Last news in Fakti

27 Май, 2014 15:46 2 772 0

Руско-български консорциум ще строи нашия участък от "Южен поток"

  • "газпроект юг"-
  • владимир инков-
  • "стройтрансгаз"-
  • южен поток

Консорциум между руската компания "Стройтрансгаз" и българската "Газпроект Юг" е избран за строител на българския участък на газопровода "Южен поток". Това обяви Владимир Инков - изпълнителен директор на "Южен поток" - България.

В България ще има три компресорни станции с обща мощност от 300 мегавата. Дължината на трасето е 
около 550 км.
По думите на Леонид Чугонов от "Газпром" България ще получава най-ниската цена на газ по продължение на тръбата, но се застрахова, че до 2019 г. има много време и че тогава преговорите трябва да се водят като се вземе предвид актуалната пазарна ситуация. 
Цената на договора за изпълнение на проекта остана тайна, но по думите на Игор Йолкин, изпълнителен директор на "Южен поток България",  тя е по-ниска от прогнозните 3.5 млрд. евро. Възможно е проектът да се оскъпи заради инфлацията и все още неясните цени на някои от доставните елементи по тръбата. Нямаме възможности за осъкяване на проекта. Основните акционери за държавни компании и те нямат излишни пари, коментира пред Факти.бг Чугонов.

Днес в София компания „Южен поток България“ АД обяви резултатите от конкурса за извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонала и въвеждане в експлоатация на преносния газопровод "Южен поток" на територията на Република България.
Победителят в конкурса е "Стройтрансгаз консорциум", в състава на който влизат руската компания ЗАО "Стройтрансгаз" и „Газпроект Юг“ АД от България.

В публичния търг, стартирал през декември 2013 година, участваха 11 кандидата. Измежду участниците в конкурса имаше компании от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония.

Конкурсът се проведе на два етапа. На първия етап подборът на кандидатите се провеждаше въз основа на анализ на съответствието на комплектността и съдържанието на представените от кандидатите пакети документи, съгласно условията за участие. На втория етап, конкурсната комисия оцени представените технически и финансови оферти на претендентите. По резултатите от извършената оценка на офертите е определен победителят в конкурса.

ЗАО "Стройтрансгаз" е руска строителна компания, която извършва пълен комплекс от работа по инфраструктурни проекти в нефтения и газов отрасъл. Ключовите направления на дейността на компанията включват проектиране, доставка на оборудване и материали, строителство, реконструкция, ремонт и обслужване на обекти на нефтогазова инфраструктура.

„Газпроект Юг“ АД е българска строителна компания, която се занимава с проектиране, доставки на материали и оборудване, както и строително-монтажни дейности. В състава на „Газпроект Юг“ АД влизат "Промишлено строителство - холдинг" ЕАД, "Техноекспортстрой" ЕАД, "Главболгарстрой" АД, "Понсстройинженеринг" ЕАД, "ПСТ Холдинг" АД.

Българската част на газопровода "Южен поток" е първата наземна част на газопровода, технологически най-сложната и най-капиталоемката. От брега на Черно море до границата със Сърбия ще минава основното трасе на газопровода, а също така 59 км газопроводно отклонение до възела за разпределяне на газа в Провадия (осигуряващ газ за съществуващата българска система от газопроводи за потребителите на България, Турция, Гърция и Македония). Общата дължина на основното трасе на българския участък съставлява 541 км. Дължина на лупингите е 362 км. Предвижда  се изграждане на приемния терминал и три компресорни станции в района на  Варна, Лозен и Расово с обща мощност 300 МВт.

"Южен поток" е глобалният инфраструктурен проект за строителство на газопровод с мощност 63 млрд куб. м през акваторията на Черно море за страните от Южна и Централна Европа с цел диверсификация на маршрутите за експорт на природен газ и изключване на транзитни рискове. Пълна проектна мощност газопроводът ще достигне през 2018 година, обяви на пресконференцията Иван Йончев, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Той посочи, че проектът ще се изгражда чрез заем, който ще започнем да връщаме през 2019 г., когато България ще получава дивидент. С печалбата от проекта ще изплащаме заема, уточни Йончев. 

Тенденцията през последните години е да се повиши търсенето на газ и в България, и в Европа, коментира по време на пресконференцията изпълнителният директор на БЕХ Иван Йончев. "Южен поток" ще ни донесе диверсификация на маршрутите, независимост и сигурност на доставките, но и ще превърне страната в основен транзитен център за Южна и Централна Европа, допълни той.

На 31 октомври 2013 година се състоя тържествена церемония на първата заварка на българската част на газопровода.

Реализацията на проекта на територията на България се осъществява от съвместната проектна компания South Stream Bulgaria AD, създавена на равни начала между ОАО "Газпром" и Български енергиен холдинг ЕАД.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА