Last news in Fakti

13 Март, 2015 17:42 1 492 0

Реформаторите се тресат заради назначенията в КЗП

  • реформаторите-
  • тресат-
  • назначенията-
  • кзп

Реформаторският блок се разстресе заради партийни назначения в КЗП. Тонът между партиите в блока се обтегна, като лидерът на ДСБ Радан Кънев и съпартиецът му Атанас Атанасов потърсиха сметка от хората на СДС и тези на Меглена Кунева от ДБГ. Всичкотова се разигра в парламента.

Става дума за три назначения - на председателя Димитър Йотов, свързан с партията на Кунева и на заместниците Константин Арабаджиев и Константин Райков - свързани с Лукарски. Назначенията са без конкурс.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев определи назначенията като „рискови” и постави под въпрос способностите на новото ръководство на КЗП.

Ген. Атанас Атанасов нарече тримата „някакви функционери на ДБГ и СДС” и поиска отговори вътре в парламентарната група.

Настимир Ананиев от ДБГ посочи, че именно от партията на Меглена Кунева внасят закон за конкурсното начало.

Найден Зеленогорски коментира единствено, че може да даде конкретни примери за това, че балансът в коалицията не е нарушен.

Лукарски се засегна не от критиките на опозицията, а на Атанас Атанасов и коментира по негов адрес: "Съветвам го да се въздържа, защото аз не правех такива коментари, когато лично и единствено назначи зам.-министър на вътрешните работи, а това беше представено като номинация на целия Реформаторски блок".Министърът още веднъж повтори, че можело Атанасов и да не е доволен от някои назначения, но и той не бил доволен от кадровото му решение за МВР. "Мълчах тогава, съветвам го и него да си мълчи."

Така и не стана ясно за кой от тримата зам.-министри в МВР говори Лукарски. И Филип Гунев, и Цвятко Георгиев бяха фигури в служебния кабинет. Третият - Красимир Ципов, е от ГЕРБ.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че с  РБ имат ясно отношения - имат ли добри кадри, назначаваме

Премиерът Бойко Борисов, който не е пряко атакуван за назначенията, но повечето от тях стават с неговия подпис или благословия, в петък отвърна на Първанов, разказвайки как му е трудно да пости.

"Имам един порок, много обичам да ям. Сега постя от две седмици и е ужас. Нощ не виждам като съм гладен, но ние с РБ имаме ясно отношения. Там, където партиите имат добри кадри, не ги броя дали са повече или по-малко министри. Нямаме формула с коефициенти колко трябва да получат за своите 8-9%. Имат ли добри кадри, назначаваме. Не считам, че трябва да се използват такива термини като "преяли", "изчегъртали", "извили". Виждате европейците как са постигнали този крепък мир толкова години".

Който има власт, носи и отговорност. Там, където Реформаторският блок има свои назначения, там той има и отговорност за резултатите и проведените реформи. Така вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева оправда назначенията в Комисията за защита на потребителите в интервю за Дарик радио.

Тя посочи, че избраният за поста председател на КЗП Димитър Йотов, който ще встъпи в длъжност след изтичането на мандата на сегашното ръководство в края на март, е съгласуван в рамките на РБ и е предложение на цялата коалиция. По думите й е добре той да оповести публично идеите си за развитие на агенцията и че е нормално депутатите на блока да изискват отчетност от всички предложени от тях хора. Кунева заяви, че няма да коментира изказванията нито на Георги Първанов, нито на Атанас Атанасов. Тя допълни, че избирателите на РБ очакват от партиите в блока единство и реформи.

Вицепремиерът посочи още, че в следващите седмици ще бъде публикувана стратегията за борба с корупцията, а скоро след това и пакета закони в нейна подкрепа, включително и нов закон за единен орган за борба с корупцията. По думите й няма как да има резултати, когато има няколко органа и няма яснота кой какво работи както е сега, затова именно се налага създаването на единен орган. Кунева беше категорична, че и в превенцията, и в наказателната политика срещу корупцията трябва да има бързи и конкретни резултати. Тя посочи, че макар неформално да няма обвързване между борбата с корупцията и влизането в Шенген, някои страни членки  правят такава. По думите й не бива да се губи време и  ако специализираното звено, предлагано от прокуратурата, може да даде резултати, то трябва да действа.
На въпрос как гледа на изказването на Борисов за протестиращите, Кунева посочи, че Реформаторският блок е имал 100 хиляди избиратели в столицата и много от тях са били активни протестиращи. Тя допълни, че избирателите на Блока са сред най-критичните и дейни граждани и че тяхното мнение е изключително важно за управлението.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове