Last news in Fakti

2 Декември, 2014 12:05 1 215 0

Херман ван Ромпой с близо 600 000 лири компенсации

  • херман ван ромпой-
  • компенсации-
  • плащания

30 млн. британски лири ще се изплатят на бивши европейски комисари

Херман ван Ромпой с близо 600 000 лири компенсации - 1
Снимка: АП/БТА

Бившият президент на Европейския съюз Херман ван Ромпой ще получи над 500 000 британски лири през следващите три години, пресмята в. "Телеграф".

Сумата няма да бъде обвързана с изпълняването на определни задължения, а ще помагат на бившия политик по-лесно да се адаптира в обикновения живот след като е напуснал европейската администрация. През следващите 36 месеца Херман ван Ромпой ще получава годишно по 133 723 британски лири, което е 55% от неговата основна заплата като глава на ЕС. Освен това той ще получи и едно еднократно плащане от 21 000 британски лири. След като навърши 67 години той ще може да се пенсионира с годишна пенсия от 52 000 британски лири. По този начин Херман ван Ромпой ще получи през следващите три години 578 000 британски лири.

Временното обезщетение не изисква от бившия държавен глава да работи или да извършва някаква дейност.

Освен това според разпоредбите на ЕС бившите висши длъжностни лица на ЕС трябва в първите 18 месеца след напускането на поста да изискват разрешение от Европейската комисия, ако искат да започнат работа.

Цената по пенсионирането на Ван Ромпой е част от по-големия пакет от компенсации за бившите комисари. Експерти оценяват, че компенсациите ще струват около 30 млн. британски лири.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА