Last news in Fakti

10 Февруари, 2015 10:33, обновена 11 Февруари, 2015 18:57 9 550 21

Петролът можел да падне до $20 за барел

  • петрол-
  • нефт-
  • брент

Наближава краят на спада в цената на петрола. Очаква се ръст, който обаче няма да е толкова сериозен, колкото в предишни години, прогнозират от МАЕ

Citibank понижи своите прогнози за цената на черното злато за 2015 г. В анализ на финансовата институция, разпространен до нейните клиенти се посочва, че петролният пазар може да достигне дъното още в началото на второто тримесечие.

Прогнозата на Citibank предвижда, че

цената на лекия американски петрол може да падне значително под $40

за барел дори да се задържи до $20 за барел, съобщава Ройтерс. Банката също така намалява прогнозата си за средната цена на сорта Брент за 2015 г. от $63 на $54 за барел, а за 2016 г. – от $69 до $68 за барел.

За американския лек суров петрол прогнозата за 2015 г. е намалерна от $55 до 46$ за барел, а за 2016 г. – от $62 до $61 за барел. Анализатори от Citibank също така очакват доставките на черно злато от страните, не влизащи в ОПЕК, ще се свият до 200 000 барела дневно към 2016 г. Това ще отрази и тенденцията на свиване на добива на шистов петрол и газ в САЩ. В понеделник ОПЕК публикува доклад, в който съществено повиши прогнозата си за търсенето на петрол. Организацията очаква, че търсенето на петрол ще е 29,2 млн. барела повече дневно до 400 000 барела, което е повече от прогнозата за януари. Това се дължи на намалените доставки на производителите извън картела.

Наближава краят на спада в цената на петрола.

Очаква се ръст, който обаче няма да е толкова сериозен, колкото в предишни години, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Средното увеличение на търсенето в световен мащаб ще от 1,2% годишно, твърдят експерти. Това е по-слабо в сравнение с периода преди кризата от 2001-та до 2007 г., когато ръстът е бил 1,9%.

Според анализа на организацията, цените на петрола ще "ударят дъното" в средата на тази година, през 2016 г. отново ще започнат да се повишават, а през 2017 г. ще направят нефтения отрасъл отново привлекателен за инвеститорите.

През 2016 г. средната цена ще е $60 за барел.

Спирачка на покачването ще бъдат замразените мощности за шистов петрол в САЩ.

Експертите от Международната агенция по енергетика подчертават, че в момента добивът на шистов газ оказва натиск на пазара към понижаване на цените.

Саудитска Арабия също се включи в спекулациите за черното злато, увеличавайки цената на петрола за САЩ и Европа, но намалява тези за Азия, съобщи Блумбърг.

Барелът за страните от северозападна Европа ще поскъпне с $0, 7 през следващия месец, а за САЩ - с $0, 15. Суровият петрол от сорта Arab Light ще се продава на азиатските пазари с $0, 9 по-евтино. Така цената на този вид петрол достига най-ниското си ниво за последните 14 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    1 0 Отговор
    За да направят мръсно на Русия скоро ще го подаряват,питам се като е бил толкова ефтин защо са рекетирали човечеството.

    Коментиран от #2

  • 2 бай

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    А аз се питам, като Тесла е дал начин за безплатна енергия, защо още има атомни централи и ни взимат пари за ток...
  • 3 ми от село си

    3 0 Отговор
    И като продължава да пада цената на петрола, цената на горивата у нас започнаха да се вдигат от няколко дни насам!?!
  • 4 нов

    0 0 Отговор
    ot lakomija
  • 5 Сашо Панса

    2 0 Отговор
    Ако цената на един барел стане 1 -ДОЛАР др. ЗЛАТЕВ ще го продаде 101 тъи 4е в Бугарско това е без зна4ение това е предимство АПАШИЕ ЦАРУВАТ И ЩУРМУВАТ БЕЗМИЛОСТНО и ЖЕСТОКО
  • 6 дедо Либен

