16 Януари, 2015 08:49 1 213 0

Лек спад при цените на автобусните билети

  • автобус-
  • цени-
  • превозвачи

Минимално намаление на цените на транспортните услуги отчитат превозвачите, въпреки че горивата поевтиняват значително. Причина за това е, че горивата са само част от всички разходи на превозвачите, които влизат в крайната цена за клиента.

При автобусните превози по вътрешните и международни линии цените на билетите са започнали да падат още в средата на миналата година, обясни пред БНР Ивайло Константинов от Асоциацията на автобусните превозвачи. Само за последния месец цените са с около 7-8 процента надолу, но заплатите на персонала и амортизационните разходи пречат на по-голямо поевтиняване:

Ако има намаляване на цената пропорционално на намаляването на цената на горивото това означава, че по пътищата в България ще пътуват също толкова качествени превозни средства, колкото и в момента. Средната възраст на автобусния парк в България е най-високата в Европа и равна на държавите от Африка.

Доставките също са поевтинели, смята Ангел Попов, който се занимава с товарни превози:

Мога да кажа много приблизително, че около седем до десет процента, но това не е за всички релации. Всяка релация си има своите изисквания и своите цени на пътни такси.

Това намаление обаче почти не се усеща в крайната цена на стоките, когато стигнат до потребителя. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА