Last news in Fakti

17 Ноември, 2014 16:14 2 129 0

Най-големите акционери в КТБ с молби по делото за фалита

  • акционери-
  • ктб-
  • молби-
  • делото-
  • фалита

Законът за банковата несъстоятелност позволява на акционерите, които към датата на отнемане на лиценза са притежавали повече от 5 на сто от капитала на банката, да встъпят в делото за фалит

Двамата най-големи акционери в КТБ са подали молби по делото за несъстоятелност на банката, показва справка в деловодството на Софийския градски съд (СГС).

От съда до този момент не са отговорили на запитване за какво са молбите, съобщиха от „Правен свят“.

Законът за банковата несъстоятелност позволява на акционерите, които към датата на отнемане на лиценза са притежавали повече от 5 на сто от капитала на банката, да встъпят в делото за фалит.

Още в четвъртък в съда е постъпила молба от фирмата на отстранения от длъжност и обвиняем шеф на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев "Бромак", която държи над 57% от КТБ.

Ден по-късно е внесен документ и от косвено контролираната от Генералния държавен резерв на Султаната Оман "Бългериън акуизишън къмпани", която притежава 30 на сто от капитала на банката. За молбата на "Бългериън акуизишън къмпани" в деловодната система на СГС има отбелязване, че е за встъпване на акционер. За тази на "Бромак" няма подобен запис, а само, че има приложения.

По закон искането на БНБ за фалита на КТБ трябва да бъде разгледано от СГС на заседание при закрити врати с представители на прокуратурата, КТБ (квесторите) и Фонда за гарантиране в влоговете в банките. Ако молбите на "Бромак" и "Бългериън акуизишън къмпани" са за участие в процеса, съдът ще трябва да призове и двете компании.

Първото заседанието по делото трябва да бъде насрочено до 15 дни след образуването на делото за несъстоятелност. Според деловодната система на СГС това е станало на 10 ноември, а искането на БНБ за фалита бе внесено на 7 ноември.

След отвод на съдия Калинка Илиева делото за фалита на КТБ бе разпределено на шефа на Търговското отделение на СГС Иво Дачев, който още не е насрочил заседание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА