Last news in Fakti

11 Юли, 2014 19:13 4 804 5

Румен Гечев: Защо Борисов държеше парите на държавата в КТБ?

  • румен гечев-
  • ктб

За ситуацията с КТБ отговорност носи БНБ по Конституция, смята депутатът от БСП

Сегашното управление няма никаква вина за това което се случи с КТБ, но за съжаление ще трябва да намери решение на този проблем. Правителството сега ще трябва да решава проблеми, създадени от други. Да не забравяме, че при управлението на Борисов, около половината от парите на държавата бяха в КТБ, откъдето възниква въпроса „защо парите са отишли там? Това заяви народният представител от БСП и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев пред журналисти. По думите му масово държавни пари от КТБ не са теглени. „И слава богу това за тегленето на държавни пари се оказа просто слух”, каза той.

Румен Гечев посочи, че данните как в КТБ грубо са нарушавани принципите и нормативните документи за раздаване на кредити, цитиран от пресцентъра на БСП. „Ние от БСП имаме сериозни претенции към Банков надзор в този конкретен случай, защото очевидно раздаването на необезпечени кредити е продължавало с години, както и с подновяване на стари с нови кредити, поради което е възникнал проблемът в КТБ”, обясни икономистът. По думите му изводът, който може да се направи е, че в тази банка е имало много сериозни проблеми, които не са възникнали благодарение на медиите или поради изтичане на информация. „Добре е, че мерки се взимат навреме, и се надявам, че ще настъпят корекции в работата на Банков надзор, който вероятно ще бъде преструктуриран”, каза Гечев. Той посочи, че в парламента предстои да се реши, как да не се допуснат проблеми в разплащанията между фирмите, тъй като в КТБ средства имат частни и държавни фирми. „Затова ние подкрепяме предложението да се одържави малката бивша „Агрикол банка”, купена неотдавна от КТБ. В тази банка да бъдат прехвърлени някои от депозитите и активите на Корпоративна търговска банка, а последната, с лошите кредити, да бъде ликвидирана. По този начин, отваряйки банката, да осигурим нормални условия за функциониране на фирмите и да осигурим гаранция на влоговете на гражданите”, каза той.

Според Румен Гечев не е ясно каква сума от отпуснатите необезпечени кредити ще може да бъде събрана. „Затова смятаме, че тези три и половина милиарда от най-лошата част на кредитите са неспасяеми, и те трябва да бъдат покрити по определен начин”, обясни той. По думите му за ситуацията с КТБ отговорност носи БНБ по Конституция. Но, Коалиция за България ще направи всичко възможно, чрез съвети и опит на експерти, да помогне за решаване на проблема”, заключи той. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 2 Отговор
    Той може, той е безгрешен, да се свети името му
  • 2 Симеон Тасев

    0 2 Отговор
  • 3 Симеон Тасев

    2 0 Отговор
    надали някой от тези мошеници е безгрешен ама както и да е иначе ще им дойде и на тях времето
  • 4 пламен петров

    0 0 Отговор
    съвети от Гечев не е редно да се приемат.
    Още помним 90-те години
  • 5 Shmeker

    2 0 Отговор
    Според Гечев крадецът вика дръжте крадеца