    2 0 Отговор
    Помня аз... че той много, много години си беше 5 щ.долара. Тогава карах Москвето с бензин от 36 ст.
    После дойде първата криза. През 1973г. арабските страни членки на OПEК спряха износа на петрол за САЩ заради войната в Близкия изток, заради подкрепата, която САЩ, Европа и Япония оказаха на Израел в тази война.
    Ефектът е беше мигновен – цената на петрола скочи 4 пъти, а бензина поскъпна с 40%. У нас бензина стана 50 ст. а на световните борси 20 щ.д. Опашките пред бензиностанциите станаха стандартна гледка.
    През 1979г. удари втора криза, предизвикана от вземането на властта от Аятолах Хомейни в Иран след Иранската революция и изгонването на иранския шах. За втори път в рамките на шест години цената на суровия петрол скочи няколко пъти, връщайки гледката с опашките коли отново в действителността.
    А, защо саудитците са толкова богати?
    Извличането на нефт от недрата е сложен процес, но е добре разработена наука и технологично е много добре отъпкан път. Запитвали ли сте се някога колко точно струва на най-голямата компания в Саудитска Арабия – Saudi Aramco добиването на един барел петрол? Списание Форбс дава отговора на сайта си -Aramco може да утоли своята гигантска жажда за растеж без проблем – няма по-лесна задача от това за най-печелившата компания в света… Миналата година министъра на петрола Али Ал-Найми заяви, че средната цена за добив на един барел суров петрол в Саудитска Арабия струва 2$. На световните пазари, не много отдавна той бе надскочил 150$. Това е то - да си се родил върху пясъци, плуващи върху петрол..
  • 7 onq s konq

    1 3 Отговор
    Добре е да си спомниш,че бенэина който си купувал е бил 78 октана,а эаплатата ти-80-90лв!

    Коментиран от #8

  • 8 999

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Да те е...а в математика.1. 1973г заплатата на електротехник в такситата гараж „Изида„ беше 240 лева на 8 часов 5 дневен работен ден.2.Ходехме на почивка 14 дни на Созопол с кола Фиат 125 и за гориво давахме 26-28 лева. 3. Имаше вкусни дини,праскови,грозде и други неща които сега не сме и сънували.Прясна черноморска риба и щастливи хора които всички бяха приятели.Нямаше дънки,уиски,наркотици и лъскави дрънкулки но имаше незабравими спомени.

    Коментиран от #9, #11, #13

  • 9 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "999":

    БЕШЕ СУПЕР БЯХ ДЕТЕ НО СИ СПОМНЯМ
    ТОВА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ
  • 10 Красо Зелето

    1 0 Отговор
    Не искам пари, а на бирата и бензина старите цени
  • 11 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "999":

    КОЛКО Е ЛОШО В ТЕЗИ ВРЕМЕНА ДА СЕ СЕЩАМЕ ЗА ЗЛАТНИТЕ ГОДИНИ
    НА БЪЛГАРИЯ
    ПРЕЗ 1985 СМЕ БИЛИ БЛИЗО 9 МИЛИОНА А СЕГА СМЕ 7 И ТО КАКВИ

    Коментиран от #12

  • 12 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Vasik Atanasova":

    Да а още по-тъжното е че другарите и техните наследници все оше управляват ама станаха капиталисти, същите по които плюеха навремето, ама си пращаха дечицата на Запад. А иначе няма лошо вие си тъжете за дини, прасковки и т.н. на българина винаги първа цел му е било да се наплюска и напие, а не да види и да се вдигне какво става в държавата. Тука е и разликата, защото германеца и японеца изпитват глад към науката и прогреса, а обикновения българин към луканката, кебапчетата и ракията, а някой по твърдоглави червени чукундури още страдат за шпека на бай ви Тошо!

    Коментиран от #17

  • 13 Има и такива дето не крадат

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "999":

    Три Девятки,колко си прав колега!Останаха ни само спомените-м....цата му на оня Горбачов-настана крадене и анархия след него!Така беше,хората бяха по-задружни и весели!Сега пъно с надути ,на които Парите им или са от мастер крадене и постоянно заобикаляне на закона(нарича се измама),или кредитни пръдльовци!
    Тоест - всичката сган без морал,без ценности,без съвест-станаха '"най-личните" в обществото.Боклука си е боклук,в каквото и да го обвиваш,затова сме на тоя хал!Такива наглеци не можеш ги стресна със закон,те и там са пуснали пипала,остав древната разправа със Справедливата тояга!
  • 14 mediator37

    2 0 Отговор
    Покрай напъните на световните свини да свалят Путин ще караме колите си малко по-усмихнати. Защото ми е омръзнало за 3-4 дневна почивка на планина или море нафтата да ми струва повече от хотела.
  • 15 Memphis

    1 0 Отговор
    Това са много хубави прогнози за обикновенните хора и ужасни за прогнилата руска икономика, крепяща се единствено на нефтени и газови патерици!
  • 16 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Лисицата и тя тичала след коча и чакала да падне нещо дето се клати.От геополитическата воина един път да спечелим и ние,с цените на горивата,а на наистина ще ни трябват патерици на единствените ни реални сектори на икономиката,туризъм и продажба на недвижими имоти.
  • 17 999

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Mercedes-Benz":

    Пореден път повтарям,че 80те години България е била на 2ро място в света по образование.Имахме наука и Българи които летяха в космоса и в много неща бяхме преди Германия.Такива като теб разделиха народа на сини,червени ,гербери,царе, направихте хората скотове и предадохте родината ни. Ти сигурно си ял шпека не по предназначение и за това ти харесват турските домати,египетски домати,новозеландски агнета 63г. и така на татак.

