Last news in Fakti

9 Ноември, 2014 18:06 2 103 7

Руски газ потича към Китай и по "западния маршрут"

  • русия-
  • китай-
  • доставки-
  • газ-
  • енергетиката-
  • "западния маршрут"-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

Двете страни са подписали в Пекин огромен пакет документи, включващ 17 споразумения в сферата на енергетиката

Руски газ потича към Китай и по "западния маршрут" - 1
Снимка: АП/БТА

„Огромен пакет документи“, включващ 17 споразумения в сферата на енергетиката, подписаха в хода на преговорите в Пекин преди срещата на АТИС в Китай руската делегация, водена от президента Владимир Путин, и китайската страна начело с държавния лидер Си Дзинпин, съобщиха РИА „Новости“, „Ройтерс“ и Нюзру.

Договореностите са най-вече в сферата на газовите и нефтените доставки. В присъствието на двамата лидери е подписан меморандум за доставка на руски газ в Китай по "западния маршрут".

Преките доставки по него от Западен Сибир се планира да започнат през 2019 г. На 21 май 2014 г. Двете страни подписаха контракт на стойност 400 млрд. долара за доставки по „източния маршрут“ на 38 млрд. кубически метра руски газ по магистралния газопровод "Силата на Сибир" в течение на 30 години.

Днес бе подписано и рамково споразумение между "Газпром" и Китайската национална нефто-газова корпорация CNPC за доставки на природен газ. Руският енергиен гигант подписа и договор за взаимопомощ с Китайската национална шелфова нефтена корпорация.

Още една голяма руска компания – "Роснефт", подписа рамково споразумение с CNPC за покупката на 10% акции от страна на China National Oil and Gas Exploration and Development.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор
    путин ,пак хвърля прах в очите на народа.тази информация трябва да звучи така:ето ние с китай сме заедно и ще компенсираме загубите от европеиските пазари.само че до 2019 има доста време и могат да се случат много работи ,а и договора е за 10-12 млрд на година ,колкото горе долу черпи българия.хубаво е путин да си зададе въпроса дали при един разговор пекин- брюксел или пекин- вашингтон няма да се лиши и от тези 10-12 млрд. ?

    Коментиран от #4

  • 2 pisna mi ot tazi

    4 0 Отговор
    Desence .zashto ne otidesh da si obrasnesh mystaka i ne spresh da pishesh glyposti
  • 3 pizza steve

    3 0 Отговор
    Ай стигъ бьие!! Това не е възможно! Нали всички демократични тролове в един глас твърдят, че ако Европа спре да купува руския тоталитарен газ, комунистическа Русия е обречена на глад и мизерия, защото никой друг не го иска! Сега какво стана?
  • 4 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Заработят ли заедно Русия и Китай не само на Европа, но и на САЩ им спукана работата! Руснаци и Китайци никога не са си имали доверие, но сега зорлем ги тикат! Е, тия които тикат после може да съжаляват! Ама, нейсе!

    Коментиран от #6

  • 5 кмета

    1 0 Отговор
    400 какво число, а те са няколко газопровода, а при един разговор москва пхенян токио рим бразилия и юар да ли китаи които отпуска кредити на америка спре какво ще стане и всички знаем колко са прости хаамериканците ама не сте виждали колко са пияни руснаците.
    то се видя за 25 години американското и европеиско господство до какъв глад ни докара ,нас червеното знаме роди ,не идиотите от европа
  • 6 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "goni":

    кой ги тика?китаиците си бачкат със сащ и ес .на тези два кита дължат икономическия си прогрес последните 20 години.отношенията са коректни и печеливши както за китай така и за сащ и европа.сега русия се скара с европа и сащ и очакват че китаиците ще направят същото!!!само дето китай има интерес от слаба русия щото има амбиции да си вземе парче от сибир и това не е от скоро.при един катаклизъм в русия ,какъвто там се случва при падане на всеки диктатор ,ще бъде много удобен момент за китаиските амбиции.освен това китай няма зор за руски газ ,подсигури си казакстански има свой,а и иран и азерите са наблизо.путин не е да не ги знае тези работи ама като нагази в л..ната няма сега на къде да ходи и разиграва театри.е путиновистите тук ще получите по някоя и друга полюциика ,благ спомен от пионерския ви побертет!

    Коментиран от #7

  • 7 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Китаѝ му е пределно ясно,че падне ли Русия под власта на световното правителство,разбираѝ светът да се ръководи от едно място те са следващите,и за това за сега им е добре под руският ядрен чадър,поне докато не станат достатъчно силни военно,пак с помоща на Русия.