Last news in Fakti

20 Юни, 2024 14:51 3 537 28

Китай отвръща: Въвеждат се такси за внос на европейски автомобили

  • китай-
  • mercedes-
  • bmw-
  • европа-

Мярката се отнася за колите с големи двигатели

Китай отвръща: Въвеждат се такси за внос на европейски автомобили - 1

На неотдавнашна среща, организирана от Министерството на търговията на Китай, са се събралиголеми производители на автомобили като SAIC, BYD и европейски гиганти като BMW и Mercedes-Benz. Според съобщенията дискусиите са били съсредоточени върху оказването на натиск върху ЕС да отмени митата за електромобили. Едно от потенциалните оръжия в арсенала на Китай е 25% увеличение на митата за автомобили с големи двигатели, внасяни от Европа.

Вътрешни представители на индустрията смятат, че тази ситуация може да предизвика преговори между Китай и ЕС. И двете страни изглеждат нетърпеливи да постигнат споразумение и да избегнат пълномащабна търговска война през следващите месеци.

Потенциалните последици за европейските производители на автомобили са значителни. Производителите на луксозни автомобили, зависят в голяма степен от китайския пазар, особено за своите по-големи автомобили с двигатели над 2.5 литра. Данните показват значително увеличение на европейския износ на такива автомобили за Китай през миналата година. Въпреки че досега през 2024 г. този износ леко е спаднал, само германските автомобилни компании вече са изнесли за Китай такива превозни средства на стойност над 1,2 млрд. долара през тази година. Повишаване на митата от 25 % върху този внос би означавало сериозен финансов удар за европейските производители на автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсула фон дер Келепир

    60 4 Отговор
    Умна съм по цялата глава! Санкциите работят!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Асдф

    12 31 Отговор
    Те в Китай не карат европейски автомобили само руски.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нахранете Мисира

    18 2 Отговор
    Кога изнасят 40 на петродолара?
  • 5 гост

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "Урсула фон дер Келепир":

    Само да ви светна , щото явно от Кремъл са пропуснали да ви осведомят за това , европейските автомобили в Европа са почти два ПЪТИ по-скъпи от същите в Китай , барабар с митата !! Примерно Фолксваген Пасат при цена от 40-50 000 евро в Европа в Китай струва под 20 000 евро !!! Разбира се изпълнението и оборудването са коренно различни , но така или иначе Фолксваген печели от един Пасат продаден в Европа колкото от 5 продадени в Китай !! И то китайския Пасат НЯМА ДА СЕ ОБЛАГА С МИТО , защото се произвежда напълно в Китай с китайски части , в Европа идва само печалбата от него !!

    Коментиран от #16

  • 6 Е щом е така

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Какво реват? Да си плащат митото и толкоз!

    Коментиран от #9

  • 7 да се надвваме, че

    12 1 Отговор
    ако няма износ в самата европа ще паднат
  • 8 Някой

    51 4 Отговор
    Не знам защо европейците си мислеха, че Китай няма да им отговори реципрочно. И какво сега? Европейските производители да забравят за китайския пазар, дето е по-голям от целия европейски.
    Ама така, като се слуша краварския акъл...
  • 9 гост

    7 29 Отговор

    До коментар #6 от "Е щом е така":

    Ми ще си го плащат , по-точно ще го плащат китайските клиенти , но европейските няма да платят митото на китайските , щото на тези цени имат избор от много други некитайски модели , с които няма да им се смеят по улиците !!! Именно затова в Европа се продават китайци само ако са 2-3 ПЪТИ по-евтини , за да имат поне едно оправдание далите парите си за тях , а това вече ще е невъзможно !!

    Коментиран от #10, #11, #14

  • 10 Еми радвай се тогава.

