Last news in Fakti

16 Януари, 2015 19:14 3 638 9

Горанов: България ще започне преговори за влизане в еврозоната

  • горанов-
  • горанов-
  • еврозона

До 2018 г. страната ни може да е в чакалнята на монетарния съюз- ERM II

Правителството на България ще започне разговори с правителствата на страните от еврозоната за започване на предприсъединителните процеси за влизане в монетарния съюз. Това е заявил финансовият министър Владислав Горанов в литовската столица Вилнюс, съобщава Bgonair.

Горанов е Литва по повод присъединяването на страната в еврозоната. От полунощ на 15 януари в цените в страната ще са само в евро.

„Налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото", казва Горанов. Той обаче не конкретизира кога ще стане факт влизането в т.нар. „чакалня” на еврозоната ERM II, която предшества окончателното приемане на еврото. По думите му обаче това е напълно възможно да се случи до края на мандата на второто правителство на Борисов или до 2018 година.

От държавите- членки на еврозоната България ще поиска пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да бъдат предприети.

„Няма предварителни условия за влизане в ERM II. Съответният кандидат трябва да отговаря на изискванията на страните в еврозоната за структурни реформи и стабилност“, коментира финансовият министър.

В този смисъл по думите му е особено важно страната ни да получи политически ангажимент какво очакват от България членовете на еврозоната.

Финансовият министър е категоричен, че смяната на лева с еврото ще има положителен икономически ефект върху страната. По думите му финансовият ресурс, който може да заема България, ще е по-евтин. Освен това, ще отпадне пресмятането на валутния риск, а това ще доведе и до увеличение на чуждестранните инвестиции.

Според министъра на финансите има механизми за контролиране на цените, така че да не се допусне покачването им заради смяната на валутата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    1 1 Отговор
    Ами да ни е честито!
    Прилича на опит да се спаси умираща валута, налагана със сила.
    Опитът да се обединят толкова различни държави под една валута не е успешен и не е възможно да бъде.
    Изглежда че ще трябва да изстрадаме и това.
  • 2 вещица

    3 1 Отговор
    Надявам се, еврото никога да не стъпи на българска земя. "Имало механизми за контролиране на цените" - врели-некипели! Колкото познати чужденци имам - всички са единодушни за едно - настанили се еврото - животът ПОСКЪПВА
  • 3 onq s konq

    0 3 Отговор
    Эадай си въпроса эащо българите ходят да живеят и бачкат точно в страни във които "се е настанило еврото и животът е поскъпнал".Да си чула някой да се насочи към Русия,Китай,Индия и Сев.Корея където еврото няма иэгледи да се "настани"?!...Аман )))

    Коментиран от #4

  • 4 Економист

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Не знам кой е прост-Кочияша,Witch e права!Тогава ше ни се разкаже играта.Пример:хляба ще стане от 1 лв.=1 евро, а заплата от 800 лв= 400 евро.Това се случи в цяла Европа ще стане и при нас!Който има някакъв бизнес мигновено ще преобърне цените си от Левове в Евро,почти едно към едно от АЛЧНОСТ-древна,могъща човешка слабост!Това ще засегне най-вече храната ,ние и сега не сме прокопсали,а тогава домакинствата ще плащат двойно!
  • 5 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор
    след влизане на еврото ще паднат лихвите и ще се подсили финансовата дисциплина.възможно е някъде да опитат да вдигат цените на принципа лев =евро,но цените се определят от търсенето и предлагането.след въвеждането на еврото ще се вдигне и кредитния реитинг на държавата ,което ще повлияе и на инвестициите положително!
  • 6 Рентиер

    0 0 Отговор
    Всичките наеми и депозити от наемателите ми са в евро! Преди това бяха в долари. В левове плащам само на онези профани от агенциите за недвижими имоти.
  • 7 петър

    0 0 Отговор
    НАИСТИНА ЩЕ ИМА ПРОМЯНА ТЯ Е 4Е ЩЕ ОБЕДНЕЕМ ПОВЕ4Е. ДРАЖ ТЕСЕ АКО ВЛЕЗЕ ЕВРОТО И УНАС ОБЕДЕН САМ 4Е ЩЕ ИМА ПОВЕ4Е ПРЕСТЪПЛЕНИЯ..;)
  • 8 кмета

    0 0 Отговор
    Да но немците сами си съборят евро ,както и става ,че да не го съборим ние в тепетата има да произвеждат с тонове евро
  • 9 hhui

    0 0 Отговор
    ТЯ ЕВРОЗОНАТА СЕ РАЗПАДА , ТОЯ ЩЕ ВЛИЗА В НЕЯ!