Last news in Fakti

20 Януари, 2015 18:17 1 131 0

Горанов: естествено е да започнат разговори за еврозоната

  • горанов-
  • финанси-
  • еврозона
Горанов: естествено е да започнат разговори за еврозоната - 1
Снимка: М. Богданова ©

Обсъждат се законодателни промени, чиято цел е да се осигури по-добър контрол над банковата система, каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на 9-та среща на правителството с бизнеса. Целта е в подобни ситуации като тази с КТБ отговорността да не пада върху един човек. Банковата система издържа на ситуацията около проблематичната банка. „Финансовата система е стабилна. Единият от факторите, който го определя, е че едва 2% от средствата изплатени от гарантираните влогове са напуснали в брой банковата система. Останалите са преразпределени в други банки”, обясни Горанов.

Друга положителна тенденция, която се очертава е, че пазарите възвръщат доверието си в държавата. Едно от доказателствата за това е, че на 19 януари правителството успя да се финансира на 0.16% лихва за 6-месечни държавни ценни книжа. „Доходност близка до 0%, което означава, че финансовата система на държавата работи. Това, което трябва да си подреди държавата, са надзорните функции, така че да има имунитет срещу опити за недобросъвестни действия при управлението на парите на хората”, каза Горанов

Важен момент, който засегна финансовият министър пред бизнеса, е дебатът за данъчната тежест. Според него не трябва да се бърза с нейната промяна. „Дебатът за размера на държавата през бюджетното преразпределение беше воден многократно. Не смятам, че сега е момента да бързаме с промяна, на който и да било показател на прякото изземване, та било то и осигурителната тежест. Бюджетът на солидарният пенсионен фонд има недостиг. Той е програмиран недостиг и философски решен, а именно че част от пенсиите ще се плащат от данъци, за да се гони ниска цена на труда през прякото облагане. Този дефицит може лесно да се занули с удвояване на вноските. Някой от вас (бизнесът) може ли да го понесе? Може би единици. Последните 10 години направихме цялата данъчна политика заложник на икономическата политика и създадохме сегашния модел”, допълни Горанов. Ако са налични структурни причини за неговото преразглеждане, то те е трябвало да се случат по време на световната криза, тъй като в момента няма преки поводи за бързата промяна на модела.

Засегнат беше и въпросът относно присъединяването на България към еврозоната. „Най-естествено е да започнем разговора и за еврозоната. Мястото на България е там. Ние отдавна сме там чрез фиксирания курс на лева към еврото, но въпрос на стратегически приоритет е да влезем в еврозоната”, каза министър Горанов през бизнесмените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА