Last news in Fakti

23 Декември, 2014 16:52 2 258 8

Американска банка готова да съфинансира българския бизнес

  • американска банка-
  • съфинансира-
  • българския бизнес

Преговорите се водят за европроекти

Ситибанк планира разширяване на дейността си в България и подкрепа за съфинансиране на проекти по европейски програми за българския бизнес. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с Холис Харт, управител на задграничните франчайзни поделения на американската Ситибанк в централата на банката в Ню Йорк, съобщиха от Министерство на икономиката.

„Един от сериозните проблеми на българските предприятия е липсата на адекватна подкрепа от страна на банките за съфинансиране на проекти, реализирани по европейските програми. Това е и съществена причина перспективни бизнеси да се отказват да кандидатстват“, заяви министър Лукарски на срещата с г-н Харт. На нея бяха обсъдени възможностите за предоставяне на специални банкови продукти, които да помогнат на българския бизнес при кандидатстването и реализирането на проекти по европейските програми.

„Липсата на пазарни инструменти за финансово обезпечаване на проектите до размера на изискваното самофинансиране е пречка, която води не само до невъзможността на България да усвои предоставяните й средства в цялост, но и връзва ръцете на българските предприемачи и то онази част от тях, която има обективна нужда“, допълни министър Лукарски. Той посочи, че големите компании често имат алтернативни средства за финансиране по проектите или разполагат с обезпечение за евентуален кредит, но при малките и средни предприятия ситуацията е различна. По думите му е необходимо банките в България да отчетат тази специфика на бизнеса и да проучат възможностите за предоставяне на банкови продукти, които отговарят на тези нужди. По този начин те биха могли да се възползват от една нова пазарна ниша със сериозен потенциал за растеж.

Очертаната от министър Лукарски визия получи подкрепата на г-н Харт, който сподели, че Ситибанк планира разширяване на дейността си в България. „Искаме Ситибанк да прави това, което е важно за България и да връщаме обратно добавена стойност в българската икономика и общество“, заяви г-н Харт, като по негови думи предоставянето на възможности на българския бизнес за съфинансиране на евро програмите ще бъде приоритет в работата на банката у нас.

Министър Лукарски проведе още две срещи, на които бяха обсъдени най-наболелите проблеми в България от гледна точка на американските инвеститори, както и съществуващите възможности за засилване присъствието на български стоки и услуги на пазара в САЩ.

Належащата необходимост от съдебна реформа като фактор, определящ привлекателността на страната ни за чуждестранните инвеститори бе фокус в разговорите на Лукарски с членовете на Бизнес съвета за международно сътрудничество (BCIU). Съветът е сред най-престижните организации в САЩ, учредена като инициатива на Белия Дом в периода на Айзенхауер, като основната му функция е да осигурява прилагането на икономическата политика на Щатите по цял свят. Всеки американски посланик е задължен да премине на брифинг през Съвета, който гарантира ефективното комуникиране на икономическите приоритети.

„Бизнес съветът за международно сътрудничество играе ролята на проводник към американските инвеститори, който ни предоставя възможност да направим твърда заявка за готовността на България не само да привлече, но и да оправдае техните инвестиции. Важно е да изпратим правилното послание“, коментира министър Лукарски след проведената със съвета среща. На нея министърът наблегна на стремежа на правителството да осигури стабилна и предвидима икономическа среда, както и на конкретните усилия на Министерство на икономиката да намали административната тежест върху бизнеса, като една от мерките включва облекчаване на лицензионните режими. Министърът представи и възможностите, които ДК „Индустриални зони“ и София Тех Парк биха предоставили на потенциални американски инвеститори.

