Last news in Fakti

12 Декември, 2014 19:39 1 732 4

40% е поевтиняването на петрола от началото на годината

  • петрол-
  • добив-
  • цена

Анализаторите не изключват и цени под 60 долара за барел

Спадът в цената на петрола от началото на годината вече е 40 на сто, показва анализ на Софийската стокова борса. Тенденцията следва тази на международните пазари и сваля с до 6 на сто и цените на горивата.

Цената на петрола продължава да се срива до най-ниските си нива от пет години насам. Тенденцията е трайна и ще продължи и в първите месеци на следващата година, прогнозира пред БНР директорът на Софийската стокова борса Антонина Белопитова.

Анализаторите не изключват и цени под 60 долара за барел. С няколко месеца закъснение на спада в цената на петрола реагираха и горивата по бензиностанциите. Поевтиняването е до 0,30 лева в зависимост от различните вериги и експертите успокояват, че не се очаква повишение, дори по празниците.

Ако вземем като основен фундаментален фактор цената на петрола, която според световните анализатори ще продължи да пада или най-малкото ще остане на тези нива, не би трябвало цените да се повишат по никакъв начин, дори и спекулативно.

Антонина Белопитова посочи факторите, които влияят върху срива в цената на петрола.

Страните от ОПЕК, въпреки понижението цената на петрола, не спират и не намаляват производството и износа на петрол. Това сваля допълнително цените и не на последно място като фундаментален фактор бих посочила последните данни, примерно за Саудитска Арабия, че разполагат с достатъчно голям запас, за да изнасят, дори и да спре производството там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Metyo

    1 0 Отговор
    И защо не падат цените на другите продукти?!?!?!?
  • 2 205 GTI

    1 0 Отговор
    При това положение цената трябва да е около 1.50лв. за литър, а?
    Кога ?
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Защото това е Булгаристан, тук всеки гледа да пре.....е другия, мръсно племе сме и затова държавата няма да излезе от тинята още 500 години. В свтовен план с 40 % , а у нас с 40 стотинки.
  • 4 старшината

    0 0 Отговор
    НЕДЕЙ ТЕ ПЛАКА ВИЕ СИ ГИ ИЗБИРАТЕ --- ДОКАТО НИ УПРАВЛЯВАТ ТИКВЕНИЦИ И ЗЛАТЕВЦИ НИЩО ДОБРО НЕ ОЧАКВАЙТЕ ...