Last news in Fakti

1 Септември, 2014 17:21 942 0

Две дружества не са лицензирани от КФН, нямат право на инвестиционни услуги

  • две-
  • дружества-
  • кфн-
  • нямат право-
  • инвестиционни-
  • услуги

Това са „Инвесторс” ЕООД и „24 Трейд” ЕООД

„Инвесторс” ЕООД и „24 Трейд” ЕООД са  дружества, които не са лицензирани от КФН да предоставят инвестиционни услуги и да извършват инвестиционни дейности по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти на територията на Република България и чиято дейност не се регулира от КФН.

Инвестиционни услуги и дейности могат да бъдат предоставяни единствено от дружества, получили лиценз от КФН за извършване на дейност като инвестиционен посредник; банки, получили лиценз от БНБ и вписани в регистъра на КФН като инвестиционни посредници; инвестиционни посредници от държави членки, имащи право да предоставят инвестиционни услуги на територията на Република България, съобразно разпоредбите на Директива 2004/39/ЕО относно пазарите на финансови инструменти. Относно дейността по управление на портфейли от финансови инструменти и парични средства, освен горепосочените дружества, право да извършват тази дейност имат и дружества, получили лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество или управляващо дружество от държава членка.

„Инвесторс” ЕООД и „24 Трейд” ЕООД не попадат в нито една от изброените по-горе хипотези, предвид което нямат право да предоставят инвестиционни услуги и дейности на територията на Република България или друга държава членка.

Инвеститорите, е необходимо първо да проверят дали съответното дружество е лицензирано от КФН и има право, съгласно издадения лиценз, да предоставя инвестиционни услуги и дейности на клиенти.
Списък на инвестиционните посредници и управляващите дружества, получили лиценз от КФН, може да намерите на интернет страницата на КФН на следния адрес:http://www3.fsc.bg/ERiK/runner?lang=BG

Списък на инвестиционните посредници от държави членки, имащи право да предоставят инвестиционни услуги и дейности на територията на Република България, може да намерите на интернет страницата на КФН на следния адрес: http://www.fsc.bg/Notifikacii-polucheni-v-KFN-bg-111

Инвеститорите следва да имат предвид, че при сключване на договори и подаване на нареждания, включително предоставяне на парични средства, за сключване на сделки с финансови инструменти, с дружества, които не са лицензирани от КФН или от компетентния орган на друга държава членка, могат да бъдат измамени и да понесат значителни финансови загуби.

Предоставените финансови активи и парични средства от инвеститорите на дружества, които не са лицензирани и съответно контролирани от КФН, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА