Last news in Fakti

16 Ноември, 2014 19:08 893 0

Мартин Димитров: В никакъв случай през 2015-а не бива да имаме свръхдефицит

  • свръхдефицит-
  • 2015-
  • в никакъв случай

Емил Димитров-Ревизоро: По-добре свръхдефицит тази година, отколкото и догодина

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров изказа задоволство от министъра на финансите Владислав Горанов, че се е съобразил с искането на съпартийците му и е намалил сумата за актуализацията на бюджета за тази година. Димитров подчерта, цитиран от БНР и че другото условие на РБ, обещано от Горанов, е да не се увеличава данъчната тежест.

От тези условия няма да отстъпим! Важно е да сме финансово стабилни по много линии. Важно е за Брюксел, да. В никакъв случай през 2015-а година не бива да имаме свръхдефицит! Това е важно и за външните, и за вътрешните инвеститори. Един от въпросите, които ще поставя в дебатите, които предстоят, ще е за възстановяване на контрола, въведен с Наредба 3 за обема на акцизните стоки чрез монтирани за това уреди. Ние се притесняваме от това, че в парламента започва да се оформя коалиция, която иска отмяна на плоския данък. Знаете, че от Реформаторския блок категорично държим за неговото запазване. Това ще бъде друга тема, по която ще участваме и сега, и по отношение на данъчните закони, а и при приемането на Бюджет 2015 в сериозен сблъсък. Това е битка, която трябва да спечелим, защото всяко едно средно домакинство спечели немалко пари на годишна база от въвеждането на плоския данък за личните доходи. Бих попитал всички опоненти коя е страната от Европейския съюз, която се е отказала от този данък. За да помогнем реално на нашите родители, българските пенсионери, трябва да върнем растежа на икономиката. Колкото всички работещи хора изработим, толкова са парите за пенсии. Затова и ключовият въпрос за догодина, освен запазване на финансовата стабилност, е да върнем България към икономическия растеж, което означава реално да помогнем на хората.
 

По повод актуализацията на бюджета, свързана  с изплащане на гарантираните депозити в КТБ,  Мартин Димитров обясни, че е съгласен с предложенията на правителството, защото са смислени и защитават интереса на Фонда за гарантиране на влоговете. Колкото до съдбата на Реформаторския блок, Мартин Димитров призова да спре размяната на реплики и вицове в интернет между различни членове на формацията.

Проблемите могат да бъдат решени само по един начин, а именно със срещи, съгласие и план за общ път. Това, което ме обнадеждава, е, че няма крачка, която Реформаторският блок да е трябвало да прави до този момент и да не е имало подобни разногласия и то публично. Разумът винаги е надделявал! Да се надяваме и този път да е така! Поели сме отговорност, беше съставен кабинет с огромни очаквания за реформи, стабилизиране на България, връщане на икономическия растеж и това трябва да е нашият приоритет. Призовавам колегите, по един много отговорен и смирен начин, работя за това да не водим разговорите през медиите, да се съберем и да направим общ план за развитие. Този план трябва да включва обща партия, конгрес.

Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт поясни, че почти няма различия с Мартин Димитров по много от политиките, които чрез бюджета ще бъдат въведени. Той защити избора на Кирил Ананиев за заместник-министър на финансите, защото няма по-добър специалист от него в тази област.

По отношение на бюджетната комисия в парламента, искам да обясня, че е временна. Една държава в условия на криза може да се напълни по четири начина. Единият от тях, единствено възможен сега в края на годината, е външното финансиране. Цялата комисия, след като се занимахме с актуализация на бюджета, беше съгласна да упълномощим министъра на финансите да пристъпи към бързо финансиране, за да може да запушим дупката в КТБ, да запуши дефицита и да имаме пари за разплащания, да може да функционира държавата. По-добре свръхдефицит тази година, отколкото и догодина! Поискахме от здравния министър Москов гаранции за реформа. Той обеща. Взехме правилно решение за цесиите, не може да пререждат всички останали, трябва да се наредят на опашката. Взехме непопулярно, но много правилно решение за хазарта - да отложим виртуалния за сметка на реалния. Имаме реален хазарт, който внася по 180 милиона и един виртуален, който е внесъл само 800 хиляди. По отношение на данъчното облагане нашата парламентарна група застъпваше тезата в предизборната кампания, че трябва да се върне прогресивното данъчно облагане. В декларацията за управление обаче е записано, че не бива да има резки промени в данъчната политика по време на криза и ние стигнахме до това убеждение.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА