11 Юли, 2024 09:43 5 911 20

Откриха Mercedes W123 с рекорден пробег от... 7 млн. километра

  • mercedes-benz-
  • w123-
  • пробег-
  • рекорд
Откриха Mercedes W123 с рекорден пробег от... 7 млн. километра - 1

Mercedes-Benz W123, произведен през 1986 година бе открит с рекорден пробег. Автомобилът продължава да се движи по пътищата на Испанияу като колата вече е изминала седем милиона километра.

Този Mercedes 240D W123 в удължената (6.1 м) седемместна версия Lang работи за една от таксиметровите служби на остров Гран Канария. Собственикът му Доминго купува употребяваната кола през 1988 година.

Тъй като Канарските острови са туристически регион, Доминго има достатъчно клиенти, което му позволява да изминава средно на ден по около 700 километра. В този режим маслото на дизеломия Mercedes 240D се сменя 52 пъти годишно.

Това се равнява на веднъж седмично (на всеки 5000 км). Доминго се грижи добре за колата си и я поддържа редовно, въпреки че 2.4-литровият дизелов двигател с мощност 72 конски сили е сменен веднъж.

Доминго и неговият Mercedes W123 вече се превърнаха в местна легенда. Благодарение на тази кола испанецът дори успява да създаде собствена таксиметрова служба. За 35 години култовото возило изминава разстояние, равностойно на 175 околосветски обиколки.

Откриха Mercedes W123 с рекорден пробег от... 7 млн. километра

През 2008 година Доминго се заема да реставрира своя Mercedes 240D с идеята да предаде бизнеса на сина си. По това време пробегът на автомобила е 3.8 милиона километра. Именно тогава се налагат някои от най-големите промени по колата.

При реставрацията са използвани части от по-новия Mercedes W124. Освен това каросерията е подсилена и интериорът е модернизиран. Както вече споменахме е сменен и двигалеят на автомобила.

Между другото, Volvo P1800 с пробег от 5.15 милиона километра в момента е вписан в Книгата на рекордите на Гинес. Все пак трябва да се отбележи, че този автомобил е напълно оригинален и без резервни части от други модели.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    30 2 Отговор
    Ей за това говедо го вярвам , защото съм имал 123 !!! Наричам го говедо , тъй като имах чувството че с дръжката на лопатата да го налагам , няма да мръдне !!!
  • 2 Механик

    39 0 Отговор
    Няма такива коли вече.
    Тогава се правеше да е трайно и по тоя начин да се вдига реномето на фирмата. От тия времена и остана убеждението, че всичко западно е марково и няма по-добро от него. И тогава това бе точно така.
    Разбира се, все още много хора вярват на това, но нещата след 90-93-та се промениха коренно. Някои все още са слепи и не го виждат. Карат по инерция.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Наем ДРЕБНИ ДА ТИ ВЪРНА😡

    5 3 Отговор
    Хъхохи елате да видите
    Булгартахи НА колко км.е
    Сто пъти обиколката на🌍
  • 5 Некой си

    31 1 Отговор
    Както каза преди 15 години един тогава бивш от борда на директорите на Мерцедес: "Такава грешка повече няма да направим НИКОГА"!!!
    Почти всички автомобилни производители са правили тази "грешка".
    Днес грешки НЯМА!!!

    Коментиран от #11

  • 6 Този

    14 18 Отговор
    И някой го имал и тн сънища. И аз го имах бензинов, на много малко километри след скъсване на ангренажна верига и ремонт в Швейцария. Наистина здрав, но всички 123 си имаха характерни сериозни проблеми. Нищо подобно няма при Тойотите- 100% здравина. А на този 123 се късаше ангренажна верига на 100х.км. По новите бензинови мотори нямаха такъв проблем. Не повтаряйте легенди напълно невярни. Дизелите имаха разнообразни проблеми, особено преди фейслифта. Откъде да знаете като БГ беше соц. държава и само Балкантурист имаха анемични МБ дизел с 50кс. Москвичите ги изпреварваха по планински пътища.

    Коментиран от #10

  • 7 Българин

    15 7 Отговор
    Аз имах Волга, някъде към 2 млн навъртях с нея!
  • 8 Яни

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Мементо":

    Имаше статия за Тойота в Австралия на 1М км. 😁
  • 9 Магарцедес

    30 1 Отговор
    700 км/ден?! На острова? На тоя остров? Всеки ден?! Бегай у лево

    Коментиран от #18

  • 10 гожвя

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Този":

    И частни лица имаха такива 80-те години, но бяха малко. После се напълни с тях.

    Коментиран от #16

  • 11 Механик

    24 4 Отговор

    До коментар #5 от "Некой си":

    В момента всички производители на каквото ви дойде на ум, имат в екипите си т.нар. "Траш"-екипи.
    Това са специално обучени инженери, чиято задача е да намерят начини, изделието да стане негодно, малко след изтичане на гаранцията. И те добре се справят.
    Искате ли, да се хванем на бас, че ще купим три акумолатора от една и съща партида, ще ги поставим при съвсем еднакви условия и два от тях ще сдадат багажа два месеца след изтичане на гаранцията?
    Готов съм да се обзаложа на каквото поискате.

    Коментиран от #13

  • 12 анон

    8 1 Отговор
    въри у автокъщата на някой бивш полицай да видиш сичките са точно такива - почти некарани, пише го километража
  • 13 Некой си

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Потвърждавате написаното от мен.
    За съжаление, това е в сила за европейския, щатския и, донякъде, за японския и корейски пазари.
    В близкия Изток, в Африка, Латинска Америка и, донякъде, Австралия - все още залагат на по-дълъг ресурс.
  • 14 Тахумба

    15 2 Отговор
    Имам си W123 300d второ поколение с 5 предавки. По-добре се чувствам в нея, отколкото в пластмасовата. Всичко е въпрос на вкус.
  • 15 Митбъстър=идиот

    5 9 Отговор
    Наскоро откриха Тесла с по голям пробег,с оригинална батерия.
  • 16 Този

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "гожвя":

    Много имаше от предишния модел w115. Но тях ги продаваха през 70-те в Кореком. Много хора, работили в братски африкански държави /гнус ме е от този израз/ си купиха с долари-абсолютната демагогия-наличиеето на този магазин в сивия соц. , но това е друга тема. Струваха 3-4х.долара. W123 не мисля, че се е продавал в Кореком. А и цените в този магазин се вдигнаха значително през 80-те. По-вероятно е да е някакъв особен внос отвън, или конфискувани, да притежаваш през 80-те 123-ка.
  • 17 Хаха

    11 2 Отговор
    700 километра на ден !!!!
    И така половин век нали :)
    Народ който си мисли,че е възможно 700 километра да се кара всеки Божи ден,не може да бъде унищожен….
  • 18 Май май

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Магарцедес":

    Много не си ходил там…
  • 19 Мисирчо

    1 0 Отговор
    Къде е новината??

    Всеки автомобил с безброй ремонти и смяна на двигатели може да измине 500 милиона километра
  • 20 Наблюдател

    0 1 Отговор
    Абе, списвачи, вие ще научите ли индексите на Мерцедес някога. Никакъв W123 не е това.