Last news in Fakti

1 Август, 2014 17:24 1 736 0

Инвеститори ще съдят България за облигациите на КТБ

  • ктб-
  • облигации-
  • съд

Все още няма яснота каква ще е съдбата на четвъртата по големина банка в България. Финансовата институция беше поставена под надзора на БНБ

Притежатели на доларови облигации, издадени от Корпоративна търговска банка (КТБ), подготвят да съдят България, ако при падежа им на 8 август не получат обратно парите си. Тази опасност изглежда все по-вероятна. Това коментира „Ройтерс“, позовавайки се на два независими един от друг източника.

Падежът на емисията за $150 млн. е на 8 август. Сумата обаче е много по-малка – в размер на $50-75 млн., защото банката е изкупила част от нея предварително. Ройтерс отбелязва, че в момента фалитът на КТБ изглежда най-вероятната опция. Агенцията припомня, че затварянето на банката през юни предизвика най-тежката банкова криза в страната от 90-те години на миналия ХХ в.

Все още няма яснота каква ще е съдбата на четвъртата по големина банка в България. Финансовата институция беше поставена под надзора на БНБ, която прекрати дейността й и блокирала достъпа на вложители до сметките им.

Група облигационери, сред които са и хедж фондове и институции в САЩ и Европа, са създали своя група и са наели адвокатска кантора да ги представлява в България в случай, че правителството тласне КТБ към обявяване на несъстоятелност, пише „Ройтерс“, позовавайки се на своите източници.

Мениджър на базиран в Лондон хедж фонд е разговарял с българския финансов министър Петър Чобанов по проблема. Това е станало в началото на лятото, когато Чобанов е представял подготвяната от правителството на Пламен Орешарски дългова емисия за 1,5 млрд. евро, с която в началото на 2015 годината трябва да се платят облигациите на Милен Велчев и за покриване на планираната дупка в хазната.

„Те не осъзнават, че рискуват да превърнат България в европейската Аржентина", допълва мениджърът, намеквайки че властите в Буенос Айрес за втори път за последните 12 години спряха в четвъртък да плащат по издадените от тях облигации. Финансистът смята, че България по този начин ще изпрати лош сигнал и ще оскъпи емитирането на държавен дълг в бъдеще.

Притежателите на облигации са написали писмо за проблема с дълговата емисия до финансовия министър, централната банка и други представители на администрацията в София. Пред Ройтерс те отбелязват, че са готови да съдят българското правителството, но предпочитат взаимноизгодно споразумение.

Дори банката да бъде ликвидирана, облигационерите могат да получат пълната или част от сумата, която им се полага, при разпродажба на активите на КТБ.

Централната банка заяви в четвъртък, че поставя на одитори да оценят ситуацията в КТБ преди да решат нейната съдба.

Банковата криза удари България в момент на повишена политическа нестабилност. Правителството на Пламен Орешарски подаде оставка миналата седмица, след слабо представяне на мандатоносителя от БСП в последните европейски избори. По този начин България през август ще има временно правителство и предсрочни избори на 05 октомври.

През последните две години страната се намира в политическата нестабилност, което блокира реформите. Това принуди Standard & Poor да понижи през юни суверенния кредитен рейтинг на България до една степен над боклук.

Облигациите на КТБ паднаха с 13 пункта до 30 цента през миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА