Last news in Fakti

18 Юни, 2024 12:30 1 786 7

Fisker подаде документи за фалит

  • fisker-
  • фалит-
  • karma-
  • ocean

Неизбежното се случи

Fisker подаде документи за фалит - 1

Стартъпът за електромобили Fisker се поддаде на финансовия натиск и подаде молба за защита от фалит по глава 11. Компанията, която изпитваше затруднения в продължение на месеци, посочи предизвикателната пазарна среда и проблемите с паричните потоци като основни причини за своя фалит.

Финансовото състояние на Fisker беше нестабилно. Въпреки че разполагаше с активи на стойност между 500 млн. и 1 млрд. долара, компанията имаше и задължения, вариращи от 100 млн. до 500 млн. долара. Съдебните документи разкриват, че те имат между 200 и 999 кредитори.

"Сблъскахме се със значителни пазарни насрещни ветрове, подобно на други компании за електрически превозни средства", заявиха от Fisker. "След като проучихме всички възможности, решихме, че продажбата на активите ни по глава 11 е най-добрият път напред".

Само преди няколко месеца, през февруари 2024 г., Fisker предупреди за потенциално изчерпване на паричните средства в рамките на една година. Ситуацията обаче се заплете много по-бързо, което доведе до фалит в рамките на четири месеца. Въпреки големите разходи за операции и инвестиции (904,9 млн. долара през 2023 г.), Fisker успя да достави само скромните 4929 автомобила през миналата година. В средата на март 2024 г. беше спряно и производството на техния електрически SUV Ocean в завода на Magna Steyr в Австрия.

Това бележи тъжен край за Fisker - компания, която някога беше обещаваща в надпреварата за електрически превозни средства. Тяхната борба подчертава предизвикателствата, с които се сблъскват стартиращите предприятия за електрически превозни средства, докато се ориентират в конкурентната среда и се стремят към финансова стабилност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    11 3 Отговор
    Хахаха!
    Похарчиха парите на баламите и сега дават заден.
  • 2 Директора

    12 5 Отговор
    И Tesla e така. Милиарди задължения и стотици хиляди непродадени миксери. Скоро ще лъсне цялата истина за тези ел. коли. Просто там правителството все още ги поддържа. Да не говорим, че дори Тесла се полва за подслушване на хората с цялата си свързаност с интернет, камери и микрофони.

    Коментиран от #4

  • 3 Дедо

    4 2 Отговор
    Явно е че санкциите работят
  • 4 ФАКТИ

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Директора":

    Бъдещето е днес.
    Миналото е нощес.
    (Шабла, 16-18.06)

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ФАТКО

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ФАКТИ":

    Продължавай с тРесларските мечти… поне те са безплатни…
  • 7 истина ти казвам

    0 1 Отговор
    Да връщат дизелаците! Те се продават!!! Факла за 100 000 евраци във къщата ми не требва!