Last news in Fakti

19 Юни, 2014 14:04 1 912 1

Украйна изправя тръбите си срещу „Южен поток“

  • украйна-
  • южен поток

Това не е първата идея за привличане на чужди инвеститори в газопреносната мрежа на Украйна. През 2013 г. се появи идеята за създаването на тристранен консорциум между Украйна, Русия и Европейския съюз

Украйна изправя тръбите си срещу „Южен поток“ - 1
Снимка: АП/БТА

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк поиска от парламента (Върховната Рада) да подкрепи закона за създаването на ново дружество за управление на газопреносната система на страната. 49% от него ще бъдат предложени на европейски и американски инвеститори.

Привличайки западен капитал Украйна се надява да намали интереса към изграждането на „Южен поток“. По този начин ние ще обезсмислим изграждането на трасето, заяви Яценюк.

Създаването на новата компания ще позволи да се модернизира и реорганизира работата на украинската газопреносна мрежа. Освен това ще се затвърдят позициите на Украйна като транзитна страна, отбеляза Яценюк.

Изказването на Арсений Яценюк пред парламента става часове след като еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че „Южен поток“ е временно спрян.

Украинският парламент смени Андрей Дещица като външен министър с Павел Климкин, който е посланик в Германия.

Президентът Петро Порошенко е предложил на Дещица да замине в чужбина като посланик. Междувременно депутатите избраха Валерия Гонтарева за управител на Централната банка на Украйна.

В началото на юни Яценюк обяви в Радата, че на основата на „Укртрансгаз“ ще бъдат създадени две публични акционерни дружества „Украинска газопреносна система“ и „Украински газови хранилища“. Първата компания ще се занимава с транзита на синьото гориво, а втората по всичко останало.

Това не е първата идея за привличане на чужди инвеститори в газопреносната мрежа на Украйна. През 2013 г. се появи идеята за създаването на тристранен консорциум между Украйна, Русия и Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрисофор Карамфилов

    4 0 Отговор
    Само с тръби не става ,а газ от къде ще доѝде , Украѝна я очаква съдбата на Полша 520 ев. за 1000кб.м. и тотален фалит.