Last news in Fakti

10 Декември, 2014 18:05 1 683 0

Швейцария съди топмениджъри на „Газпром”

  • газпром-
  • швейцария-
  • подкуп

Прокуратурата на Швейцария ще обвини официално във вземането на подкуп Богдан Будзуляк, бивш член на Управителния съвет на газовия гигант „Газпром” и действащия топмениджър на концерна Александър Шайхутдинов, съобщи холандското издание NRC.

Двамата са заподозрени в получаването на подкупи при строителството на газопровода Ямал-Европа. Съдебният процес срещу тях ще започне през пролетта на 2015 г. Това е първият случай, когато държава от Западна Европа преследва високопоставени лица от руски газови монополни дружества, припомня холандското издание.

Адвокатът на Будзуляк – Филип Кур каза, че следствието е завършено и той и клиентът му чакат обвинителния акт.

Банковите сметки в Швейцария на Будзуляк и Шайхутдинов бяха замразени още през 2010 г. докато прокуратурата водеше разследване. По данни на NRC, блокираните средства на Будзуляк са в размер на 1.3 млн. USD, а по данни на швейцарското издание Tages Anzeiger става дума за 1.4 млн. USD.

През ноември 2013 г. прокуратурата на Швейцария предяви обвинение към компанията Siemens Industril Turbomachinery (SIT) в даване на подкуп на топ мениджъри на „руската газова компания”, срещу който те гарантират на SIT сключването на договор за доставка на газови турбини за газопровода Ямал-Европа. По данни на следствието, SIT незаконно е плащал на сътрудници на „руската газова компания” в периода 2004-2006 г. Сумите са били превеждани на швейцарска сметка и именно на базата на това се води разследване в Швейцария. След предявяване на обвиненията, SIT признава своята вина и се задължава да пожертва 135 000 USD в полза на Международния комитет на „Червения кръст” и да плати глоба в размер на 10.6 млн. USD.

По данни на следствието, корупционната схема е започнала още в началото на 90-те години на миналия век, когато SIT все още не е била част от Siemens, а е била към шведско-швейцарския инженерен концерн АВВ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА