Last news in Fakti

15 Ноември, 2014 12:37 1 176 0

Дефицит под 3% в Бюджет 2015

  • горанов-
  • бюджет-
  • 2015-
  • финанси-
  • министър

До края на месеца ще внесем в Народното събрание законопроекта, уверява финансовият министър

„Надяваме се, както предвижда Законът за публичните финанси, до края на месеца да внесем в Народното събрание тригодишната бюджетна прогноза и законопроекта за държавния бюджет за 2015-а и в стегнат график той да бъде приет до края на 2014-а.“ Това заявява министърът на финансите Владислав Горанов в интервю пред в. „Банкеръ“. Той разкрива, че предвижданият ръст на брутния вътрешен продукт за следващата година е между 0,8 и 1%, което е близо до прогнозите на Европейската комисия и на БНБ.

„Дефицитът ще е под 3% от БВП, обсъждаме различни мерки за постигането му и сме много близо до изграждане на ясна стратегия за това,“ казва още министърът на финансите. По думите на министър Горанов ЕК е уведомена за очаквания по-висок дефицит през тази година и тя гледа с разбиране на усилията на правителството да не допусне свръхдефицит.

В интервюто министърът на финансите уверява, че необходимите средства за изплащане на гарантираните влогове ще бъдат осигурени навреме. “Ние имаме готовност веднага след като получим разрешение от НС, да осигурим мостово финансиране от чужбина за милиард – милиард и половина евро, за да посрещнем всички належащи плащания“, анонсира той. „Схемата е, че на Фонда за гарантиране на влоговете в банките ще бъдат предоставени 2 млрд. лв. заем, а почти по същото време ще предприемем действия за поемане на дълг в размер на 4,5 млрд. лв. и на външните, и на вътрешните пазари,“ обяснява министърът. По думите му съгласно внесения в НС проект от набраните чрез дълговата емисия средства – 900 млн. лв. ще бъдат отделени в случай на нова необходимост за ликвидна подкрепа, 2 млрд. лв. са за ФГВБ, а останалите 1,6 млрд. лв. са за финансиране на предложеното увеличение на бюджетния дефицит.

На въпрос дали с новия текст от проекта на ЗГВБ не се обезсилват цесиите, сключвани между кредитополучатели на КТБ и собственици на депозити и сметки в нея, министър Горанов отговаря, че не се атакува законосъобразността на сделките с цесии. „Длъжникът, придобил депозита, няма право да претендира, че трябва да получи по него законовата гаранция до 196 хил. лв., защото до поставянето на банката под специален надзор той не е бил вложител. Той обаче остава неин кредитор и може да си получи своето вземане по съответния ред при осребряване на масата на несъстоятелността на банката,“ обяснява той.

Във връзка с проектите на данъчните закони Горанов коментира, че са предложени само онези изменения, които се налагат от европейското законодателство и от променените режими за държавните помощи. Пред в. „Банкеръ“ Владислав Горанов казва още, че правителството не е обсъждало и не е внасяло предложения за промени в данъка върху доходите на физическите лица и че на заседанието на временната парламентарна Комисия по бюджет и финанси е заявено намерение да се възстановят всички данъчни режими отпреди две-три години. „Специално по въпроса за необлагаемия минимум ние сме декларирали, че плоският данък във вида, в който съществуваше допреди една година, е удачен за българското общество и модифицирането му е неприемливо.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА