Last news in Fakti

4 Февруари, 2015 08:12 1 455 1

Делят НЕК на 4 фирми, още се чудят за дълговете

  • нек-
  • пенсии-
  • болници-
  • училища

Преглед на печата

Делят НЕК на 4 фирми, още се чудят за дълговете, съобщава в. "Труд"
НЕК да се раздели на четири части и огромните дългове на държавната компания да бъдат прехвърлени на едно от новите дружества, което впоследствие да бъде закрито. Такава схема за частичен фалит на НЕК и разтоварването й от задълженията за близо 4 млрд. лв. към момента обмислят управляващите, научи „Труд“ от източници от управляващото мнозинство.
При такъв сценарий не е ясно дали и каква част от парите, които компанията дължи, ще бъдат върнати.
Схемата е НЕК да бъде разделена на три печеливши дружества и едно губещо. Мотивът за промяната ще е освобождаването на пазара на ток догодина. Трите печеливши дружества ще бъдат за управление на големите ВЕЦ-ове, за износ на електроенергия от България и за продажба на ток в страната. Губещото дружество ще бъде обществен доставчик, каквато роля в момента изпълнява НЕК.

Държавата спира да плаща на циганки с метли, ще дава за лелки в детски градини, пише в. "24 часа"
Държавата вече няма да финансира програми за заетост на общините за комунални дейности - метене, плевене на градинки, садене на цветя и пр., по които бяха наемани основно хора от циганското малцинство без никакво образование и опит. Това предвижда приетият от правителството национален план за заетост през тази година.
През 2015-а единствено ще бъдат довършени вече започнати проекти, по които има наети хора, съобщи шефката на дирекция “Пазар на труда и трудова мобилност” в социалното министерство Елка Димитрова.

Частните фондове искат промяна във формулата за пенсиите, акцентира в. "Сега"
Частните пенсионни фондове са предложили да се намали размерът на втората пенсия, която те трябва да плащат на българите, родени след 1959 г. "Дружествата предложиха промяна във формулата за изчисляване на пенсията, която да намали тежестта на вноската за втората пенсия. Формулата е от 2002 г., но в момента дружествата смятат, че тя не работи, и искат коефициентът на допълване, който се очаква от пенсионните фондове, вече да не е 28%, а 17%", съобщи финансовият министър Владислав Горанов.
Според сегашната формула пенсията, която НОИ ще отпуска на родените след 1959 г., трябва да е с 28% по-ниска от пълния й размер, тъй като 5% от осигурителната вноска отива в универсален пенсионен фонд. Затова втората пенсия от капиталовия стълб трябва да компенсира тези 28% редукция от НОИ. Пенсионните дружества обаче смятат, че участието им трябва да падне до 17% от общия размер на пенсиите. Според финансовия министър мотивът им е, че "тогава вероятно сметката ще излезе, защото те виждат, че при минимална положителна реална доходност ефектът на заместване - 28%, има риск да е по-малко".

Училищата с етичен кодекс, надява се в. "Стандарт"
Няколко поредни министерски екипа се лутаха в търсенето на мерки, с които да върнат дисциплината в клас. Все повече български учители се оплакват, че губят по-голямата част от учебните часове за въвеждане на ред и по-малко - за преподаване. По времето на предишния екип на МОН се проведе дори анкета сред учители и родители за това какви мерки са необходими, за да се вкарат нещата в българското училище в ред. Повечето от участниците бяха за строги санкции, а някои, дали на сериозно или на шега, бяха написали "бой". Новият училищен закон обаче обръща коренно парадигмата, в която е поставено поведението на учениците. Той залага на т. нар. позитивна дисциплина, при която целта е първо да се опитаме да извлечем най-доброто от детето, а едва след това да наказваме.
Учениците ще разберат, че има правила, ако си ги напишат сами. Една от идеите на новия закон е всяко школо да има етичен кодекс, който се приема както от ученици, така и от учители, родители и настоятелство. В него могат да бъдат записани както правата и задълженията на деца и преподаватели, така и препоръки какво не бива да правиш например в нета.

Бум на нови болници, регистрира в. "Капитал Daily"
След като през октомври 2014 г. стана ясно, че през тази година здравната каса няма да сключва никакви нови договори с болници, за да не излиза извън рамките на бюджета си, в здравното министерство е завалял дъжд от заявления за откриване на нови клиники и отделения. Това става ясно от писмен отговор на Министерството на здравеопазването до народния представител д-р Емил Райнов от БСП, който е и заместник-председател на парламентарната здравна комисия.
От 1 ноември до 30 декември са подадени общо 33 искания за нови болници и отделения, като 20 от тях са получили разрешения, а останалите са в процедура на изчакване (виж таблицата), става ясно от отговора. По-голямата част от получилите разрешения клиники са частни. За сметка на това половината от държавните и една от общинските болници все още са в процедура, но пък някои от тях са подали документи в последните работни дни. За разлика от друг път администрацията е била изключително експедитивна - разрешителните за нови клиники и нови болници са били издавани до последния момент – 30 декември, като има и рекордьори с документи, разгледани за един ден.
Според поясненията, които "Капитал" получи от Министерството на здравеопазването, излиза, че лечебните заведения, подали документи в последния момент, само през декември са общо 36. От тях 6 са новооткрити, а останалите 30 искат регистрация на нови дейности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Човешкия живот значеше нещо при социализма. Сега човешкия живот са ПАРИ. Закриват държавните болници за да могат новобогаташите да си направят частни. Това е ДЕМОКРАЦИЯТА. Капитализма излезе по силен и лукав от социализма.