4 Октомври, 2024 10:24 488 12

Toyota също забавя темпото с електромобилите

  • toyota-
  • ev-
  • електромобили

Това е поредната компания, която стъпва в тази посока

Toyota също забавя темпото с електромобилите - 1

Тенденцията на пазара на електрически превозни средства се обръща и Toyota е поредният автомобилен производител, който усеща промяната. Първоначално планираното за 2025 г. стартиране на производството на електромобили на Toyota в САЩ сега се отлага за средата на 2026 г. Това забавяне отразява охлаждането на пазара на електромобили, което кара Toyota да преразгледа плановете си за електрификация.

Въпреки отлагането Toyota запазва глобалната си цел да произведе 1,5 млн. електромобила до 2026 г. Говорителят на компанията, Скот Вазин, уверява, че производството на „5 до 7 електрически автомобила на батерии“ в САЩ остава по план.

Ангажиментът на Toyota към електрическите превозни средства се вижда от значителните ѝ инвестиции. Компанията вложи 1,3 млрд. долара в завода си в Кентъки за триредов електрически SUV, още 1,3 млрд. долара за производство на батерии в Северна Каролина и още 1,4 млрд. долара за подготовка на завода си в Индиана за производство на електромобили.

Триредовият електрически SUV все още е на хоризонта, макар и с по-късна дата на пристигане. Съобщава се, че за забавянето са допринесли актуализации на дизайна и корекции на доставчиците. Въпреки това се появи новина, че планираният по-рано триредов Lexus EV за производство в Северна Америка през 2030 г. вече е изоставен. Вместо това Lexus вероятно ще внася този модел от Япония.

Това развитие подчертава една по-широка тенденция в автомобилната индустрия: повторно калибриране на стратегиите за електромобили на фона на променящия се пазарен пейзаж. Въпреки че Toyota остава ангажирана с електрификацията, сроковете и подходът претърпяват корекции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забавя?

    5 1 Отговор
    Какво забавят, като още не са тръгнали?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТСЗзтхзмтм

    3 1 Отговор
    Тойота и без това не си дават много зор да се електрифицират, така че тази новина изобщо не е новина.

    Ако не друго, поне трябва да им се признае, че са праволинейни си копаят упорито в техните си бразди без да залитат по последния писък на модата, за разлика от ФВ например. Май пропуснаха например истерията за "автономни коли" отпреди 5-6 години и така като гледам с право. Да видим дали и за електрификацията ще им излезе отново пасианса. Според мен, да, но според "видни съфорумци" Тротинетка например 2030г ще започнат да крачат към фалит, щото китайците ще са им изяли баницата.
  • 4 провинциалист

    2 0 Отговор
    Ако искат някаква екологичност, трябва да направят всеки автомобил да се ползва 30-50 години, а не 3-5. Драстичният спад в прозиводството ще доведе до драстично намаляване на замърсяването.

    Коментиран от #5, #6, #12

  • 5 Пцдпзпзм

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "провинциалист":

    Това е практически невъзможно при наличието на човешка суета и завист. 99,99% от хората не могат да издържат да карат "морално стара" кола при положение, че съседът си е купил нова.

    Коментиран от #7

  • 6 Дай личен пример

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "провинциалист":

    Купи си 50-годишен автомобил и го карай. После кажи дали е екологичен.

    Ти лично кой 30 или 50-годишен автомобил ми купил на детето си, за да знаеш че си му дал сигурност на пътя в ръцете и да си сигурен че ще се върне жив и здрав?
  • 7 Морал?

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пцдпзпзм":

    Изключително се забавлявам, когато някой започне да ми говори за душата и морала на автомобила си! Други човешки качества ще им препишеш ли?

    Автомобилите нямат нито душа нито морал но за сметка на това имат технически характеристики. Преди "прехода" имаше 10 пъти по-малко автомобили по пътищата, караше се по-бавно и дори нямаше магистрали. Въпреки това на година имаше 2 пъти повече смъртни случаи от катастрофи на година.

    Ако караме същите автомобили днес щеше да има 20 пъти повече смъртни случаи. Това как се свързва с морала ти?

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Какъв смисъл има Тойота да произвежда електрокари, които да залежават по поляните като електрокарите на Тесла.Ще произвеждат толкова колкото могат да продадат.

    Коментиран от #9

  • 9 Прав си

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Никой не желае да купува електромобилите на Toyota, така че няма смисъл да си дават зор да ги произвеждат. Само залежалите автомобили на Тесла популярните, докато чакат да минат 10 дена за да ги купи някой са повече от годишните продажби на електромобили на Toyota.
  • 10 ХЗСхзсхз

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Морал?":

    Мите-Електриков, знаем, че си буквалист, ама кавичките за нищо ли ги нямаш?

    Коментиран от #11

  • 11 Къде видя

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ХЗСхзсхз":

    Да пиша нещо за електромобили? Просто ми омръзнало да слушам как проблъчването на лентата на касетофона и усещането на волана като няма хидравлика помагали да усетиш духа на автомобила. Както сега и твърдението ти, че някой си купува нов автомобил, заради мнението на съседите. Като спомена електромобили, същото безумие е да си купиш електромобил по етични причини - щели да спасяват екологията, каквото и да значи това. Повечето хора си купуваме нови автомобили, защото са по-сигурни, по икономични и по безпроблемни. За съжаление това последното няма особена тежест в наши дни и е въпрос на късмет.
  • 12 Атойот

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "провинциалист":

    Ако искат екологичност, трябва силно да ограничат всякакви пътувания, особено далечни. Освен това всички пътувания трябва да стават с обществен транспорт и личните автомобили да бъдат забранени.