Last news in Fakti

2 Декември, 2014 15:35 1 656 5

ЕК: България няма право на компенсации за ”Южен поток”

  • южен поток-
  • ек-
  • компенсации-
  • няма

Европейската комисия (ЕК) отхвърли възможността България да получи преки финансови компенсации за прекратяването на проекта "Южен поток". Говорителката по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен обясни, цитирана от БНР:

От правна гледна точка няма законово основание за компенсации нито за този, нито за който и да било друг проект, който е бил спрян.

Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, трябва да иска пари от Европейската комисия като обезщетение за пропуснатите печалби, заяви вчера руският президент Владимир Путин, след като обяви, че основната причина за спиране на проекта "Южен поток" е нежеланието на България.

Итконен подчерта, че Европейският съюз и Европейската комисия остават силно ангажирани със страните от Централна и Източна Европа, които са част от проекта, и ще търсят разнообразяване на газовите доставки.

Комисията никога не била против "Южен поток", за нас обаче е важно газопроводите да се изграждат в съответствие с европейските норми, каза още говорителката.

Откритата срещу България наказателна процедура заради "Южен поток" продължава, ако заради новите обстоятелства българските власти поискат да предоставят допълнителна информация по нея, тя ще бъде взета предвид, обявиха още от Еврокомисията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кико

    0 0 Отговор
    Какво значи "да се изгражда съгласно евро нормите". Това ясно доказва колко е корумпиран ЕС и как се цели определени доставчици да се облагодетелстват .

    Просто се чудя какъв е смисъла от ЕС и защо изобщо сме членове. Кога ще се научим че за нас няма разлика Запад или Изток, ние трябва да си гледаме интересите сами. В някои случаи това значи да подкрепяме Русия в други Америка, в трети Европа. Кога ли ще стане ясно това на тези п.тковци в Парламента.
  • 2 ддз

    0 0 Отговор
    Хубаво е, че има все повече трезво мислещи хора, които виждат, че явно полза от този договор от Маастрихт файда няма. Абе п.тковци като сте големи симпатизанти на съюза, кажете защо в другите държави има хора които са под 40 години и са вече пенсионери и идват да живеят в България. А наще работници и служители 1-ва категория на труд кога се пенсионират бе ААА. Защо да нямаме работещи реактори на АЕЦ Козлодуй, защо като са пичове не финансират нащо обществено осигуряване или не насочат фирми в наща роднинка, като им пречим в техните държави да работим, ами направете тука заводи бе, какво ми правите в Сърбия, Русия и незнам си още къде заводи на европейски автомобилни производители. Ама и наще главатари имат известна доза заслуга затова, но ако тея от съюза са толкова могащи и властни щяха да ни вкарат уж в правия път. Спазвайте реда братя българи и като видите нередности не си мълчете няма как тези закърнели институции да работят след като не ги сезираме.
  • 3 Дудукофф

    0 0 Отговор
    В европейския парламент ние сме групата за фелацио,от там на сетне всичко е ясно!
  • 4 тошибиян

    0 0 Отговор
    За да има богати и млади трябва да има бедни и стари
    е това направиха западните политици някой трябва да върше физическата работа за без пари за да могат техните граждани да живеят охолно без работа и затова заплатите в бг ще са 300 евра ...това не е следствие на икономиката а на политиката прикрита с икономически аргументи
  • 5 някой си

    0 0 Отговор
    Ако ЕС имаше силни закони и трезво мислещи глави , нямаше да има война в Украйна. Сега Меркел е обезпокоена...какво ли ще е за напред...Но отказва Германия да предлага безвъзмездна помощ на Украйна. А политиците на Украйна напротив настояват - а вие помните ли че ни обещахте....???