В рамките на посещението си министър Лукарски се запозна и с дейността на американската компания Westword, която е тясно специализирана в усвояването на европейски средства за промотирането на български хранителни стоки на американския пазар. Компанията работи с три категории продукти – етерични масла, кисело мляко и преработени храни (сирене и зеленчукови консерви), като благодарение на винарските изби Миролио, Телиш и Бургозоне наред с други износът на български вина за САЩ през 2014 г. ще достигне рекордните 1 млрд. долара. Компанията поддържа офис в България и планира засилване на дейността си за промотиране на българските продукти в САЩ, като американският пазар е най-големият пазар за храни в света. Годишният внос е в размер на 110 млрд. долара. Една от инициативите на компанията в тази посока е учредяването на Национална Асоциация на Производителите на Земеделски продукти в България.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6996

    2 0 Отговор
    и американците се наредиха на баницата,,европрограми,,
  • 2 гого

    2 0 Отговор
    Нищо добро не ни чака където минат Хамериканците трева не никне.
  • 3 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Много държави се отказват от долара ние се натискаме за него. Доста години трябва да минат докато се осъзнаем. Долари не никнат от земята, само петродоларите които ние нямаме. Само селското стопанство ще ни спаси.
  • 4 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    и разбирачите не закъсняха.тва е като потвърждение на вица, че за българския казан в ада не се изисква охрана от дяволи,ние сами се дърпаме един друг наролу.навсякъде новината за нов финансов инвеститор би била положителна новина само при нас е отрицателна!щял да изчезне долара,щели да не никнат треви!!!!при подобна песимистична характеропатия ,няма що да се чудите за сполетелите ви беди и неуспехи!
  • 5 ЛАМБАДА

    0 0 Отговор
    Голо хоро при което BG ще го води а US плътно отзад. Десислава е като бръмбара, първа бърза да кацне на л..ното. Никога и никъде, където запада се е намесил, не са цъфнали цветя и рози а разруха тежко бреме, беднота и мъка. Ние това вече си го имаме.
    Запада има само една цел - печалба на всяка цена.
    Дават ни ЗАЕМИ + ЛИХВА = ДЪЛГОВЕ ВО ВЕКИ. Всички централно американски държави са го яли тоз банан и са на колене. Ако не плащаме овреме даваме в натура- земя, заводи, бряг на море. Запада дори не знае къде е България. Запада не плаче на чужд гроб. Веднъж подписали ли сме се под договора, повече не сме им нужни. Гуд бай и извинявайте че се видяхме. Както се казва: номерът е ясен... ама не на всички.
    Ще ни гресират отзад, две мнения няма. Защото се държим като леко характерна мома, която всеки я търси само за да си смени маслото FOR FREE.

    Коментиран от #8

  • 6 ЛАМБАДА

    0 0 Отговор
    В статията на Миглена Богданова от раздел -"ИМОТИ", под заглавие "РЪСТ от 6% на ИЗЗЕТИТЕ ИМОТИ в САЩ" се потвърждава именно това което аз споделих по-долу. Разликата тук е следната: неустойката в САЩ се плаща като му вземат къщата а при нас ще ни вземат държавата. Божидар Лукарски хич но го боли, че пак Каишковците от България ще опъват каиша. Че един ден ще се окажем чужди в своята страна. Че ще се връщаме у дома бездомни. Божидарчо явно не знае думите на онази българска песен където се казва ясно: " ЕДИН ЗАВЕТ, ЕДИН ЗАВЕТ ОСТАВИЛИСА НАМ ДЕДИТЕ , ЕДИН ЗАВЕТ НАПИСАН С БОЕН МЕЧ, НА СВОЯ РОДЕН КРАЙ ДА ПАЗИМ НИЙ ЗЕМИТЕ ОТ ВРАГ И ГНЕТ ОТ БЛИЗО И ДАЛЕЧ". Враговете на България са сред нас и Божидар Лазаров е един от тях.
  • 7 ЛАМБАДА

    0 0 Отговор
    Заема се взема за българския "бизнес" т.е. за съмнителният
    Г-н. Големанов, а неустойкете както винаги се плащат от социалните програми на баламурниците т. е. народа. И тогава пак Масларова ще ни посочи пътя към щастието, препоръчаки ни да пазаруваме не с голямата а с малката кошничка. То вече и кошници нямя бе Маслрова.
  • 8 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЛАМБАДА":

    ламбада,ние българите вече сме запада!жалко е че не си го разбрал или пък ти се иска да си останеш изтока!