    Коментиран от #18

  • 18 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "999":

    Всичко направено през тези 70 год. комунизъм и болшевишка хегемония е само и единствено заради труда на ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН! Червената измет краде с г.з и 3 пъти фалира държавата, за справка поинтересувай се къде ни е изчезнало златото 60-та година къде се изпариха 30-тона резерв питай Правешкия "умник" ама понеже него няма как значи родата му! Също така се поинтересувай след като ТодАр Живков идва на власт брат му що се изнизва в Швейцария и работи в банка до 89-та и какво специфично прави в тая банка, нещо върти ама не са баници. Колкото до мене , ще ти кажа че двама от прадядовците ми са смазани от бой от шумкарите само защото са били заможни и образовани и разбира се, заради тези си качества са били услужливо "отървани" от имуществото си, заработено с честен труд! ДА ТРУД, а не лежане в копривата и обиране на мандри и мазета! комундело сега разбра ли? Понял ? Завършвам с цитат на Чърчил:

    “Комунизмът е като сън. Рано или късно се събуждаш и се връщаш към реалността.”
  • 19 европеец

    0 0 Отговор
    това е срещу сащ и тяхната шистова технология, а не срещу Русия. макар че нашите медии "не го забелязват" - вече няколко седмици работниците от енергиен сектор в сащ протестират заради намаляване на работа, заплати, съкращения и затваряне на петролни находища
  • 20 ДЪРТ КОМУНЯГА

    1 0 Отговор
    ИМАХМЕ ЕДНО ВРЕМЕ КРАДЛИВ ПРАВЕШКИ ЦИГАНИН НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА
    КАЖЕТЕ И НА ДЕЦАТА СИ ДА ПОМНЯТ ТОВА ИМЕ -
    ТОДОР ЖИВКОВ!
    ЛИПСВАТ ЛИ ВИ ДРУГАРИТЕ ОТ ДС КОИТО НЕ ВИ ДАВАХА ЗАДГРАНИЧНИ ПАСПОРТИ И ВИ ДЪРЖАХА В СТРАНАТА КАТО РОБИ ДА ИМ РАБОТИТЕ БЕЗ ПАРИ ?
    ЛИПСВАТ ЛИ ВИ НЕГРАМОТНИТЕ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ И АКТИВНИ БОРЦИ КОИТО ЖИВЕЕХА НА ВАШ ГРЪБ ДА ГИ ХРАНИТЕ ТЯХ И УРОДЛИВИТЕ ИМ ПОТОМСТВА?
    ЛИПСВАТ ЛИ ВИ КВАРТАЛНИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ И ОФ ДОНОСНИЦИ,КОИТО ВИ ПОДСЛУШВАХА И ДОНАСЯХА КАКВО ГОВОРИТЕ?
    ЛИПСВАТ ЛИ ВИ ОПАШКИТЕ ЗА БАНАНИ И ПОРТОКАЛИ ПРЕД МАГАЗИНИТЕ ?
    ЛИПСВАТ ЛИ ВИ ДВАЙСТЕ ГОДИНИ ЧАКАНЕ ЗА РУСКА ТАРАТАЙКА В МОТОТЕХНИКА?
    ПОМНЕТЕ КАК АЗ И ДРУГАРИТЕ МИ ОТ ЦК СЕ МАЗНЕХМЕ И СЕРВИЛНИЧЕХМЕ ПРЕД ПЪРВИЯ! ЛИПСВА МИ ВРЕМЕТО КОГАТО АЗ ЛЯГАХ ПРЕД НЕГО КАТО ИЗТРИВАЛКА ДА СИ БЪРШЕ КРАКАТА В МЕН ,ВТОРИЯТ ДРУГАР МУ КРЕПЕШЕ Т....ЦИТЕ В СТАРЧЕСКАТА СИ ШЕПА ДА НЕ ПАДНАТ , А ТРЕТИЯ МУ ПОЧИСТВАШЕ ПРАВЕШКИЯ Г.З

    Коментиран от #21

  • 21 бай

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪРТ КОМУНЯГА":

    М-м-м не-е-е, не им се нрави на тесногърдото его на душици, да им се сервира истината така в затворените очици...не им понася хич, че даже се отмятат, какви са ги дялали...

    Mercedes-Benz - няма да си признаят - нямат съвест...