Last news in Fakti

8 Януари, 2015 14:57 1 574 0

Депозити за 3,25 млрд. лв. от КТБ изплатил ФГВБ

  • ктб-
  • влогове-
  • радослав миленков-
  • владислав горанов
Депозити за 3,25 млрд. лв. от КТБ изплатил ФГВБ - 1
Снимка: БТА

3,25 млрд. лв. е разплатил Фондът за гарантиране на влоговете в банките на вложителите във фалиралата КТБ, чиито влогове са до 100 хил. евро. Това заяви председателят на ведомството Радослав Миленков по време на брифинг във Министерството на финансите. Домакин беше финансовият министър Владислав Горанов и представители на 9-те банки, през които бе извършено разплащането на гарантираните депозити.

До този момент само 2% от сумата е изтеглена в брой (около 65 млн. лв.). Той допълни, че към момента делът на разплатените влогове е 90% от всички и това е станало за 20 работни дни. 91 хил. души са се разпоредили със своите вложение, допълни Миленков.

През първите три дни са били изплатени близо 55% от всички депозити, а за последните три малко под 2%, т.е. темпото е намаляващо, което означава че ситуацията вече се е нормализирала.

По отношение на делото във Върховния административен съд за лиценза на КТБ Горанов заяви, че правителството е получило уверение, че той ще бъде осъществен с приоритет, което да позволи отварянето на фактическата несъстоятелност на банката.

На журналистически въпрос Горанов отговори, че в момента спекулациите за фалит на следваща българска банка са точно такива и не почиват на никаква финансова логика. Такива слухове обслужват единствено тези, които ги разпространяват, допълни финансовият министър.

Фондът за гарантиране на влоговете подготвял две линии за своето финансиране през настоящата година. Първата включва излизане на финансовите пазари и осигуряване на средства, с които да се върнат парите, които фондът получи от държавата (около 2 млрд. лв.), за да може да се започне разплащането към депозантите в КТБ. За тази емисия фондът ще получи държавни гаранции, заяви финансовият министър Горанов, като е възможно той да успее да намери ликвидност и без такива.

Друга посока за финансиране на Фонда ще бъде осигуряване на кредитни линии от различни финансови институции, с които да се гарантира наличност при евентуален бъдещ фалит.

В отговор на журналистически въпроси Министър Горанов коментира, че „странните практики, които са се развивали в банката с отнет лиценз, са изолиран случай и не могат да се приписват върху банковата ни система. Това, че са допуснати да се случат, поставя под въпрос имунитета на банковата система и на държавата да идентифицира и да решава подобни казуси“.

Финансовият министър беше категоричен, че „уроците са прочетени“ и заяви, че в тясно сътрудничество с НС ще се направят необходимите промени, така че слабостите, които са забелязани в Закона за банковата несъстоятелност и в Закона за БНБ, да бъдат премахнати. По отношение на търговските сделки, които се извършват в момента министърът коментира, че разчита на Върховния административен съд максимално бързо да реши казуса. „Имам уверението, че в кратки срокове, а не в предварително заявените, ще имаме решение по жалбите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ и ще влезем в класическата несъстоятелност – така, както тя е разписана в Закона за банковата несъстоятелност с назначаването на синдиците, защото те са органите, които могат да контролират извършването на сделки, които нарушават масата на несъстоятелността и привилегироват едни кредитори пред други. А това е нещо, което Законът не допуска“ – заяви още Горанов.

Министърът припомни, че е ангажиран целият държавен ресурс – и на органите по приходите, и на прокуратурата, за да не се допусне увреждане на масата на несъстоятелността на КТБ и късането на връзката между кредитите и придобитите с тях активи. „Ако ВАС реши, че неправилно е отнет лицензът на КТБ, влизаме в хипотеза, че ФГВБ е най-големият кредитор на банката“ – отговори министър Горанов на журналистически въпрос.

Председателят на УС на Асоциацията на банките в България Левон Харпацумян заяви на брифинга, че „през изминалия месец банките работихме в много добър технически синхрон с правителството и с ФГВБ. Българската банкова система е една добре организирана индустрия и доказа, че може да се справи и с такива задачи“. Харпацумян допълни, че „за 2015 г. банките ще се стремим да подпомогнем за един по-добър ръст в икономиката и да си заемем позициите, които имаме като финансови посредници, подпомагайки икономическата и социална среда в която живеем“.

Министърът на финансите допълни темата на брифинга с информация за протичащия в момента дебат за пенсионната реформа. Той изрази пред журналистите уверението си, че „този дебат е много полезен и ще придобие завършен вид до 31 март тази година, когато ще имаме дългосрочен и завършен пакет от решения, който да бъде припознат от всички политически сили“. Това ще гарантира дългосрочност на решенията и няма да е необходимо в началото на всеки нов мандат да се повдигат въпросите за пенсионния модел, за осигурителния стаж, за максималния и минималния осигурителен доход и за размера на пенсиите. „Защото от днешният дебат ще се родят решения, чиито параметри ще бъдат определени и ще намерят място в пенсионната система“ – категоричен е Владислав Горанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА