Last news in Fakti

20 Март, 2024 12:50 1 661 0

Изчислиха колко хора стигат до работа с личен автомобил

  • работа-
  • транспорт-
  • личен автомобил-
  • предвижване
Изчислиха колко хора стигат до работа с личен автомобил - 1

Ново проучване на Рафаел Прието-Куриел от Центъра за наука и Хуан Пабло Оспина от университета EAFIT дава представа за транспортните модели по света за справяне с емисиите на парникови газове.

Изследователите събират данни за видовете транспорт в 794 града от 61 държави с общо население от почти 850 милиона души. Те анализират използването на превозни средства като автомобили, обществен транспорт и активна мобилност (ходене и колоездене) и разкриват изненадващи тенденции в мобилността на населението.

Проучването показва, че около 51% от пътуванията до работа в света се извършват с кола. Процентът на използване на автомобили обаче варира в различните региони: от почти 92% в градовете на САЩ и Канада до 50-75% в градовете на Северна и Южна Европа.

Трябва да се отбележи, че има разнообразие в транспортните навици в Европа. В градове като Рим и Манчестър делът на пътуванията с кола е съответно 66% и 71%. В същото време градове като Копенхаген, Утрехт и Билбао се открояват с висок дял на активна мобилност и използване на велосипеди и ходене.

Общественият транспорт също играе важна роля в някои градове, особено в Европа и Азия. Например в Париж и Лондон делът на градския транспорт е съответно 60% и 45%. А в градовете на Източна и Южна Азия, като Хонконг и Сеул, той надхвърля 65%.

Интересно е да се отбележи, че пътуването с кола не е толкова разпространено в Латинска Америка и Африка, колкото в други региони. Много градове в тези региони предпочитат да комбинират активна мобилност с обществен транспорт, който осигурява по-устойчиви и екологични начини за придвижване.

Проучването установява също, че в САЩ размерът на града играе ключова роля при определянето на транспортните модели. Повечето градове в САЩ са силно зависими от автомобилите като транспортно средство, докато големите столични райони като Ню Йорк предлагат алтернативни възможности за транспорт.

Това проучване не само представя важни данни за транспортните модели в градовете по света, но също така подчертава значението на разработването на устойчиви и екологични транспортни системи за бъдещото градско развитие.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА