Last news in Fakti

20 Ноември, 2014 12:23 1 967 2

Бойко Борисов отменял цесиите в КТБ

  • ктб-
  • бойко борисов-
  • банка-
  • фалит-
  • цесии

С решението за отмяна на цесиите в бюджета ще се запазят 800 млн. лв., което ще доведе до намаляване на свръхдефицита за 2014 година

Всички договори за цедирани влогове или кредити в "Корпоративна търговска банка" (КТБ) ще бъдат отменени, съобщи премиерът Бойко Борисов в четвъртък след среща с Асоциацията на търговските банки в България.

Предложенията на правителството ще бъдат внесени в четвъртък следобяд в парламента.

Потърпевши от отмяната на цесиите ще са редица физически и юридически лица, които предпочетоха да продадат с отстъпка своите влогове или кредити в банката, за да получат поне част от блокираните си пари. На цесиите разчитаха и общински дружества като "Топлофикация-София", която има блокирани 80 млн. лв. в КТБ, и енергийните дружества, които са затворили 160 млн. лв. в банката, чиято несъстоятелност започва да се гледа в понеделник.

С решението за отмяна на цесиите в бюджета ще се запазят 800 млн. лв., което ще доведе до намаляване на свръхдефицита за 2014 година, който според заложените в актуализацията на бюджета параметри ще е 3.7 на сто. Още при одобряването на ревизията на първо четене Горанов обяви ще се търсят всички възможности за свиване на дефицита така, че да е малко над разрешения от Европейската комисия размер от 3 на сто.

На срещата стана ясно още, че девет банки ще изплащат гарантираните влогове до 196 хил. лв. в Корпоративна търговска банка. Връщането на парите на вложителите ще започне на 4 декември.

Той обеща засилена полицейска охрана около офисите. Вложителите ще могат да си получат гарантираните депозити в продължение на 5 години.

В нея участваха и финансовият министър Владислав Горанов и шефа на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бургазлия

    0 0 Отговор
    Отново пак под напрежение няма сигурност до като не ги получим сега кви 5 години нали са гарантирани.
    Ние оште на другия ден след отварянето треба да се разплатя тези които ми услужиха достатъчно много ме търпяха.
  • 2 хгса

    0 0 Отговор
    Във връзка с отмяната на цесиите: Честита Коледа на Свинята и на майка му