Last news in Fakti

4 Март, 2015 12:30 1 942 5

България иска да е център на газ на Балканите

  • газ-
  • хъб-
  • енергийна стратегия

В синхрон с предложения принцип за сигурност на доставките, България си поставя като основен приоритет осигуряването на диверсификация на източниците и маршрутите

България ще работи за изграждането на газов хъб, за да можем да се превърнем в разпределителен център в Югоизточна Европа. Правителството одобри българските позиции за предстоящи заседания на Съвета на министрите по околна среда и по транспорт, телекомуникации и енергетика – част „Енергетика”, и по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на редовното си заседание на 5 март енергийните министри ще обменят виждания по представената на 25 февруари 2015 г. от Европейската комисия стратегическа рамка за изграждане на общоевропейски Енергиен съюз.

България подкрепя поетапното изграждане на Европейски енергиен съюз, способстващ за засилване ролята на енергийната политика в контекста на цялостното икономическо развитие на ЕС. Приветстваме ангажираността на Комисията за постигане на по-благоприятна енергийна политика в интерес на потребителите и като отговор на предизвикателствата в енергийния сектор. Разглеждаме петте предложени принципа (сигурност и солидарност, завършване на вътрешния енергиен пазар, намаляване на енергийното потребление, намаляване емисиите на CO2, развитие на енергийните технологии) като взаимосвързани елементи от бъдещата рамка.

България разглежда енергийната сигурност в широк контекст, който обхваща темите за диверсификация на енергийните доставки, укрепване на инфраструктурата, оптимално използване на местните енергийни ресурси и енергийна ефективност, механизми на солидарност, както и връзката с останалите политики.

В синхрон с предложения принцип за сигурност на доставките, България си поставя като основен приоритет осигуряването на диверсификация на източниците и маршрутите. Въпросът е от изключително значение за ЕС като цяло предвид факта, че Съюзът е най-големият вносител на енергия в световен мащаб. В този контекст поставяме сериозен акцент върху идеята за изграждане в България на газов хъб на Югоизточна Европа, съобразен с европейското законодателство. Считаме, че с оглед географското си положение, страната ни разполага с потенциал да бъде своеобразен разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и ЕС. Позицията ни е в подкрепа на действията за ускоряване реализацията на Южния газов коридор, както и възможностите, които предлага пазарът на втечнен природен газ и съхранението. Държавата активно подкрепя и търсенето на алтернативни източници на природния газ в Черноморския континентален шелф.

Подкрепяме акцента, поставен за развитие и успешно завършване на вътрешния енергиен пазар. Придържаме се към логиката, че колкото по-добре развита и интегрирана е енергийната инфраструктура в ЕС, толкова по-лесно ще бъдат привлечени алтернативни доставчици на енергия. Работим активно по реализацията на проектите за междусистемни газови връзки със съседите ни от Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. С оглед постигане на ефективна диверсификация, отстояваме ускоряване развитието и модернизацията на енергийната инфраструктура, в т. ч. възлагаме сериозни очаквания и на изпълнението на проектите от общ европейски интерес. Усилията следва да бъдат насочени към ускоряване на проектите от общ европейски интерес с подкрепата и по линия на Плана „Юнкер“, за да се гарантира липсата на изолирани части на територията на ЕС в енергиен контекст. В този контекст следва да бъдат осигурени допълнителни европейски средства за завършване на газовата връзка България-Гърция, която е част от Южния газов коридор.

Министрите на околната среда от ЕС ще се съберат на 6 март в Брюксел. В рамките на заседанието си те ще разгледат екологизирането на европейския семестър, ще съгласуват позициите по готвената глобална програма на ООН за периода след 2015 г., ще обменят мнения относно подготовката за 21-ата Конференция на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, за Енергийния съюз и аспекти на политиката по отношение на климата.

Заседанието на социалните министри е на 9 март в Брюксел. България подкрепя проекта на заключения на Съвета относно Годишния обзор на растежа и Съвместния доклад за заетост за 2015 г. Счита се, че важна предпоставка за изпълнението на приоритета за модернизиране на системите за социална закрила е предприемането на мерки за насърчаване на социалното включване на уязвимите групи, предоставяне на качествени и достъпни здравна и дългосрочна грижа, гарантиране на адекватни и устойчиви социални плащания. България споделя мнението, че постигането на напредък в оценката на финансирането, ефективността и ефикасността, както и инвестиционната ориентация на системите за социална закрила са от решаващо значение за вземането на по-информирани и обосновани политически решения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Късно е либе за китка.
  • 2 РИКИ

    0 0 Отговор
    ТИКВАТА СПРЯ ВСИЧКО СЕГА ПОЧВАМЕ НА НОВО ,АМА УТРЕ ПАК ЩЕ ГО СПИРА ТОЯ НЕЩО НЕГО СЛУША ГЛАВАТА,ЩО НЕ СИ ДАДЕ ОСТАВКАТА КАТО НЕ ЗНАЕ КАКВО ИСКА АМИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТРАДАМЕ ОТ ПРОСТОТИИТЕ МУ
  • 3 Истината боли

    0 1 Отговор
    България ще работи за изграждането на газов хъб, център на газ на Балканите!?
    Като ги пишете тези глупости вярвате ли си?
    Не се притеснявайте, ЦРУ са дошли с уникален план!
    Да останете "голи и боси"!
    Ще 3 месеца съм в чужбина, 11лв. ток, 18лв. ток, сега чакам "увеличение"!
    Кой го харчи този ток ..... "извън земните" вече са в БГ!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Истината боли":

    демек докато си бил в русия или северна корея тук цру са ти вдигнали сметката за тока :)!в българия има корупция дето в щатите е немислима ,но близка до нивата в русия .причината за злоупотребите и с твоя ток е именно тя.но цру при всяко посещение на техни експерти тук деликатно ни предупреждават за високите нива на корупцията,а руските структури в бг има интерес от нея и от години я ползват като оръжие.
  • 5 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Истината боли":

    българия трябва да спре с разпространението на илюзии като държавна политика.стига с тези хъбове,тръби и т.н. щуротии дето щяли да ни направят газов център на балканите.за да бъдем такъв трябва да произвеждаме газ от което икономиката ни може да печели,но все още газ у нас не се добива.другото са популиски щуротии !