нови модели, включително и третото поколение на модела Mini.

Стотици нови работни места бяха създадени от Jaguar Land Rover и Bentley. Двете компании очакват разширяване на своята дейност в страната.

През ноември най-големият автомобилен пазар в ЕС, който е в Германия, се свива с 2% спрямо същия месец на 2012 г. За този период втората по големина икономика Франция показва спад от 4%, а третата Италия - минус 4,5%.  PSA Peugeot Citroen и европейските подразделения на Fiat SpA, Ford Motor и General Motors ще отчетат големи загуби през миналата година.

Volkswagen остава лидер с дял от 26,2% . Daimler AG и BMW AG също бележат спад, съответно с по 1,7% и 6,8 %.

От началото на дълговата криза в Европа склонността на потребителите да си купят нова кола намаля значително заради икономическата несигурност, допълниха експертите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alexander Alexandrov

    1 0 Отговор
    Затова Топ Гиър е англиско!
  • 2 comments

    3 1 Отговор
    След този факт пак,за кой ли път,НЕЗАВИСИМО ОТ
    ВСИЧКО КАЗАНО ОТ ВСИЧКИ-си спомняме мъдрите думи
    на стария Хенри-КОЯ Е НАЙ-ХУБАВАТА КОЛА!!!!
    НАЛИ???!!!.....