Last news in Fakti

29 Септември, 2014 11:57 663 0

НСИ: Спад в бизнес климата и през септември

  • нси-
  • бизнес климат-
  • климат

През септември т.г. общият показател на бизнес климата намалява с 2.6 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Това показват бизнес анкетите за стопанската конюнктура на Националния статистически институт (НСИ).

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" се понижава с 2.2 пункта в сравнение с август главно поради влошените оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла.

Относно продажните цени в промишлеността преобладаващата част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" намалява с 1.2 пункта спрямо предходния месец поради по-умерените оценки на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им за развитието на бизнес ситуацията през следващите шест месеца са по-благоприятни, като и в очакванията им по отношение на поръчките към доставчиците и обема на продажбите през следващите три месеца се наблюдава известно подобрение.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша продължават да са основните пречки за развитие на дейността в отрасъла, като през последния месец се отчита увеличение на неблагоприятното им въздействие.

По-голямата част от търговците очакват продажните цени да запазят равнището си през следващите три месеца.

През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" остава приблизително на равнището си от август. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Най-сериозният фактор, ограничаващ развитието на дейността в сектора, продължава да е несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА