Last news in Fakti

23 Декември, 2014 17:22 1 684 1

ИКТ сектора срещу повишаване размера на максималния месечен осигурителен праг

  • икт сектора-
  • повишаване-
  • размера-
  • максималния-
  • месечен-
  • осигурителен-
  • праг

Отворено писмо до българските медии по повод неблагоприятната тенденция на постоянно повишаване размера на максималния осигурителен доход

Като представители на водещи организации в бранша на информационните и комуникационните технологии, ние от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) активно работим в посока подпомагане развитието на българските фирми от сектора на ИТ, за създаване на възможности за повишаване на тяхната конкурентоспособност, в т.ч. и за осигуряване на благоприятна и устойчива бизнес среда. Това коментират в отворено писмо до българските медии по повод неблагоприятната тенденция на постоянно повишаване размера на максималния осигурителен доход от ИКТ сектора.

Както знаете, ИКТ индустрията е сред малкото български индустрии с висока добавена стойност и конкурентоспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея.

Независимо от изключително неблагоприятната икономическа обстановка през последните няколко години, компаниите от бранша демонстрират устойчив ръст на продажбите, генериран предимно от износ, както и създаването на нови работни места. Същевременно се наблюдава увеличение на средната работна заплата в сектора, като това не е за сметка на съкратени ниско-платени позиции, както се случва в други отрасли на икономиката.

България все още е предпочитана дестинация за работа на международни компании от високотехнологичния бранш, не само предвид високото ниво на технологична експертиза, а и предвид по-ниските алтернативни разходи за разработка и предоставяне на комплексни услуги от страна на софтуерните фирми.

С оглед запазване на този положителен темп на развитие на индустрията, от изключителна важност е осигуряването на стабилна бизнес среда, в частност по отношение на фискалната политика.

За огромно наше съжаление обаче, отново станахме свидетели на поредното повишаване на максималния осигурителен доход от 2400 лв. на 2600 лв., което неминуемо ще окаже негативно отражение върху конкурентоспособността на секторите от икономиката, характеризиращи се с най-висока добавена стойност, каквито са ИТ, аутсорсинг, финанси, както и върху интереса на чуждестранните инвеститори, чиито решения са в голяма степен базирани на предвидимостта на бизнес средата и стабилността на фискалната политика. В индустриите с висока добавена стойност като IT, основните разходи са за заплати и затова те са изключително негативно засегнати от такива промени.

Ето защо сме силно обезпокоени и изразяваме протест срещу неблагоприятната тенденция на постоянно повишаване размера на максималния месечен осигурителен праг без наличието на задълбочен анализ, добра обосновка и оценка на въздействието от предприемането на такава мярка. Увеличаването на осигурителния праг не води до по-висока събираемост на данъците и намаляване на т.нар. сив сектор, а само до временно запълване на дефицити в нереформирани сектори.

Безпокойство предизвиква и фактът, че липсва не само дългосрочна, но и средносрочна визия и прогнозируемост при обявяването и прилагането на подобен тип изменения в областта на данъчното облагане и социалното осигуряване.

Асоциациите са на мнение, че усилията на държавата следва да се насочат към приемане на мерки за подпомагане на иновативните индустрии, създаващи работни места със съизмерими на европейските възнаграждения и за растежа на икономиката като цяло, а оттам и на доходите на населението. Това от своя страна ще стимулира събираемостта на данъците, намаляване ролята на т.нар. сив сектор и съответно увеличението на приходите към хазната.

В стратегически план очакваме ускорено развитие и дълбоки реформи по отношение установяването на устойчива фискална рамка без промени в областта на преките данъци (плоска данъчна система) и осигурителната тежест, както и преустановяване на практиката за постоянно покачване на максималния осигурителен доход без анализ на въздействието върху сектор, който статистически доказано е на различен етап на развитие.

Бихме искали отново да заявим готовността на представителите на ИКТ индустрията да продължат коректното си отношение към държавата и законодателството, както са го правили досега.

В тази връзка сериозно настояваме да се преразгледа решението в проекта на Закона за държавния бюджет за 2015 г. за увеличаване на максималния осигурителен праг на 2600 лв., се казва в отвореното писмо.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всезнайко

    0 0 Отговор
    Не разбирам защо писнаха само АЙ ТИ фирмите и техните сдружения, като и енергетика, комуникации, добивна промишленост и др. имат по-високи заплати от максималната. Сега реват като вдовици за х.., но после ще питат-защо ми е толкова малка пенсията като съм бил на макс.-т.е. пенсията е 35% от макс. заплата или при 2600лв е 910лв.Какво да кажат хората, които се осигуряват на мин.-380лв. или 154лв. е мин. пенсия определена администра-
    тивно направо катастрофа!!!