10 Юли, 2024 19:21 2 160 10

38 години по-късно: Ford възроди Capri, но няма и прилика с оригинала

  • ford-
  • capri-
  • vw-
  • id.

Новият модел е кросоувър с електрическо задвижване

38 години по-късно: Ford възроди Capri, но няма и прилика с оригинала - 1

Представяйки радикално отклонение от корените си на мускулест автомобил, Ford представя изцяло новото Capri - стилен електрически SUV. Създаден върху платформата MEB на Volkswagen, Capri споделя своето ДНК с Ford Explorer EV. Казано по-просто, той е близък братовчед на VW ID.5, докато Explorer по същество е преработен ID.4. Този нов Capri се отказва от всякаква механична връзка с оригиналния модел на базата на Ford Cortina. С дължина 463,4 см, широчина 187,2 см и височина 162,6 см, Capri може да се похвали с междуосие от 276,9 см. Тези данни са близки до тези на VW ID.5.

38 години по-късно: Ford възроди Capri, но няма и прилика с оригинала

Базовият Capri разполага със задвижване на задните колела от един електрически двигател. Този двигател развива 282 конски сили и въртящ момент от 542 нютон метра. С тази конфигурация Capri спринтира от 0 до 100 км/ч за 6,4 секунди и достига максимална скорост от 192 км/ч. Ford оборудва Capri с литиево-йонна никел-манганово-кобалтова (Li-NMC) батерия с капацитет 77 kWh, която предлага целеви пробег по WLTP от 628 км.

При преминаване към варианта с два двигателя се въвежда преден електромотор, който превръща Capri в машина със задвижване на всички колела. Тази конфигурация осигурява комбинирана мощност от 335 к.с. и въртящ момент от 678 нютон метра отразяващи VW ID.5 GTX. Времето от 0 до 100 км/ч се свива до 5,3 секунди, което е с 1,1 секунди по-добро постижение от модела със задно задвижване.

38 години по-късно: Ford възроди Capri, но няма и прилика с оригинала

Двумоторното Capri се възползва не само от допълнителен електромотор, но и от малко по-голяма батерия с капацитет 79 kWh. Това се отразява на по-бързото време за зареждане - зареждане от 10 до 80 процента отнема само 26 минути при максимално поддържаната скорост от 185 kW. Въпреки това пробегът леко намалява до 592 км в сравнение с модела със задвижване на задните колела.

В сравнение с леките Capris от миналото, електрическият SUV е доста по-тежък. Базовият модел тежи внушителните 2100 кг, а върховият вариант с AWD накланя везните на 2200 кг.

Подобно на Explorer EV, новият Capri слиза от поточната линия в Кьолн, Германия. Цените в Европа започват от 51 950 евро .


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Язе

    22 1 Отговор
    Що за простотия?
  • 2 Пич

    18 0 Отговор
    И във Форд са започнали да плащат на идиоти.....
  • 3 Дефиниция за лудост

    21 0 Отговор
    Тези от Форд настъпват мотиката с възродените имена вече няколко пъти (Мустанг, Пума), но упорстват. Някой да им каже, че мотиката изобщо не я боли като я настъпят и могат да я настъпват до безкрай, ама само тях ще ги боли.
  • 4 Джуган

    23 2 Отговор
    Капри беше евтина и красива алтернатива на автомобили като Порше, а новата версия е гаден гюм
  • 5 карчи

    17 0 Отговор
    Те така кръстиха "мустанг" и оная електрическа чеkия!
  • 6 Верно ли бе

    15 1 Отговор
    Поредния грозен СУВ.
  • 7 Лют

    8 0 Отговор
    Китайци ли са го правили?
  • 8 ...

    9 0 Отговор
    това да използваш имената на култови модели за безлични сапунчета трябва да бъде подсъдно... Eclipse, Mustang, Capri.... не се спряха. Поне Charger-a наподобява оригинала.
  • 9 Кажи честно

    9 1 Отговор
    Кой харесва тези варели SUV ? На всичкото отгоре и електрокар !?
  • 10 БАЙО

    1 0 Отговор
    Китайски дизайн