Last news in Fakti

16 Януари, 2015 12:21 2 032 0

Две гръцки банки искат ликвидна подкрепа за 5 млрд. евро

  • евро-
  • ецб-
  • гърция-
  • банки-
  • ela

Новината допълнително изнерви инвеститорите в навечерието на предсрочните избори през януари. Атинската борса отчете по обяд спад от 2,87%

Две гръцки банки са поискали от Централната банка на страната ликвидна подкрепа, съобщава в. „Катимерини“. Искането е отправено в четвъртък. Според в. „Катимерини“ банките са поискали ликвидна подкрепа за 5 млрд. евро. В. „Нафтемборики“ дори прогнозира, че подобни искания могат да бъдат отправени и от други гръцки банки.

Новината допълнително изнерви инвеститорите в навечерието на предсрочните избори през януари. Атинската борса отчете по обяд спад от 2,87%.

През последните седмици гръцките банки са изправени пред предизвикателството да се справят с отлива на влогове, така и под натиска на правителството да купуват облигации.

В. „Вима“ отбелязва, че местните банки се обръщат към централната банка в краен случай, когато изпитват нуждата от свеж капитал, който не могат да го вземат от Европейската централна банка. Получаването на ликвидна подкрепа от Централната банка на Гърция струва скъпо на банкерите, защото се отпуска при лихва от 1,55% срещу 0,05% от ЕЦБ.

Гръцката централна банка отказа да потвърди тази информация. В момента не се съобщават имената на конкретните банки, така и размера на необходимата спешна парична ликвидност.

През ноември 2014-а година заемите на банковата система на страната се повишиха с 2,3% на месечна база до 44,9 млрд. евро. Засилващото се изтичане на депозитни средства, което е факт след новината за провеждане на предсрочни избори в Гърция на 25 януари, доведе до влошаване на ликвидните условия в гръцката банкова система.

През декември отливът възлиза на 3 млрд. евро. Тази тревожна тенденция продължава и през януари. Обезценяването на еврото спрямо швейцарския франк също влошават ситуацията в банковата система на Гърция, отбелязват валутни анализатори.

Според тях не трябва да се забравя, че правителството пусна през ноември облигации за 2,75 млрд. евро, през декември последва нова емисия от 3,25 млрд. евро и се очаква нова порция от облигации през януари за 2,7 млрд.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА