Last news in Fakti

11 Юли, 2014 19:57 1 570 6

Протестна мрежа поиска оставки в БНБ и КФН за КТБ

  • протестна мрежа-
  • ктб

Трябва да ни бъде обяснено защо всички данъкоплатци трябва да платим риска на онези, които са държали парите си в КТБ и дълго време са прибирали огромните лихвени проценти от своите вложенияТрябва да ни бъде обяснено защо всички данъкоплатци трябва да платим риска на онези, които са държали парите си в КТБ и дълго време са прибирали огромните лихвени проценти от своите вложения

"Протестна мрежа" поиска в петък оставките на шефовете на БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН) Иван Искров и Стоян Мавродиев, защото са допуснали източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Организацията, чиито сигнали срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков, се разследват вече 6 месеца от прокуратурата, настоя за много отговори за фалита на КТБ. Тази вечер се провежда протест пред сградата на БНБ.

"Протестна мрежа" ще внесе питания до БНБ и КФН за това кога последно е проверявана банката на Цветан Василев, отбелязва Медиапул.

Другите въпроси са: кога й е правен стрес тест и резултатите от него; как се е осъществявал текущият държавен контрол, какви препоръки са отправяни и има ли налагани глоби. Отделно протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски ще внесат и два нови сигнала до БНБ и КФН за открити от тях пропуски във редовните финансови отчети на банката.

"Протестна мрежа" излезе с призив към политическите партии за формиране на консенсус за влизането на България в Единния банков надзор на ЕС. Така надзорът върху БНБ ще се осъществява от Европейската централна банка.

Организацията на протестиращите постави и друг ред от въпроси, които изхождат от последните изказвания на финансовия министър Петър Чобанов. Той обясни в петък, че с близо 2 млрд. лева държавен заем ще бъдат покрити парите на всички вложители в КТБ. В това число и влоговете над 100 000 евро. Няма да се възстановяват само парите на Цветан Василев. Проблемът е, че законът гарантира само вложения до 100 000 евро, а Чобанов не обясни защо държавата ще покрива и средствата над този праг.

"Никой не бива да забравя, че Цветан Василев не се е самопроизвел, за да стане собственик на четвъртата по големина банка в България. Позволиха го последните две правителства. С тези пари бяха издържани медии, които бяха използвани като бухалка срещу всички недоволни от управлението на тези правителства", коментира едно от лицата на "Протестна мрежа" Антоанета Цонева.

Организацията напомни и за вината на ГЕРБ, защото по време на тяхното управление държавните пари в КТБ достигнаха 1.5 милиарда лева. "Нека сега не ни обясняват, че ние всички трябва да платим тези 3.5 милиарда лева лоши кредити", каза Цонева.

"Протестна мрежа" призова за публичност на списъците на компаниите, вложили пари в КТБ, чиито пари сега ще бъдат възстановени от държавата. "Трябва да ни бъде обяснено защо всички данъкоплатци трябва да платим риска на онези, които са държали парите си в КТБ и дълго време са прибирали огромните лихвени проценти от своите вложения. Те не споделяха с обществото печалбата си, а защо ние сега да споделяме с тях загубата или риска от загубата?", попитаха от "Протестна мрежа".

Организацията иска и информация дали има фирми, зад които стои Делян Пеевски, чиито пари ще бъдат възстановени от държавата или ще му бъдат отписвани кредити. Отделно бе отправен призив към прокуратурата да не се забравя, че сигналът на "Протестна мрежа" за данъчни престъпления е насочен и към Пеевски, а не само към Цветан Василев.

"Протестна мрежа" настоя още, че няма как без следа да се изтрият информационните масиви за кредити за 3.5 милиарда евро и дори предложи експертна подкрепа за прокуратурата, за да се възстанови част от информацията в КТБ.

С настояване за публичност от "Протестна мрежа" попитаха: "Това, че сега всичко ще бъдат платено от държавата, означава ли, че и следващия път, когато някой престъпник открадне 4 милиарда лева, трябва да платим всички". Протестиращите срещу Пламен Орешарски настояха за поемане на политическата отговорност за КТБ, незабавна оставка на правителство и анкетна комисията в следващия парламента, която да разследва случилото се в банката и "Южен поток".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мила Недялкова

    0 1 Отговор
    На Платена мрежа им нямам доверие.
  • 2 Ясен Ефтимов

    0 1 Отговор
    Протестна мрежа нещо не бяха редовни!
  • 3 Валентин Антонов

    0 1 Отговор
    Аз искам Протестърите да спрат да се показват тук и там. Това са си платени хора.
  • 4 Gogo Arapovski

    0 1 Отговор
    с платени агитатори-нищо няма да се постигне.Парите започнаха да се показват
  • 5 Nina Richi

    0 1 Отговор
    Знаем ги и Протестна мрежа кого обслужват. Нещо им нямам доверие.
  • 6 georgi genchev

    0 0 Отговор
    Kakvo da vi se obiasniava,na pr----ia chovek,nishto nemoge da mu se obiasni.........Prosto niamam dumi,..25godini,samo se krde,i se vzimat komisionni i se razgrabva dyrgavata,i se praviat partii,...tova ne go li vigdate,to tova nee ot dnes,...............Znaete li kak shte vi se obiasni----Danykoplatetsa shte plati kradenoto,...a hitrite izmamntsi shte legat na shezlonga na Kopa Kbana i shte vikata ...eeeh dobreche ima tolkova ovtse...........XA,XA.....XA....Smiah v zalata,....Moga da pozdravia samo umnite hora kyde napraviha tova,.......,a G----ia Narod da duha supata...........