Last news in Fakti

3 Декември, 2012 15:50 1 191 1

Добрев: Икономически растеж се постига с реформи

  • добрев-
  • икономически растеж-
  • реформи-
  • криб-
  • българския бизнес

С три реализирани реформи в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма сме постигнали растеж и се надяваме да изпълним още две до края на този мандат. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на 7-мата годишна среща на бизнеса с правителството „Големите въпроси на 2013-а“, организирана от КРИБ и в-к „Капитал“.

Министър Добрев припомни, че от май 2011 г. функционира Единен орган за управление на подземните богатства, който улеснява значително работата на бизнеса. Бяха наследени 1100 преписки и след 1 година и 3-4 месеца останаха само 100, по които все още работим. Чрез тази реформа създадохме заетост - в момента секторът представлява повече от 5% от БВП, в него работят над 30 000 души и с новите концесии ще се наемат минимум още 5000, подчерта Добрев. Увеличихме и приходите от концесии за бюджета – 2012 г. ще завършим със 180 млн. лв., което е два пъти повече от 2010 г., дори без внесения бонус от „Тотал“.

Според министър Добрев друга реформа, довела до растеж, е преструктурирането на оперативна програма „Конкурентоспособност“ през май 2012 г. Оттогава досега са сключени 492 договора с малки и средни предприятия. Стойността на безвъзмездната помощ по тези договори е 700 млн. лв. Като се прибавят и инвестираните от самите фирми средства, това са допълнително 1 млрд. лв. за българската икономика за тези шест месеца, както и новоразкрити работни места. От май до края на ноември са разплатени повече средства към българските фирми от колкото за периода 2007 г. до април 2012 г. През октомври и ноември стигнахме месечни разплащания от 40 млн. лв, посочи  Добрев. Той припомни и за стартиралата програма „Енергийна ефективност и зелена икономика“ с ресурс от 300 млн. евро. До средата на следващата година тези средства ще бъдат контрактувани, каза още той.

По думите на министър Добрев третата успешна реформа е преместването на ресор „Туризъм“ в град Пловдив, което е доказателство за целенасочената политика на държавата. 90% от туристите у нас са концентрирани по Черноморието и зимните курорти, заяви Делян Добрев и посочи, че потенциалът на страната ни е в културно-историческия, СПА и селския туризъм. Според него има предпоставки да привлечем повече туристи от дестинации като Япония и Китай, които са пазар от 150 млн. души.

През следващата година благодарение на оперативна програма „Конкурентоспособност“ в българските малки и средни предприятия ще бъдат инвестирани минимум 1.5 млрд. лв., каза министър Добрев. Според него икономически ръст през следващата година ще се постигне и чрез привличането на повече инвестиции. Той припомни, че миналата седмица бяха приети промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Създали сме предпоставки за следващата година преките чуждестранни инвестиции да бъдат около 3 млрд. евро. и това е нашата цел, каза още той.

Като други възможности за постигане на икономически растеж министър Добрев посочи стимулирането на потреблението, подкрепа на българските фирми да изнасят за страни като Китай, Индия и Турция, както и насърчаването на иновациите.

През следващия програмен период средствата по оперативната програма ще са насочени към секторите, които носят растеж, стана ясно още от думите на министъра пред представителите на бизнеса. Ще се борим за повече средства за иновации, подобряване на енергийната ефективност и подкрепа на предприятията, които превръщат суровините в продукти с висока добавена стойност, подчерта Добрев.
Според него реформи трябва да бъдат направени в още две сфери - в държавните структури, които подкрепят експорта на българските предприятия, както и ясно дефиниране на структура, която да се занимава с иновациите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    0 0 Отговор
    Чи то при вас ни растеж ни реформи.