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Според теб излиза, че по високо мито- по голямо набутване за китайците. За китайските милионери демек- щото нали те купували европейските марки. Значи няма повод европейците да плачат- колкото по високо мито- по добре. Къде е проблема?
  • 11 И още нещо да ти кажа:

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    В единия пост пишеш, че европейски автомобили купували само мисионерите в Китай- заради престижа, в следващия пишеш, че там продавали wv без никакви екстри на цена два пъти по малка от европейската...Според теб дали милионер ще си купи такъв таралясник без никакви екстри?
    Вкарвайки поне малко логика, че да изглежда поне малко правдоподобно..

    Коментиран от #15

  • 12 НЯМАМ КНИЖКА

    13 1 Отговор
    Дано поне Дачия оцелее. На VW ще им е много трудно.
  • 13 Некой си

    16 1 Отговор
    Ек ся българската автомобилна индустрия го закъсА!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Некой си

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Твърдиш, че при продажна цена от 20 000 евро за Пасат, ВАГ имат и печалба?

    Коментиран от #19, #26

  • 17 хр. грозев предателят

    12 7 Отговор
    Браво на Китай само когато веднага отвърнеш на удара на Цивилизованите веднага си променят държанието и търсят начин за разрешението й . Докато глупакът Путин до скоро само фъфлеше , хленчеше , и се оплакваше единственото и не предприемаше нищо --само наблюдава , гледа без никаква реакция-- правилното решение което за първи път взе като посещението в С. Корея. Ще ги въоръжиш с всякакви ракети особено МБР ще ги подкрепиш в космическата сфера --построяване на спътници и в ПВО системите ще им предоставиш новите системи и технологи те ще продължат останалото. Тези новитe МБР ще променят цялата карtина в Тихоокеанският регион. Защо трябва сам да воюваш срещу целият --цивилизован Запад -- когато има страни които също са застрашени от Световното зло .
  • 18 Тити

    6 1 Отговор
    Китайците не ги бърка това нито защото Китайците имат кинти и пак ще си купуват.
  • 19 гост

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "Некой си":

    Да твърдя , макар и мижава и това си има напълно логичното обяснение !! Първо е с цяло поколение по-стар , второ няма дори поцинкованата каросерия на европейския , да не говорим за оборудването и всички електронни системи и се предлага в възможно най-слабите и малки мотори , които не се слагат дори на Голф и Шкода в Европа , материалите в купето са по-зле от Дачия , а освен това са най-много Евро 5 !! И изобщо между китайския и европейския Пасат еднакво е само името !!
  • 20 Сашо

    3 9 Отговор
    Китай отвръща..... Абе я да лапват гъбата с оцета и да се потапян в киреча! Китай.... стига с този Китай.

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Четящ

    2 0 Отговор
    Тук форума е стабилен. Харесват ми коментарите. Продължете дискусията
  • 24 China - майна

    5 1 Отговор
    Че ,колко коли се внасят в Китай? Ако искаш да продаваш коли,трябва там да ги произвеждаш,че и китайски партньор да си намериш.От ,много години си защитават родното производство, и пазара от внос.
  • 25 ВикиЛексъсВарна

    0 1 Отговор
    Каква търговска война бълнуват пак кремълците? Като заводи в Китай имат БМВ - Мерцедес - Ауди - Фолксваген - Тесла - Порше??? 5 - те германски компании осигуряват на Китай 2 милиона работници на двойно по-голяма заплата спрямо стандартната и данъци за по над 15 милиарда щ.долара годишно. А BYD China e генерален спонсор на Евро 2024 по футбол в Германия в момента???

    Коментиран от #27

  • 26 Хайл 14/88

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Некой си":

    То тези боклуци на ваг и 100 € им е много
  • 27 Хайл 14/88

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ВикиЛексъсВарна":

    Ако не споменеш тесла не можеш.тесла е американска,кво я навираш за европейска
  • 28 Сарс

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сашо":

    Като казваш, стига с този Китай я се огледай у вас и кажи имаш ли някакъв вид електроуред на който да не пише "made in China"? За разни работи като чинии, саксии даже няма да коментирам.