Last news in Fakti

27 Март, 2015 15:13, обновена 27 Март, 2015 16:01 1 557 2

Турският пазар ще бъде отворен за български животни

  • турският пазар-
  • отворен-
  • български животни

Преведени са средствата за националните доплащания на тютюнопроизводителите

Български живи мъжки и женски телета до 300 кг. ще могат да бъдат изнасяни за клане и/или отглеждане за турския пазар. „След посещението ми в Република Турция, вчера бе проведена техническа среща между двете страни, по повод на отваряне на пазара за износ на живи животни и други продукти за южната ни съседка.“ Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева след проведена среща в Министерски съвет с министър-председателя Бойко Борисов, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, тютюнопроизводители и износители на животни.

Тя бе категорична, че дезинфекционните площадки на границата ще бъдат премахнати, когато главните ветеринарни лекари на двете държави вземат решение за това. „Поехме ангажимент да облекчим транзита на камиони с плодове и зеленчуци за Европейския съюз, като съкратим времето за обработка и оптимизираме фитосанитарните такси, които се дължат съгласно европейското законодателство. Така след изпълнение на поетите ангажименти, българските производители и износители ще могат да изнасят продукцията си в Турция, след като дълго време нямаха такава възможност“, обясни Десислава Танева.

„Вследствие на последователната ни работа в последните два месеца, снощи бяха преведени средствата за националните доплащания на тютюнопроизводителите. Близо 40 500 производители получиха плащанията си, като общият размер на изплатените средства е близо 105 млн. лева“, съобщи министърът. Тя допълни, че най-важното в това подпомагане, е че ясно е откроен социалният елемент, който беше постигнат след дълги преговори. Потвърждение на това е по-високата ставка за по-дребните и социално уязвими производители. Редно е да се отчете приноса на всеки, който прие тази философия на подпомагане“, каза още Танева.

Премиите за референтното количество тютюн договорирано за периода 2007-2009 г. по сортови групи е както следва:

• Басми - за количества до 1 тон ще получат допълнителни средства в размер на 3.09 лв./кг.; за количество от 1 до 2 тона доплащането - по 3 лв./кг, а над 2 тона – 2 лв./кг.;
• Каба Кулак – ще получат премия по 1.58 лв./кг.;
• Бърлей – по 1.15 лв./кг.;
• Вирджиния – по 0.91 лв./кг.

„Искам да кажа на министър Десислава Танева и Румен Порожанов, че са се справили със задачата, след като тютюнопроизводителите и животновъдите са доволни от това, което сме направили.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след проведена среща в Министерския съвет с тютюнопроизводители и животновъди.

Представители на правителството обясниха, че близо 40 500 производители са получили средства по схемата за национални доплащания, като общият размер на изплатените суми е близо 105 млн. лева. „Не беше лесно, имаше дупки в бюджета и криза, която допълнително ни затрудняваше. Това са 40 500 души, предимно български мюсюлмани в най-западналите райони, които на тези пари разчитат. Много важно е да се знае, че сме направили така - тези, които са най-дребните, да получават най-много пари, а не обратното. Мисля, че в диалог свършихме добра работа за тези хора. Не сме ги делили нито на християни, нито на мюсюлмани, нито на ДПС, нито на БСП, нито на ГЕРБ”, подчерта министър-председателят и поясни, че турският пазар е изключително важен за българските животновъди. По думите на Борисов обаче по границата ни има „тотален тормоз”. „Затова сме се разбрали, а завчера и с президента Ердоган разговарях - двамата ветеринарни инспектори да направят такъв режим на границата, че всичко това да става бързо и да няма тормоз и рекет. Едно теле или агне има свойството да расте и ако не се изнесе навреме в определените килограми и норми, след това става крава, бик или овен, а тогава тези хора няма какво да ги правят. Това не е нещо, което да изчака във времето", обясни премиерът. Борисов посочи, че се надява в рамките на месец април да бъдат възстановени средствата в Българската банка за развитие, за да се започне износ за „по-платежоспособни места”. „Сега в момента, българите изнасят само за Албания и то на най-ниската цена в света, но поне за телета и агнета няма спор, че са ни най-хубавите”, каза още министър-председателят.

По време на брифинга тютюнопроизводители и животновъди изразиха своята благодарност към правителството за оказаната подкрепа.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Мдааа, след като вече няма никакви животни.
  • 2 миседниш накура

    0 0 Отговор
    по колко ще изкупуват свинското