Last news in Fakti

22 Септември, 2014 11:52 1 219 0

Експлоатация на български гроздоберачи в Италия

  • експлоатация-
  • български-
  • гроздоберачи-
  • италия

Живвот на палатки, при здравословни проблеми работодателите не желаят намесата на здравните органи

Български сезонни работници живеят при нечовешки условия в Италия. Независимо от подписаните договори, не се спазват и трудовите им права. Това съобщи Елена Шаханова - кореспондент на БНР в Италия.

Българите са наети за гроздобера край град Асти, в една от най-популярните със своите вина северна италианска област Пиемонте. Там се произвеждат едни от най-хубавите шампанизирани вина - около 120 милиона бутилки годишно. Сезонните работници  – около 150 души, получават по 5 евро на час за 10-15 работни дни. Имат обаче само двудневни договори с местни кооперации, които освен, че не поемат грижата за подслон и храна, при здравословни проблеми не желаят намесата на здравните органи.

Българските гроздоберачи живеят в подобия на палатки, разполагат само с две химически тоалетни, а топлата вода е блян. С големи лишения успяват да спестят около 300-400 евро и непрекъснато трябва да искат полагаемото им се от своите работодатели.

Кметът на селището Канели - Марко Габузи, край което бивакуват българските гроздоберачи, заяви, че трябва да се вземат съответните мерки, за да не се допускат подобни ситуации. Досега, за експлоатация на имигрантски труд се славеше само южна Италия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА