Last news in Fakti

20 Януари, 2015 08:47, обновена 20 Януари, 2015 10:31 8 838 19

Смяната на лева с евро няма да повиши цените

  • евро-
  • долар-
  • емил хърсев-
  • ктб-
  • фалит-
  • цени

Ако България беше в еврозоната КТБ нямаше да фалира, а щеше да бъде рефинансирана

Бъдещата неизбежна смяна на българския лев с единната валута евро няма да повиши цените на стоките и услугите у нас. Това категорично обявиха в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 и NEWS7 финансистите Емил Хърсев и Кольо Парамов и заместник-главният редактор на в. "Банкеръ" Петър Илиев.

"Час по-скоро се налага да влезем в еврозоната и да започнем коренно различна парична политика. Засега само Гърция използва успешно влизането си. Ние досега не получавахме нищо. Дефлацията ни вкара в друг тунел. И всичко е в уникалния кръг на недоимъка, който ни принуждава да чукаме на врата на еврозоната", обясни Парамов.

Според Петър Илиев нереформираната пенсионна система е една от причините да не ни приемат в еврозоната. А за Емил Хърсев всичко е въпрос на европейска политика.

"Животът няма да поскъпне. Има злоупотреба с тази тема. Никой не може да прогнозира как ще изглежда пазара", добави Кольо Парамов. "Пазарът ще се саморегулира. Във всички държави, в които националната валута беше сменена с евро се наблюдаваше този процес - търговците се опитаха да закръглят цените, но когато никой не купуваше, след това се върнаха на старите нива", даде пример Емил Хърсев.

И тримата експерти са категорични и в нещо друго - ако бяхме в еврозоната КТБ нямаше да фалира, а щеше да бъде рефинансирана от централната банка. Нещо, което БНБ отказа да направи.

Относно предложението за повишаване на вноската за пенсия с 0,5 процентни пункта Емил Хърсев коментира, че е нормално бизнесът да се противопоставя на повишаването на разходите на труд. "Ние сме 5 години в депресия, без изглед за скорошно подобрение", поясни Хърсев.

Петър Илиев показа статистически данни, които показват, че трансферите от републиканския бюджет към осигурителната система са нараснали от 3,27 млрд. лв. през 2009 г. до 5,05 млрд. за 2015 г. "Това не може да продължава така, защото това са неефективни разходи", смята Илиев.

"Решението да се кроссубсидира осигурителната система е много порочно. Осигурителната система трябва да се самоиздържа", твърдо убеден е Хърсев.

Според експертите е твърде вероятно да има великденски добавки към пенсиите, защото те не струват много пари, а предизвикват положителен ефект за политиците.

По-добре е за България все още да не влиза в еврозоната. Членството ще има конкретна цена и тя ще бъде много висока за страната ни. Това каза в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът от Института за пазарна икономика Десислава Николова.

Тя уточни, че страната ни ще трябва да плати около 300 млн. евро вноска за участието ни в спасителните механизми на Европа. Има и други големи разходи, които могат да бъдат непосилни за нашата икономика, каза още Николова.

„В момента, в който ние са присъединим хипотетично към еврозоната, ние ще трябва да платим своята капиталова вноска в т. нар. Европейски механизъм за стабилност. Тази вноска в първите няколко години ще бъде равна на 0.8% от БВП на страната или около 300 млн. евро“, уточни Николова. Според нея ще има ползи за България от това членство в еврозоната, но те ще бъдат неизмеримо малки в сравнение с големите разходи за страната ни. Ползите от членството са най-вече по линия на т. нар. „транзакционни разходи“ при смяната на валута, при преминаването от лева към евро, каза още Николова. Тя допълни, че българската икономика може да поеме подобна капиталова вноска към Европейския механизъм за стабилност. Освен този разход обаче България трябва да плати и държавна гаранция в размер на над 2 млр. евро, което би било непосилно за нашия бюджет, категорична е Десислава Николова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    7 1 Отговор
    Да няма само дето от 1 лев ще стане 1 евро-няма никаква разлика.А германците ревяха,когато минаха от марка-евро.Ние направо ще загинеме.Не ги слушайте тея продажни-те са си вързали гащите

    Коментиран от #15

  • 2 Гост

    4 1 Отговор
    Наистина са глупости! Който е живял в някоя от страните по времето, когато са преминавали към еврото може да потвърди, че няма как да не поскъпне живота. Германците правиха шествия- погребение за марката.
  • 3 stenly

    3 1 Отговор
    ЕВТИН ПОПУЛИЗЪМ, естествено че ще ни се отрази в негативна насока.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Румен Янев

    2 1 Отговор
    Не ми се мисли за възрастните хора които дори в момента се плашат от 50 лева на цяло да не са фалшиви...Е тогава какво чудо ще е просто не знам...
  • 6 Дошo

    2 2 Отговор
    Абе то и да не се повишат цените като сменят 1евро за 4-5лв(така се говореше по едно време) ще стане грозна работа
  • 7 милиционера

    4 1 Отговор
    Тоя, който го казва това е един от тези, които фалирват банки в България и източват парите на държавата!!!!!!!

