Last news in Fakti

24 Септември, 2014 08:31 4 171 1

Осман Октай: Пеевски беше касиерът на КТБ

  • ктб-
  • петър москов-
  • влогове

Трябва бърза смяна на тези, които участваха в погрома върху КТБ

КТБ е финансирала фирми на свързани лица, обяви пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Петър Москов от Реформаторския блок.

Първият законопроект, който ще внесем, е за директно привеждане на директивата на ЕС, която гласи, че хората с влогове до 100 000 евро могат да изтеглят парите си моментално, без да е нужна процедура на фалит на банката”, обясни Москов.

Според реформаторите външна разследваща фирма трябва да извади на светло досиетата "КТБ" през директното прилагане на европейската директива, която е с по-силен статут от българското законодателство. Парите на вложителите ще бъдат взети от фонда за гарантиране на кредитите, а не от джоба на данъкоплатците, поясни Москов.

"Над 5 млрд. лв. е кредитният портфейл на КТБ към частни фирми. Тези пари са раздадени на 150 кредитни досиета, тоест на 150 фирми, които представляват 97% от кредитния портфейл. 59 от тях са без нито един назначен служител, тоест кухи. Те дължат общо над 2 млрд. лв. Други 59 фирми са с до 10 служители. Те пък имат кредити за близо 1,7 млрд. На загуба през последните две години са 64% от всички 150 фирми, а с отрицателен капитал са 40%. Изводът от тази статистика е, че са финансирани фирми на свързани лица и това не е мое твърдение, а на прокурорите и следователите от одитната група”, обясни Петър Москов.

По думите му нищо от това не е възможно без прякото участие на държавата. КТБ е била "имунизирана под похлупак” от всякакъв вид контрол и регулация, а ДАНС са си затваряли очите.

„Много бързо трябва да бъдат подменени тези, които станаха съучастници в погрома срещу банката, защото те не са тези, които могат да решат оздравяването на банката. Не визирам само Иван Искров, а цялото ръководство на БНБ, както и службите за сигурност, които извършиха нападение, навлизане в офисите на банката”. Това заяви в предаването „Здравей, България” бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай.

„Жалкото е, че цялата политическа кампания минава под знака на тази тема. Жалкото е, че институциите показват немощ”, коментира още той.

Осман Октай припомни, че още през февруари е предрекъл в студиото на „Здравей, България”, че ще има опит за ликвидиране на КТБ.

„Тогава обаче не съм предполагал, че толкова много държавни институции ще се стоварят като лавина върху банката”, заяви Октай.

Той също смята, че срещу КТБ е извършен погром с помощта на държавни институции, както вчера написа Цветан Василев в писмо до медиите.

„Координаторът на тези неадекватни действия на тези институции идва от различни политически кръгове”, заяви Осман Октай.

Според него най-тревожното в момента е, че отлагането на решението за КТБ и прехвърлянето му на следващия парламент е целенасочено, а целта била обръчите от фирми и банката да бъдат придобити от други фирми.

„Ако имаме силно правителство след 5 октомври, с ясно мнозинство, може да има воля за политическо решение”, коментира бившият зам.-председател на ДПС.

„Когато в една здрава банка се наливат толкова много средства на бюджетни организации, на държавни фирми, общини, те обслужват като ясла много държавни мъже. Всичко това винаги си има един координатор, който изглежда като силния човек. Точно тези хора сега изолираха Цветан Василев. Не изключвам да е бил употребяван през цялото време”, коментира още Осман Октай.

По думите му около стотина фирми са „гара „Разпределителна”“.

„Нещата се бавят и протакат, за да се прикрият тези кухи фирми”, смята още той.

Що се отнася до срещата в Анкара между Лютви Местан и Реджеп Ердоган, Осман Октай заяви, че това е груба намеса на Турция в българската политика и легитимиране на Лютви Местан като посредник между София и Анкара.

Управителят на БНБ Иван Искров се държи все едно, че е наблюдател по онова, което се случва в КТБ. Той сякаш забравя, че е главен гуверньор и носи отговорност за всичко, което става в банковата система. Това заяви в предаването "Добро утро, България!" по ТВ7 финансистът Кольо Парамов.

Той поиска службите да отговорят на въпроса кой каква роля има в затварянето на КТБ в края на юни, като се даде точна информация по часове. Това е зле скалъпен сценарий, в който главна роля имат държавните органи, заяви специалистът. Според него първоначалната идея е била всичко да приключи набързо и конкретни хора да се облагодетелстват.

С оставането си в Събрия Цветан Василев става все по-силен срещу онези, които се опитаха да реализират този сценарий, допълни Парамов.

Той призова отговорните институции да не се заиграват със ситуацията, а да намерят начин да удовлетворят всички засегнати, тъй като има реална опасност да бъде разклатена цялата банкова система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    MADE IN BULGARIA...................това е!