    Събудете се хора, тия, докато не ни уморят няма да ни оставят на мира. Ще ни вземат и живота!
    Без гражданска война тази държава няма да се оправи, дано приемането на еврото доведе до това! Дано!

    "През 2011 г. състав на Софийски районен съд оправдава Румен Касабов член на Съвета на директорите и изпълнителен директор за времето от април 1992 г. до октомври 1995 г. на БСИ „Минералбанк” АД. Тогава са оправдани и останалите шестима подсъдими – Владимир Ташков, Кирил Николов, Асен Запрянов, Емил Хърсев, Живко Стоименов и Петко Праматаров – обвинени от прокуратурата, че с различни комбинации помежду им е предизвикан фалита на банката,. Те са обвинени в длъжностно престъпление, което предвижда от 3 до 10 години затвор. Като членове на Съвета на директорите седмината са посочени от обвинението като отговорни за източването на над 3 млрд. стари лева.

    В началото на 2001 г. „Росексимбанк” купува „Минералбанк” за 1 лев и поема задълженията й в размер на 20,5 млн. лв.

    Агентите – кредитни милионери към „Минералбанк” са третите, обявени от комисията по досиетата. Неотдавна тя обяви сътрудниците сред длъжниците към „Тексим Банк” и „”Балканбанк”."

  • 8 onq s konq

    0 1 Отговор
    Ало,милиционерааа...:)С тая гражданска война пак "милиционеро-социалиэъм " ли искаш да правиш?Нали го имахте 45г. и го отървахте на 10.ноември?И эа какво "оправяне" на България бленуваш,след като отдавна който трябва се е оправил ?Циганите ли очакваш да се оправят?Или тия които цял живот са били като Щурчо-"пей сърце,квото иэчукам-иэпуквам" и сега са на една гола пенсия?
  • 9 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Ама той бащицата наш- БО БО кой какво прави все си е в щатите...Та в този ред на мисли защо да си сменяме левчето с евро като може и с долар ??? И без това оня дето беше тук преди няколко дни се изказа че много си ни харесва и ще инвестира човека ....Ще инвестира толкова здраво докато България не изчезне от картата !!!
  • 10 Неутрален

    0 0 Отговор
    ”В днешната ситуация вече не отговаряме на никакви критерии за влизане в Еврозоната и ще минем през така нар. специален механизъм на чакалнята. Според него националната валута (за нас левът) се отвързва от фиксирания й курс и остава на свободни котировки - докъдето стигнат... След половин година или повече време курсът според постигнатите параметри се задържа в така нар. валутна змия +- 10% (плюс, минус) и най-накрая се приема еврото." Григор Лилов
  • 11 ааз

    2 0 Отговор
    Един хляб ще стане 1 евро, а заплатите от 400 лв -200 евро. За кого ще е от "полза"?

  • 12 Видял го в други държави

    0 0 Отговор
    Аз на очите ли си да вярвам или на лъжите на политиците???!!!
  • 13 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    Айде бе...!!!
  • 14 Тричко

    0 0 Отговор
    Много ми е интересно, как търговците като закръглят цените на стоките от първа необходимост, ние потребителите ще се откажем и няма да купуваме, за да може цените да паднат
  • 15 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз":

    1 лев за някои ще си остане 1 евро,но за обикновения човек ще е трагедия
  • 16 петър

    0 0 Отговор
    Напълно си прав брад ле. ако влезе еврото започва по голям глад и война... аз по принцип ходя много често в гърция и така реват и се оплакват че си казах нйе един ден ще ревем е дано да нестане така никога да не влезе еврото унас...
  • 17 zakos

    0 0 Отговор
    ако минем на евро това ще е краят ни ,нз кое колко ще струва но туризма ще залезне а с него и огромния поток от данаци които носи на държавата защото ние освен от данаци....икономика нямаме като цяло ,стотици хиляди работни места които отваря летният и зимният туризъм ще изчезнат .
  • 18 гост

    0 0 Отговор
    Тези икономисти като не знаят аз да им кажа, тогава когато Германия мина от дойче марка в евро , немците се озъбиха от скока в цените, защото всичко стана в рамките на някакви месеци двойно, т.е. от една марка...1 евро. Ама постепенно актуализираха и заплатите им защото там имат работещи синдикати. Мислете му на нас какво ще ни се случи: млякото литъра от 2 лева ще стане на 1,60 евро, хляба от 1,20лв ще стане 0,90 евро. Битовите сметки за ток, парно, вода директно дабъл....Най-добре да наравим нов валутен борд с швейцарския франк.
  • 19 Pepe

    0 0 Отговор
    Цените са достатъчно високи на хранителни продукти ,а на имотите са обявени в евро отдавна.Работете си спокойно .Момент заравих ,просто Работете 😊😊😊😊😊😊😊